АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

У клініці

Прочитайте:
  1. Визначення центрального співвідношення при ІV групі (беззубі щелепи) у клініці
  2. Назва:Медична етика та деонтологія в хірургічній клініці
  3. Основні принципи медичної етики і деонтології в хірургічній клініці
  4. ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ ТА САМОСТІЙНОЇ ПОЗААУДИТОРНОЇ РОБОТИ В КЛІНІЦІ З ЗАГАЛЬНОЇ ХІРУРГІЇ
  5. Робота в клініці
  6. Робота в клініці з хворим
  7. Робота в поліклініці (1 день)
  8. Робота в поліклініці (2 дні)
  9. Робота в поліклініці (2 дні)
  10. Тема 20. Гнійні захворювання кисті. Практична навички роботи в поліклініці

Матеріальне забезпечення: стоматологічне крісло, набір медичних стоматологічних інструментів, шпатель зуботехнічний, спиртівка, склянка з водою для полоскання, склянка з холодною водою, спирт, вата, моделі щелеп, восковий базис з оклюзійними валиками, базисний віск, розцвітка для гарнітурів штучних зубів, лінійка, олівець, ручка.

Порядок дії:

· перевірити правильність виготовлення воскових базисів з оклюзійними валиками, стан робочої і допоміжної моделей. Восковий базис з оклюзійними валиками повинен щільно прилягати до моделі, ширина валиків в передньому і боковому відділах відповідно близько 0,6 і 1 см, висота – на 1-2 мм вище природних зубів на моделі. Валики повинні розташовуватись на базисі по середині альвеолярного відростка. Робоча модель без дефектів та пошкоджень протезного ложа, допоміжна без пошкоджень зубів від оклюзійної поверхні до екватора.

· посадити хворого в крісло для визначення центрального співвідношення. Голова хворого злегка відкинута назад, м’язи обличчя і шиї розслаблені, губи ледь зімкнуті. Положення рук лікаря при згинанні в ліктях перед бачає розташування китиць на рівні рота пацієнта.

· визначіть висоту нижнього відділу обличчя в положенні центрального співвідношення щелеп анато-функціональним методом. Визначіть вимірюванням висоту нижнього відділу обличчя в положенні функціонального спокою і зафіксуйте для пам’яті. Для зменшення похибки проведіть вимірювання кілька разів. З цією метою використовують спеціальну лінійку з повзунком, або наносять олівцем точки на найвипукліших частинах носа і підборіддя. Дослідженнями встановлено, що різниця між висотою нижнього відділу обличчя в функціональному спокої і центральному співвідношенні становить в середньому 2-3 мм. Взявши за основу ці параметри і визначають висоту нижнього відділу обличчя в центральному співвідношенні.

· продезинфікуйте та охолодіть базис з оклюзійними валиками і визначіть порядок їх введення в ротову порожнину. Припасування починають з верхнього базиса з оклюзійними валиками. В інших випадках припасування починають з того базиса, оклюзійна поверхня валиків якого контактує з більшою кількістю природних зубів-антагоністів.

· накладіть восковий базис з оклюзійними валиками на відповідну щелепу і приступіть до його припасування. Пропонують хворому несильно закривати рот до контакту вликів із зубами. Відмічають місця валиків, що підлягають корекції і на моделях розігрітим шпателем поступово зрізають надлишки воску до рівня, що відповідає центральному співвідношенню щелеп, установлючи рівномірний і щільний контакт між валиками і зубами антагоністами. В такій же послідовністі припасовують базис з валиком на протилежній щелепі. Рівномірність контактів між зімкнутими валиками перевіряють візуально, а щільність- спробою ввести між ними зуботехнічний шпатель (не повинен вводитись). Зрізуванням чи нашаровуваням воску на вестибулярну поверхню валиків досягають оптимальної опори для мяких тканин губ і щік з метою покращення естетичного вигляду.

· підготуйте воскові базиси з оклюзійними валиками для фіксації центрального співвідношення щелеп. На боковій оклюзійній поверхні валика верхньої щелепи шпателем роблять хрестоподібні насічки, а напроти антогоністів зрізають віск на товщину 1 мм. На 1мм також зрізають оклюзійну поверхню валиків нижньої щелепи. На зрізані ділянки наклеюють підігріту смужку базисного воску товщиною близько 2 мм і розм’якшують їх гарячим шпателем.

· проведіть фіксацію центрального співвідношення. Базиси з розм’якшеними валиками вводять в ротову порожнину і притримуючи вказівними пальцями просять хворого торкнувшись кінчиком язика твердого піднебіння закрити рот і проковтнути слину. При цьому пальці ковзають до кутів рота. Лінійкою контролюють відповідність висоти нижнього відділу обличчя центральному співвідношенню щелеп. Виведіть зімкнуті воскові базиси з рота, охолодіть у воді і роз’єднайте.

· перевірте правильність фіксації центрального співвідношення щелеп. Охолоджені базиси з валиками повторно накладають на щелепи і повторюючи прийоми визначення центрального співвідношення перевірте правильність змикання валиків.

· нанесіть орієнтири для встановлення штучних зубів. Орієнтирами для встановлення бокових зубів служать природні зуби. При відсутності передніх зубів верхньої щелепи скальпелем наносять на вестибулярній поверхні верхнього валика орієнтуючі лінії: серединну лінію обличчя, лінію іклів за рівнем зовнішніх країв крил носа, лінію усмішки за рівнем оголення верхнього валика при усмішці. Підберіть колір штучних зубів відповідно шкали кольорів при природньому освітленні, а також тип зубів в залежності від конституції хворого.


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 354 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)