АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова органів розмноження самок

Прочитайте:
  1. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  2. III ТЕМИ КУРСОВИХ РОБІТ (ІСТОРІЙ ХВОРОБ) ПО АКУШЕРСТВУ, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  3. IV СХЕМА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ З КУРСУ АКУШЕРСТВА, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  4. Анатомічна будова ВНС.
  5. Анатомічна будова кореня.
  6. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  7. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  8. Анатомічна будова листка.
  9. Анатомічна будова мозочка.
  10. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.

В статевих органах самок розвиваються і запліднюються чоловічими статевими клітинами жіночі статеві клітини – яйцеклітини. Тут же з запліднених яйцеклітин розвивається плід, який при родах виводиться назовні.

Статевий апарат самок складають яєчники, яйцепроводи, матка, піхва з сечостатевим переддвер’ям і зовнішні частини статевих органів.

Яєчники – парний залозистий орган, в якому розвиваються жіночі статеві клітини – яйцеклітини. Яєчники мають бобовидну і овальну форму і розміщені в поперековій частині позаду нирок, де підвішені на складці очеревини, яка переходить в матку. Зовні більша частина поверхні яєчників покрита зачатковим епітелієм, а в коня – серозною оболонкою (очеревиною).

На розрізі яєчників розрізняють два шари: кірковий, або фолікулярний (міхурцевий), і м’якотний, або судинний.

В кірковому шарі є багато міхурців (фолікулів), в яких розвиваються яйцеклітини. Величина міхурців різна. Самі великі міхурці містять більш зрілі яйцеклітини і лежать ближче до зовнішньої поверхні яєчника. Яйцеклітина утворюється ще в ембріональному житті тварини. Утворюються ці клітини з клітин епітелію, що покриває поверхню яєчника. Епітелій називається зачатковим. Процес утворення жіночих статевих клітин в яєчнику відбувається шляхом проростання епітелію в глибокі шари яєчника.

Яєчники не мають вивідних протоків для виходу дозрілих яєць, а виділяють їх безпосередньо через свої стінки. Міхурці з дозрілими клітинами, розростаючись, проходять до самої оболонки яєчника, давлять на неї і в кінці кінців розривають її. Міхурці при цьому також розриваються. При розриві міхурця разом з рідиною виводиться з яєчника дозріла яйцеклітина, яка через яйцепровід виводиться в матку. Якщо яйцеклітина буде запліднена, то на місці її виходу з яєчника (на місці розриву стінки яєчника) розвивається залоза внутрішньої секреції, що називається жовтим тілом.

Таким чином, дозрівша яйцеклітина може виходити з яєчника через розрив його епітеліальної оболонки в будь-якому місці. У кобили такого розриву не може бути, так як у неї яєчник покритий досить щільною серозною оболонкою, і яйце завжди виходить в одному місці, де серозна оболонка відсутня. Це місце називається овуляційною ямкою.

Яйцепроводи

Яйцепроводи, або маткові труби, представляють собою звиті канали, по яким яйцеклітина проходить з яєчника в матку, тут відбувається процес запліднення. Один отвір яйцепроводу відкривається в порожнину очеревини поряд з яєчником, цей отвір має воронкоподібне розширення з китицеподібним краєм. Інший отвір відкривається в ріг матки.

Всередині стінки яйцепроводів вистелені слизовою оболонкою з циліндричним миготливим епітелієм, ворсинки якого роблять рухи в сторону матки. По виході з яєчника яйцеклітина скочується по її поверхні в китицеподібну воронку яйцепроводу, а потім потрапляє в яйцепровід і війками епітелію проганяється в матку. Проштовхуванню яйцеклітини в матку допомагають скорочувальні рухи стінок яйцепроводів, в яких є поздовжні і кругові м’язові волокна.

Матка

Матка являється органом, в якому у ссавців з заплідненої яйцеклітини розвивається плід. Звичайно скільки було запліднено яйцеклітин, стільки розвивається і зародків.

Матка – це порожнистий м’язовий орган, розміщений частково в порожнині тазу під прямою кишкою і над сечовим міхуром; більша частина матки знаходиться в черевній порожнині. В стані вагітності вся матка знаходиться в черевній порожнині на черевних стінках. У домашніх ссавців в матці розрізняють середню частину – тіло, задню частину – шийку, що вдається в піхву, і передню частину – рога матки.

Стінка матки складається із слизової оболонки з підслизовим шаром, м’язової оболонки і серозної оболонки, яка являється продовженням очеревини. У жуйних тварин на слизовій оболонці рогів матки є багато виступів, які називаються матковими бородавками, або карункулами. Під час вагітності карункули значно збільшуються. Через них стінки матки сполучаються з оболонками плода. М’язова оболонка утворена двома шарами м’язів, між якими проходить густа сітка кровоносних судин, через які передаються поживні речовини і кисень з організму матері в організм плода, що розвивається і видаляються з організму плода всі непотрібні і шкідливі речовини в організм матері для видалення їх назовні. Іннервується матка парасимпатичними нервами, а судини – симпатичними.

Піхва

Піхва представляє собою широкий канал, який переднім кінцем охоплює шийку матки, а заднім виходить назовні, закінчуючись статевим отвором в вигляді вертикальної щілини. Стінки піхви мають слизову оболонку з підслизовим шаром, м’язову оболонку і сполучнотканинну оболонку.

На деякій відстані від зовнішнього отвору слизова оболонка утворює складку. Частина піхви від цієї складки до виходу назовні називається сечостатевим переддвер’ям. Під складкою на нижній стінці переддвер’я відкривається отвір сечостатевого каналу.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 661 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)