АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

АМІНОГЛІКОЗИДИ

Препарати мають широкий спектр дії.

Тип дії – бактерицидний.

Механізм дії: впливаючи на рибосоми мікроорганізмів, вони сприяють утворенню аномальних білків, що необоротно інгібує життєдіяльність мікробних клітин.

Стрептоміцину сульфат чинить найбільш пригнічу вальний вплив на мікобактерії туберкульозу, збудників туляремії, чуми, крім того, згубно діє на патогенні коки, синьо гнійну паличку, бруцели. ДО нього швидко виникає резистентність мікроорганізмів. З травного каналу він погано всмоктується. Застосовують стрептоміцину сульфат головним чином дляч лікування туберкульозу, а також туляремії, чуми, бруцельозу, інфекцій сечовивідних шляхів, органів дихання. Вводять в/м (1 – 2 рази на добу), а також у порожнини тіла. Для ін’єкцій під оболонки мозку при менінгіті використовують стрептоміцин-хлоркальцієвий комплекс.

Побічні явища та ускладнення:

- алергійні реакції;

- ототоксичність;

- блокада нервово-м′язевої провідності;

- нефротоксичність;

- гепатотоксичність.

Під час прийому амноглікозидів, а також протягом 2 – 4 тиж. після останнього

введення не комбінують з ото токсичними препаратами (фуросемід, полі міксин, кислота етакринова), а також з нефротоксичними препаратами (метицилін, полі міксини, амфотерицин В).

У разі тривалого контакту зі стрептоміцином слід працювати гумових рукавичках (можуть бути дерматози).

 

Гентаміцину сульфат більш активний відносно синьогнійної палички, а також стафілококів, які стійкі до бензилпеніциліну. Резистентність до гентаміцину виникає повільно. З травного каналу всмоктується не повністю, тому призначають в/м.

Застосовують при:

- ускладнених інфекціях сечової системи (сечу слід олужнювати для підвищення ефективності аміноглікозидів);

- ускладнені інфекції дихальних шляхів;

- менінгіт.

 

З препаратів ІІІ покоління напівсинтетичних антибіотиків застосовують амікацину

сульфат, тобраміцин та інші, які подібні до гентаміцину сульфату або дещо перевищують його за спектром дії.

 

ПОЛІМІКСИНИ

В Україні з групи поліміксинів застосовують поліміксину М сульфат та поліміксину В сульфат.

Тип дії – бактерицидний.

Механізм дії – руйнування клітинної оболонки мікроорганізмів.

Спектр дії – переважно грамнегативні бактерії, синьогнійна паличка, кишкова паличка, сальмонели, шигели, холерний вібріон, клебсіели, бруцели, аеробактер. Менш активні відносно грам позитивних мікроорганізмів. Володіють протимікробною дією відносно позаклітинних бактерій.

Застосовують при дизентерії, ентероколітах, викликаних кишковою паличкою, клебсіелами, синьо гнійною паличкою. Зовнішньо - у вигляді мазей та розчинів – у випадках раневої інфекції, гнійно-запальних процесах (інфіковані опікові рани, пролежні, абсцеси, флегмона, гайморит, кон′юктивіт, уретрит.

Побічна дія – алергічні реакції, нефротоксичність.

 

 

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 444 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)