АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СИСТЕМА ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ У ПТАХІВ

Прочитайте:
  1. Cечова система. 1 заняття
  2. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  3. III.С целью систематизации знаний составьте таблицу по предлагаемой схеме.
  4. V2: 5 Дыхательная система
  5. V3: Вегетативная нервная система
  6. VI. Система навчаючих завдань
  7. VIII пара ЧМН - преддверно-улитковый нерв, слуховая и вестибулярная система; нистагм, вестибулярное головокружение, вестибулярная,атаксия, синдром Меньера.
  8. VІІІ. СИСТЕМА ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО
  9. Автономна (вегетативна) нервова система
  10. Автономная нервная система

До органів травлення належать: ротова порожнина, глотка, верхній та нижній стравоходи, воло, залозистий та м’язовий шлунки, тонка кишка, печінка, підшлункова залоза і товсті кишки.

Ротоглотка у птиці немає зубів, ясен, губ, щік і м’якого піднебіння, внаслідок чого ротова порожнина безпосередньо переходить у глотку. На дні ротової порожнини розміщений язик, який має форму дзьоба, справжніх смакових сосочків не має, є тільки зроговілі зубчики. У водоплавної птиці по краях язика є рогові щетинки й голки, які разом з поперечними боковими пластинками дзьоба утворюють цідильний апарат. Ротова порожнина позаду язика без помітних меж переходить в глотку. Порожнина глотки через хоанні отвори сполучається з носовою порожниною, а через слухові (євстахієві) труби – з середнім вухом.

Передня кишка складається із стравоходу і залозистого та м’язового шлунків. Від глотки починається стравохід, який у птиці розділяється волом на верхню і нижню ділянки. Перед входом у грудну порожнину у курей, індиків, цесарок та голубів він має кулясте розширення – воло. У гусей і качок замість вола є просте ампулоподібне розширення стравоходу.

Шлунок у птиці складається з двох частин: залозистого і м’язового шлунків. Залозистий шлунок має вигляд короткої товстостінної трубки, у товщі слизової оболонки якої є багато шлункових залоз. Ці залози виділяють шлунковий сік, він по вивідних протоках надходить у порожнину шлунка через дрібні отвори на поверхні сосочкових виростів. У залозистому шлунку корм довго не затримується і переходить у м’язовий шлунок.

Середня кишка (або тонкі кишки) у птиці за довжиною порівняно коротка, у курки вона в 5- 6 разів перевищує довжину тіла. До тонких кишок належать 12-пала, порожня і клубова. Дванадцятипала кишка утворює петлю з двома паралельними колінами, між якими лежить підшлункова залоза з трьома вивідними протоками у курей і з двома у гусей та качок. Поряд з протоками підшлункової залози в 12-палу кишку впадають дві жовчні протоки печінки, по яких тече жовч.

Печінка у птиці розміщується позаду серця і займає нижню частину грудинно-черевної порожнини. На правій частці знаходиться жовчний міхур. Від лівої частки відходить самостійна печінкова протока. У цесарок та голубів жовчного міхура немає.

Позаду печінки розміщені порожня і клубова кишки, між якими є повітроносні мішки. У товщі слизової оболонки тонких кишок розміщені залози, які виділяють кишковий сік.

Задня кишка (або товсті кишки) у птахів досить коротка, бо в ній порівняно із ссавцями відсутня ободова кишка. До тонких кишок належать дві сліпі кишки, пряма кишка з клоакою. У клоаку впадають сечоводи і сім’япроводи у самців, а у самок – яйцепроводи. Закінчується клоака анальним отвором, всередині якого розміщений коловий м’яз-стискувач – сфінктер.

 

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

1. Які системи органів відносяться до нутрощів?

2. Яку функцію виконує система органів харчотравлення?

3. Що являє собою харчотравний апарат в цілому?

4. В чому виражається однотипність будови харчотравної трубки по всій її довжині?

5. Які основні шари розрізняють в будові стінки харчотравної трубки?

6. Які частини і органи складають харчотравний апарат?

7. Яку роль в харчотравленні виконує ротова порожнина?

8. Які органи приймають участь в переробці їжі в роті і яку вони мають будову?

9. Що таке глотка і яку вона має будову?

10. Які шляхи перехрещуються в глотці, скільки і які отвори є в стінках глотки?

11. Що являє собою стравохід, де розміщений і яку він має будову?

12. Що являє собою шлунок і яку він має будову?

13. Які шлунки розрізняють в м’ясопромислових тварин?

14. Які частини має багатокамерний шлунок жуйних, яку вони мають будову і яку функцію виконують.

15. Що називають сальниками і де вони розміщені?

16. Куди їжа потрапляє з шлунку в процесі травлення?

17. На які відділи поділяють кишки?

18. Чи у всіх тварин кишки мають однакову довжину?

19. Які частини розрізняють в тонких кишках і які особливості є в їх будові?

20. Яку функцію в травленні відіграє печінка, де вона розміщена і яку і яку має будову?

21. Яку функцію виконує підшлункова залоза, де вона розміщена і яку має будову?

22. Які частини має товста кишка і яку вона має будову?

23. Що називають теніями і в яких тварин вони є?

24. Що називають брижейкою?

25. Як використовують в м’ясній промисловості органи харчотравного апарату (язик, стравохід, шлунок, тонкі й товсті кишки, печінка, підшлункова залоза, сальник, брижейка)?

26. Що називають на виробництві пікало, черева, синюга, круга, прохідник, кудрявка, гузенка, плівка?

27. Яка особливість органів травлення у птахів?

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 647 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)