АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізіологія статевої діяльності самців

Прочитайте:
  1. C. Нагрубання молочних залоз, кров’янисті виділення зі статевої щілини.
  2. C. Пригнічення серцевої діяльності
  3. А. Центр серцево-судинної діяльності
  4. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  5. Анатомія та фізіологія дихання
  6. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ
  7. Біохімічні процеси та енергетика трудової діяльності
  8. Будова, топографія і фізіологія травлення в багатокамерному шлунку
  9. В якому розмірі повинно сплачувати підприємство страхові внески до Фонду, якщо основний вид діяльності за КВЕД – 74.87.0?
  10. В.Очікувати спонтанної появи родової діяльності на протязі 24 годин та призначенні антибіотиків через 18 годин.

Статева діяльність самців проявляється після досягнення ними статевої зрілості, яка характеризується: повним розвитком чоловічих статевих залоз – сім’яників і утворенням у них чоловічих статевих клітин – сперматозоонів і статевих гормонів; розвитком вторинних статевих ознак; проявом статевих рефлексів.

Статева зрілість настає у жеребця у віці 18 місяців, у бугая – у 8-12, у барана, козла – у 7-8, у кнура – у 5-8 місяців. Проте використовують самців для парування пізніше, коли вони досягнуть так званої фізіологічної зрілості.

Для прояву статевих рефлексів у центральній нервовій системі самця формується статева домінанта, яка виникає у тварин в певних умовах під впливом статевих гормонів. Статевий рефлекс у самця проявляється під впливом статевого гормону тестостерону і в результаті сприйняття органами чуттів подразнень, що йдуть від самки. У прояві цього рефлексу розрізняють такі основні стадії: реакція на самку, ерекція статевого члена, парування – введення у піхву самки статевого члена, еякуляція – виділення сперми через сечостатевий канал. Нервові центри цих рефлексів містяться в поперековому і крижовому відділах спинного мозку. На прояв статевих рефлексів впливають кора великих півкуль і гіпоталамус головного мозку.

При досягненні самцем статевої зрілості у його статевих залозах розпочинається сперматогенез – процес утворення сперматозоонів. У більшості сільськогосподарських тварин сперматогенез протікає протягом усього року. Сперматозоони утворюються в стінці звивистих сім’яних канальців сім’яника під впливом гонадотропних гормонів гіпофіза. Сформовані сперматозоони надходять у канал придатка сім’яника, де вони дозрівають і тривалий час зберігаються.

Для нормального протікання сперматогенезу самців-плідників слід забезпечити повноцінною годівлею. До їх раціону необхідно вводити різні корми, особливо багаті на білки тваринного походження і вітаміни (каротин).

Внаслідок життєдіяльності статевих органів самця в них утворюється сперма, яка складається із статевих клітин – сперматозоонів і плазми (рідини), що є сумішшю секретів придаткових статевих залоз. Сперматозоони становлять основну частину сперми.

Сперма – це в’язка, клейка, мутна рідина лужної реакції, яка виділяється самцем при паруванні. Кількість сперми, що виділяється самцем при одній садці, називається еякулятом. Об’єм еякуляту і концентрація в ньому сперматозоонів у різних тварин неоднакові.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 680 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)