АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПЛАЗМОЗАМІННІ РОЗЧИНИ.

Прочитайте:
  1. Плазмозамінні рідини.
  2. ПЛАЗМОЗАМІННІ РОЗЧИНИ
1.   Засоби, що впливають на гемопоез (кровотворення). Класифікація за напрямом дії: 1) Засоби, що впливають на еритропоез (утворення еритроцитів): · Стимулятори еритропоезу - для лікування анемій (малокров”я). · Інгібітори еритропоезу (які пригнічують утворення еритроцитів) - для лікування поліцитемії або еритремії (повнокров”я, яке вважається злоякісною патологією і лікується препаратами радіоактивного фосфору за відповідними сучасними технологіями)
  2) Засоби, що впливають на лейкопоез (утворення лейкоцитів): · Стимулятори лейкопоезу - при лукуванні захворювань або патологічних станів, які супроводжуються лейкопенією, алейкією. · Інгібітори лейкопоезу - для лікування лейкозів, лімфогрануломатозів (злоякісних уражень системи крові, які лікуються спеціальними препаратами, що належать до групи антибластомних засобів і застосовуються за спеціальними правилами в умовах спец.стаціонарів).
  Засоби для лікування гіпохромних (залізодефіцитних) анемій: 1. Гемостимулін. Комплекс лактату заліза, сульфату закису міді та харчового альбуміну. Призначається у середину в табл. під час або після їди, бо подразнює шлунок і може викликати диспепсію. Залізо також зв”язує сірководень у кишках і тому може викликати закрепи. Враховуючи все це, краще користуватись більш сучасними препаратами, з яких залізо вивільнюється повільно, і, будучи у зв”язаному стані, не не подразнює слизових оболонок і не викликає закрепів. Це - Феро-градумет, Тардіферон. 2. Коамід. Це - дихлорнікотинамід кобальту. Порошок бузкового кольору. Сприяє засвоєнню заліза. 1% розчин 1 мл. в ампулах для в/м”язового введення. Може депонуватися у шкірі долонів, забарвлюючи ії у бузковий колір (небезпеки в цьому немає!). 3. Ферковен (однотипний - Ферум-Лек). Комплекс сахарату заліза, глюконату кобальта і вуглеводів. В ампулах 5 мл. темно-бурого кольору. Вводиться в/венно по 2-5 мл. дуже повільно (1 мл. за 1-2 хв.),розводячи 1:2 фізрозчином - для попередження негативної реакції на нього (металевий смак у роті, гіперемія, печіння язика, стиснення в грудній клітці, біль у попереку, озноб).   Увага: Під шкіру не вводяться - викликають запалення (Ферум-Лек у формі, яка має мальтозу, можна вводити в/м”язово)
  Засоби для лікування гіперхромних анемій (злоякісна, мегалобластична анемія або хвороба Адісона-Бірмера): 1. Цианокобаламін (віт. В-12, антиперніцин). Сприяє утворенню дозрілих форм еритроцитів. Розчин має характерний малиновий колір (за рахунок кобальту, який є мінералом рожевого кольору). Вводиться п/шкірно, в/м”язово щоденно (при важких формах хвороби), або через день. Побічні ефекти: алергія (!), біль у ділянці серця, тахікардія, збудження ЦНС.

— 2 —

 

2. Фолієва кислота (Віт. Вс). Забезпечує дозрівання еритроцитів за нормобластичним типом. Застосовується для лікування макроцитарної анемії (анемія вагітних, після резекції шлунка або кишечника, аліментарна анемія новонароджених), а також при інших формах анемії, лейкопенії. Засоби, що застосовуються при лейкопенії (зменшенні кількості лейкоцитів), алейкії (різкому зменшенні кількості лейкоцитв - менше 2000 в 1 куб. см. крові, або їх відсутності, що може спостерігатись при отруєннях бензолом, променевій хворобі, вживанні в їжу злаків, які перезимували на кореню): · Метилурацил (пентоксил). Похідний нуклеотидів. Має також регенераційну, імуномодулюючу та протизапальну дію. Тому застосовується при лікуванні ран, які тривало не загоюються (метацилова мазь), виразок, свищів, ерозій. У середину - в таблетках. · Лейкоген. Комплекс нуклеїнатів. В таблетках.. · Натрію нуклеїнат. 1% р-н 1 мл. в/м”язово. Примітка: Пентоксил треба приймати після їди, запиваючи молоком або лужною мінеральною водою для запобігання диспептичних явищ.  

 

Завдання для самостійної роботи:

 

1. Зміст і застосування фераміду, фероцерону, фероплексу.

2. Як краще приймати гемостимулін для запобігання диспепсії?

3. Причини макроцитарної анемії та ії фармакотерапія.

4. З групи антибластомних засобів виберіть препарати для лікування

лейкозів та інших злоякісних уражень крові, вкажіть правила

їх застосування.

 

— 3 —

 

2. Засоби, що впливають на згортання крові: Класифікація за характером дії: 1. Засоби, що підвищують згортання крові (коагулянти, гемостатики). 2. Засоби, що знижують згортання крові.
  Коагулянти. За особливостями дії класифікуються на: 3. Прамі коагулянти: фібриноген, тромбін (компоненти згортаючої системи крові); 4. Непрямі коагулянти:вікасол (синтетичний замінник вітаміну К), який стимулює синтез протромбіну у печінці; кальцію хлорид або глюконат; 5. Антифібринолітичні засоби (інгібітори фібринолізу): кислота амінокапронова, ПАМБА (параамінометилбензойна кислота - похідне амінокапронової кислоти), контрикал; 6. Стимулятори агрегації тромбоцитів (а також їх утворення та синтезу тромбопластинів): етамзилат (дицинон), добезилат-кальций (доксиум); 7. Фітопрепарати: листя кропиви, трава деревію, кора калини, арніка гірська, трава водяного перцю. Nota bene!: Розчин тромбіну застосовується тільки місцево для зупинки капілярних кровотеч, наприклад, під час операцій на печінці та інших паренхіматозних органах. Стерильну серветку (тампон) накладають на місце кровотечі не менш ніж на 5 хв., потім оборожно знімають. Цей препарат не можна вводити в/м”язово і в/венно - небезпека внутрішньосудинних тромбозів!!!
  Засоби, що знижують згортання крові. За особливостями дії виділяють: 1. Антикоагулянти прямої дії: гепарин, фраксипарин. 2. Антикоагулянти непрямої дії(антагоністи вітаміну К, які зменшують синтез протромбіна у печінці): неодикумарин (пелентан), синкумар, фенілін. 3. Фібринолітичні засоби (активатори фібринолізу): стрептоліаза (стрептокіназа, авелізин), фібринолізин, актилізе (альтеплаза). 4. Антиагрегантні засоби: дипіридамол (курантил), кислота ацетилсаліцилова (аспірин), тиклід (тиклопідин). Останній частіше застосовується при наявності факторів ризику стосовно можливості розвитку інфаркта міокарда (стенокардія), а також для профілактики тромбування аорто-коронарних шунтів (кардіальна хірургія).
  Особливості роботи з деякими препаратами: · Вікасол призначають не більш ніж на 3-4 дні. · Кальцію хлорид вводять тільки внутрішньовенно обережно. У разі введення його у тканини розвивається некроз!! · Розчин фібриногену використовують протягом 1-й години з моменту розведення. · Фібринолітичні препарати (фібринолізин, стрептоліаза, актилізе) застосовують тільки при свіжих тромбах - до 5 діб з моменту утворення. Іх призначають разом з гепарином під контролем показників

 

— 4 —

 

  згортання крові (часу згортання та протромбінового індексу). · Фраксипарин застосовується як профілактичний засіб в загальній хірургії та ортопедії, він має сильну антитромботичну дію. Вводиться під шкіру передньої черевної стінки. Легко дозується і не потребує лабораторного контролю. · Актилізе - тромболітик №1 (нового покоління) у сучасній кардіології. Являє собою рекомбінантний тканинний активатор плазміногену людини - глікопротеїд, який активує перетворення плазміногену в плазмін, котрий розчиняє фібриновий згусток. Застосовується в умовах стаціонару (реанімації) при гострому інфаркті міокарда і тромбоемболії легеневої артерії протягом перших 6-ти годин після появи симптоматики. Вводиться в/венно за відповідними інструкціями щодо готування розчину та його застосування. · Тиклід - найбільш ефективний інгібітор агрегації тромбоцитів широкого спектру дії. Найкращий засіб для лікування хворих з високим ступенем ризику. На відміну від аспірину не викликає виразкову хворобу шлунка та 12-палої кишки, при його застосуванні значно знижується ризик кровотечі. Але не слід призначати разом з антикоагулянтами та іншими антиагрегантами - аспірином, курантилом. Добова доза - 250 мг. 2 рази на день, перорально під час їди. · Аспірин як антиарегант може застосовуватись лише у дозі не більш 0,25 на добу або через день, бо в більших дозах він сприяє, навпаки, утворенню тромбів!!! · При необхідності введення гепарину в м”язи треба користуватися тонкими голками; перевіряти, чи не увійшла голка в судину під час проколу тканини; вводити повільно. Це треба робити для попередження утворення гематоми!!! · Всі антикоагулянти протипоказані при виразковій хворобі шлунка та 12-палої кишки та інших станах, які супроводжуються схильністю до кровотеч!!.

 

 

 
 


Завдання для самостійної роботи:

 

1. Можливі ускладнення при внутрішньовенному введенні 10% розчину

кальцію хлориду, їх профілактика та усунення.

2. Правила застосування фібриногену та контрикалу.

3. Правила застосування гепарину. Симптоматика передозування,

невідкладна допомога.

 

— 5 —

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 505 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)