АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Сечостатевий канал і придаткові статеві залози

Прочитайте:
  1. C Підшлункової залози
  2. II. Хвороби щитоподібної залози
  3. А) слезные точки, носослезный проток, слезные канальцы, слезный мешок
  4. А) Средства, блокирующие натриевые каналы (мембраностабилизирующие средства; группа I)
  5. Активный и пассивный ионный транспорт. Функциональная роль и механизм работы ионных каналов и насосов.
  6. Антагонисты кальция (блокаторы кальциевых каналов)
  7. Антагонисты кальция (блокаторы кальциевых каналов)
  8. Б) Средства, блокирующие кальциевые каналы (антагонисты кальция)
  9. Бедренные грыжи. Анатомия бедренного канала. Клиника. Диагностика. Дифференциальная диагностика. Профилактика. Методы операций.
  10. Белковых комплексов - ионных каналов

Через сечостатевий канал виводиться сеча і сперма. Його умовно поділяють на тазову частину і позатазову, або статевочленну. Він складається з внутрішньої слизової оболонки, середньої судинної (кавернозної) і поверхневої м’язової, або фіброзної.

Тазова частина починається майже від шийки сечового міхура і йде по дну таза до сідничної дуги, де переходить в статевочленну частину. Тазова частина сечостатевого каналу має придаткові статеві залози. До цих залоз відносяться міхурцевидні залози, простата і цибулинні залози.

М і х у р ц е в и д н і з а л о з и в деяких тварин мають вигляд мішечків (у коня). У рогатих тварин і свиней вони являють собою залозисті органи, в яких всередині немає порожнини. Розміщені ці залози по зовнішнім сторонам кінців сім’япроводів. З кожної міхурцевидної залози виходить вивідний проток, який відкривається в сечостатевий канал. Виділення міхурцевидних залоз домішуються до сперми.

П р о с т а т а лежить також на початку каналу і є у всіх тварин, але неоднаково розвинена. Простата відкривається в канал багатьма протоками, через яку виділяють рідку масу.

Ц и б у л и н н і з а л о з и парні лежать позаду простати. Вони бувають різної величини. Особливо великі ці залози у хряка. Відкриваються цибулинні залози у сечостатевий канал найчастіше однією протокою.

Статевий член (пеніс, або уд). На статевому члені розрізняють головку, тіло і корінь з двома ніжками. Тіло закінчується верхівкою, в ділянці якої формується його головка. На вершині головка відкривається отвором, через який назовні виводиться сеча, а під час статевого акту – сперма. Головка знаходиться у складці шкіри – препуціальному мішку. Основну частину статевого члена складає кавернозне, або печеристе тіло статевого члена, кавернозне тіло сечостатевого каналу і кавернозне тіло головки.

У бугая, барана, козла і кнура статевий член утворює S-подібний згин, який під час ерекції випрямляється.

Препуціальний мішок, або препуцій - це вип’ячування шкіри в місці розміщення кінцевої частини пеніса. У бугая препуцій складається з двох листків – поверхневого, або парієтального і глибокого, або вісцерального. Поверхневий листок – безпосереднє продовження шкірного покриву, що загортається всередину препуція. У глибині препуція парієтальний листок переходить на пеніс і стає вісцеральним листком, де розміщені залози.

Мошонка

Сім’яники у сільськогосподарських ссавців розміщені в особливому сім’яниковому мішку, який являє собою вип’ячування черевної стінки з усіма її шарами. Таким чином, стінку цього мішка складають шкіра, деякі м’язи черевної стінки, фасції і складки з двох листків серозної оболонки, або очеревини.

Два поверхневих шари мішка (шкіру і м’язево-еластичний шар) називають мошонкою. М’язево-еластична оболонка утворює в мошонці перегородку і поділяє її на дві камери, в яких і розміщені сім’яники. Два листка очеревини утворюють в сім’яниковому мішку дві піхвові оболонки – загальну і спеціальну.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 638 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)