АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лікування інфаркту міокарда )

Прочитайте:
  1. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  2. IV. Відділення для лікування відкритими джерелами.
  3. IV. Немедикаментозне лікування
  4. VІІІ. Лікування.
  5. арттерапія - лікування мистецтвом
  6. Використання лікарських засобів для прискорення відновлення спортсменів, лікування і профілактики станів перенапруги різних систем організму.
  7. Використовувати орально таблетовані токолітики для підтримуючої терапії після успішного лікування передчасних пологів не рекомендується
  8. Вимоги до результатів лікування.
  9. Внутрішньоутробні інфекції. Причини. Симптоми. Діагностика. Лікування.
  10. Гігієнічні вимоги до відділення для лікування відкритими джерелами
1. Антиангінальні засоби. Фармакотерапія стенокардії комплексна. В основі ії - застосування лікарських засобів, які покращують постачання крові до міокарда, зменшують його потребу в кисні та покращують його засвоєння, поліпшують резервний (колатеральний) кровообіг у серці та його біохімізм. Класифікація препаратів за метою призначення: 1) Засоби для купіювання нападу стенокардії. 2) Засоби для профілактики повторного нападу стенокардії. 3) Засоби для систематичної терапії стенокардії та профілактики її ускладнень. Для купіювання нападу стенокардії - швидкодіючи препарати: · Нітрогліцерин (“Король антиангінальних засобів”-Б.Є.Вотчал). Зменшує артеріальний і венозний тиск у малому колі кровообігу, що веде до зменшення навантаження на серце та його потреби в кисні. Дія швидка (через 1-2 хв.), але коротка (30 хв.). Призначається сублінгвально в краплях, таблетках, капсулах(червоного кольору). Особам, котрі вперше приймають препарат, не можна підвищувати його дозу до 5-6 крап. - небезпека колапсу! Примітка: нітрогліцерин може викликати сильний головний біль, головокружіння, шум у вухах (причина - венозне переповнення мозку). Для зменшення цих явищ - препарати, які мають кофеїн (седалгін тощо), бо він поліпшує кровообіг у мозку, зменшуючи набряк венозної стінки. · Валідол. Спец.форма ментолу для сублінгвального застосування(табл., капсули жовтого кольору, рідкий). Має рефлекторну коронароділятуючу, а також заспокійливу дію. Ефективний при легких нападах. Якщо він не подіяв у перші хвилини, або дія його була не виразною, - слід негайно застосувати нітрогліцерин і викликати лікаря.   Примітка: Медсестра має право самостійно застосувати валідол до приходу лікаря, а якщо треба - нітрогліцерин, але не більш одної дози!!   · Комплексні препарати: краплі Стражеско, корвалол, валокордин. Краплі Стражеско являють собою комплекс настойкі валеріани, ментолу, діоніну, спиртового розчину нітрогіцерину. Призначаються при болю в серці по 12-15 крапель (але не більше - для запобігання колаптоїдної реакції).
  Для профілактики повторного нападу стенокардії - препарати нітрогліцерину пролонгованої дії: · Сустак (форте, міте). Табл. внутрішньо 3 рази на день. · Нітронг (форте міте). Табл. внутрішньо, 3 рази на день. “Нітромазь” - наноситься тонким шаром, не втираючи, на шкіру плеча, або груді над лівим соском, або в ділянці епігастрію, для покращення всмоктування прикривається поліетиленовою плівкою. · Тринітролонг. Вітчизняний, зручний у використанні пр-т у вигляді полімерної плівки для накладання на верхню ясну (для прискорення всмоктування можна лизати).

— 2 —

 

  Для систематичної терапії стенокардії та профілактики її ускладнень важливе значення мають такі препарати: 1) Для поліпшення обміну речовин та колатерального кровообігу у міокарді: Карбокромен (інтенсаїн, інтенкордин) - внутрішньо або в ін”єкціях (в/м, в/в в розчинниках); Дипіридамол (курантил) в т.ч. - для профілактики коронаротромбозів; Рибоксин (інозін) в табл. 0,2; Кокарбоксилаза - в/венно 5-10 мл.; АТФ -натрієва сіль для ін”єкцій. 2) При загрозі нападів і для профілактики та лікування аритмій: · Блокатори кальцієвих каналів - верапаміл, ніфедипін. · Препарати калію - панангін, аспаркам. · в-адреноблокатори (зменшують потребу серця в кисні, створюючи у ньому позитивний кисневий баланс) - анаприлін, тразікор, надолол (коргард) - пролонг-препарат, який тримає серце під захистом 24 години. Але ці препарати підвищують тонус бронхів (обережно при бронхіальній астмі!), тоді - кардіоселективні препарати - талінолол(корданум), метопролол (беталок). Кордарон - адреноблокатор з широким спектром дії на функції серця, може навіть попередити або зняти фібріляції шлуночків серця. · Препарати, які зменшують гіпоксію міокарда та покращують засвоєння кисня: Цитомак -біоактивна речовина цитохром С, вводиться в/венно.
2.   Засоби для лікування інфаркту міокарда. Комплексне застосування наступних груп препаратів: Þ Для усунення сильного болю та профілактики кардіогенного шоку - наркотичні анальгетики (морфін, омнопон, промедол, фентаніл). Найбільш ефективний Т аламонал (нейролептанальгезія!) - в/венно 1-3 мл. 0,005% р-ну. Інгалюють також азоту закис. Þ Для стабілізації А.Т. - дофамін, мезатон. Але не можна адреналін і норадреналін (перший різко підвищує потребу серця в кисні, обидва викликають і посилюють аритмію!) Þ При аритміях на фоні інфаркту краще застосовувати лідокаїн (препарат вибору у такій ситуації!), бо не впливає на скорочення серця і його провідність Þ При гострій серцевій недостатності - кардіотоніки швидкої дії: строфантин, корглікон. Але категорично заборонений адреналін (може призвести до вторинної серцевої недостатності!) Þ Для обмеження розмірів інфарктного вогнища - нітрогліцерин (в/венно 0,01%), анаприлін, ніфедипін. Þ Для профілактики тромбоутворення - антикоагулянти (гепарин) з фібринолітиками (фібринолізин).

Завдання для самостійної роботи:

* Якщо серцевий напад не минає протягом 10 хв., тоді..............(що треба зробити?)

* На чому базується комплексність фармакотерапії ІХС, в т.ч. інфаркту міокарда?

 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 490 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)