АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Етіологічні фактори БА

Тема: БРОНХІАЛЬНА АСТМА (БА)

На сьогодні БА є однією з найбільш розповсюджених нозологій, яка часто приводить до інвалідизації працездатного населення і вимагає великих матеріальних затрат в лікуванні.

Актуальність проблеми БА зумовлена:

- повсюдним ростом алергізації населення;

- значним ростом захворюваності на БА;

- збільшенням питомої ваги важких форм перебігу захворювання, резистентних до лікування;

- ростом смертності від БА.

Визначення БА.

Бронхіальна астма - це хронічне рецидивуюче захворювання з пе-реважним ураженням дихальних шляхів, основним і обов’язковим патогенетичним механізмом якого є змінена реактивність бронхів, зумовлена специфічними імунологічними і (або) неімунологічними механізмами, а основною (обов’язковою) клінічною ознакою є напад ядухи і (або) астматичний статус внаслідок бронхоспазму, гіперсекреції, дискринії і набряку слизової оболонки бронхів. В основі БА лежить хронічний запальний процес, а основними клітинними елементами цього запалення є еозинофіли, опасисті клітини, Т-лімфоцити.

 

Етапи формування і розвитку БА:

I. Біологічні дефекти у практично здорових людей.

II. Передастматичний стан (передастма).

III. Клінічно виразнаБА.

Перший етап характеризується наявністю у практично здорових людей спадкових, вроджених або набутих біологічних дефектів, які клінічно нічим не проявляються. Наявні дефекти можна виявити шляхом проведення провокаційних проб, направлених на визначення зміненої (найчастіше підвищеної) чутливості і реактивності бронхів по відношенню до бронхоконстрикторних речовин (ацетилхолін), фізичного навантаження, холодного повітря. Зміни чутливості і реактивності бронхівможуть поєднуватися з порушеннями функціонального стану ендокринної, імунної та нервової систем, які також не мають клінічних

проявів і виявляються лабораторними методами, найчастіше шляхом проведення різних навантажувальних проб.

Хоча розвиток БА починається з етапу біологічних дефектів у практично здорових осіб, нозологічний діагноз “бронхіальна астма” виставляється тільки на етапі клінічно виразної БА.

Прогресування біологічних дефектів і їх клінічне проявлення у вигляді передастми чи БА проходить під впливом факторів зовнішнього середовища, які можна об’єднати у п’ять груп.

Етіологічні фактори БА

1.     2. 3.   4.     5. Неінфекційні алергени     Інфекційні алергени Механічні та хімічні іританти Фізичні та метеороло- гічні фактори   Нервово-психічні фа- ктори Пилкові, пилові, виробничі, харчові, медикаментозні, алергени кліщів, ко- мах, тварин та ін. Віруси, бактерії, грибки тощо. Пари кислот, лугів, дими, металічний, силікатний, хлопковий пил та ін. Різкі зміни температури і вологості повітря, коливання барометричного тиску, магнітного поля Землі тощо. Стресові ситуації.

Основні механізми бронхообструкції при БА:

- бронхоспазм;

- набряк слизової бронхів;

- гіперсекреція і закупорка слизом.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 243 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)