АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2

Прочитайте:
  1. V. ПЕРЕЧЕНЬ ДИСЦИПЛИН, ВХОДЯЩИХ В МОДУЛЬ «АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ (ОВП)»
  2. VIII. ПРОТОКОЛ СОГЛАСОВАНИЯ МЕЖДУ ДИСЦИПЛИНАМИ, ВХОДЯЩИМИ В МОДУЛЬ «АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ (ОВП)»
  3. БАЗА ТЕСТІВ ДО ПІДСУМКОВОГО МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ
  4. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 3. ГІГІЕНА ВОДИ ТА ВОДОПОСТАЧАННЯ,ГІГІЕНА ГРУНТУ,САНІТАРНАОЧИСТКА НАСЕЛЕНИХ МІСЦЬ.
  5. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 5. ГІГІЄНА ПРАЦІ.
  6. Змістовий модуль 6. Валеологія особистості, сім'я, нація, етнос, суспільний ідеал. Шкідливі звички людини.
  7. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 6. ЗАХВОРЮВАННЯ СЕЧОВОЇ СИСТЕМИ У ДІТЕЙ
  8. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ № 6 ГІГІЄНА ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ
  9. Модуль - (напр. кардиология, нефрология)______________________________________________

ГІГІЄНА ТА ЕКОЛОГІЯ. V-VI СЕМЕСТРИ 3 РОКУ НАВЧАННЯ.

ТЕСТОВИЙ КОНТРОЛЬ. МОДУЛЬ № 1.

 

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2.

219. Основний спектральний склад штучного джерела ультрафіолетового_випромінювання складає 280... 10 нм. Якої специфічної біологічної дії_слід очікувати?

A.* Сильна бактерицидна

B. Слабка загальностимулююча

C. Пігментоутворення

D. Синтез холекальциферолу

E. Загальностимулююча

 

220. Під час перебування на пляжі з 11 до 14 години під інтенсивною дією сонячної радіації людина втратила свідомість. Що безпосередньо могло спричинити таку реакцію організму?

A.* Сонячний удар

B. Опіки шкіри

C. Фотодерматоз шкіри

D. Еритемна дія сонячної радіації

E. Фотохімічна дія сонячної радіації

 

221. Яка складова сонячної радіації є біологічно найбільш цінною ділянкою?

A.* Середньохвильове ультрафіолетове випромінювання

B. Інфрачервоне випромінювання

C. Видиме світло

D. Довгохвильове ультрафіолетове випромінювання

E. Короткохвильове ультрафіолетове випромінювання

 

272. У житловій кімнаті багатоповерхового будинку з південною орієнтацією вікна вертикальний перепад температури становить 4 оС. Який максимально допустимий вертикальний перепад температури повітря в житловій кімнаті?

A.* 3 оC.

B. 0 оС.

C. 1 оС.

D. 2 оС.

E. 4 оС.

 

273. У житловій кімнаті одноповерхового будинку з західною орієнтацією вікна встановлено, що горизонтальний перепад температури становить 3 оС. Який максимально допустимий горизонтальний перепад температури повітря в житловій кімнаті?

A.* 2 оС.

B. 0 оС.

C. 1 оС.

D. 3 оС.

E. 4 оС.

 

274. У навчальній аудиторії під час виконання лабораторної роботи з визначення коефіцієнта природного освітлення приміщення студент за допомогою люксметра встановив, що на висоті 0,5 м від підлоги рівень природного освітлення становить 400 лк. На якій висоті від підлоги необхідно визначати рівень освітлення в приміщеннях тривалого перебування людей?

A.* 0,8 м.

B. 0,3 м

C. 0,5 м

D. 0,9 м

E. 1 м

 

275. Під час обстеження природного освітлення в житловій кімнаті гуртожитку медичного училища встановлено, що світловий коефіцієнт становить 1:10. Яким має бути цей показник для житлових приміщень?

A.* 1:8.

B. 1:2

C. 1:4

D. 1:6

E. 1:10

 

276. При обстеженні штучного освітлення в читальному залі встановлена, що відсоток загального освітлення при комбінованому освітленні робочого місця загальним та місцевим освітленням становить - 20 \%. Який мінімальний відсоток від сумарного освітлення повинен становити рівень загального освітлення?

A.* 10 \%.

B. 5 \%

C. 15 \%

D. 20 \%

E. 25 \%

 

277. Світлотехнічним методом встановлено, що в поліклінічних кабінетах хірурга, акушера-гінеколога, педіатра, інфекціоніста, стоматолога рівень загального штучного освітлення люмінесцентними лампами сягає від 200 до 350 лк. Який мінімальний рівень штучного освітлення має бути в цих кабінетах згідно гігієнічних вимог?

A.* 500 лк.

B. 200 лк.

C. 300 лк.

D. 400 лк.

E. 600 лк.

 

282. У палаті травматологічного відділення площею 11 м2перебуває на лікуванні троє лежачих хворих. При бактеріологічному дослідженні повітря палати були виявлені, спорові форми мікроорганізмів, оскільки медичний персонал відділення не дотримувався режиму провітрювання палати, бактерицидна лампа знаходилася в неробочому стані. Скільки часу потрібно для санації повітря в приміщенні палати лампою ПРК-4, щоб загинули спорові форми мікроорганізмів?

A.* 40-60 хв.

B. 25-35 хв.

C. 15-20 хв.

D. 5-10 хв.

E. до 5 хв.

 

390. Контроль за выбором земельного участка под строительство обьектов, их проэктов,ответственностью объектов строительства по утвержденным проэктам, разработка нормативной документации на новые виды производств, материалов и технологий, за изготовлением бактериальных препаратотов и т.д.Является существенной задачей СЭС в области проведения:

A.* Предупредительного санитарного надзора

B. Организации методической работы

C. Текущего санитарного надзора

D. Противоэпидемиологической деятельности

E. Санитарно-просветительской работы

 

8. Біженці з району стихійного лиха, що розташований у південному регіоні України в 11 годин ранку розпочали пересування до місця, передбаченого для їх розміщення. Погодні умови літнього дня (6 липня) характеризувались такими показниками: температура повітря - 32°С, відносна вологість повітря - 42\%, швидкість руху повітря - 0,6 м/с. Через 2 години у 15\% осіб від загальної кількості людей з'явились симптоми запаморочення, нудоти та загальної слабкості. Через годину 3\% постраждалих втратили свідомість. Назвіть причину виявлених зрушень.

A.* Інфрачервона радіація

B. Погодні умови

C. Рівень вологості повітря

D. Ультрафіолетова радіація

E. Швидкість руху повітря

 

9. У спеціальному фотарії проводять профілактичне опромінення з використанням ультрафіолетових променів. Розрахуйте профілактичну дозу ультрафіолетової радіації для 5-річного хлопчика, якщо біологічна доза, що визначена за допомогою біодозиметра Горбачова-Дальфельда, складає 5 хвилин.

A.* 30 с

B. 1 хв

C. 3 хв

D. 5 хв

E. 6 хв

 

23. Міждобові коливання температури повітря складали 20С, барометричного тиску - 7 мб, швидкість руху повітря в момент спостереження - 6 м/с. Який тип погоди характеризують такі показники?

A.* Подразлива

B. Оптимальна

C. Гостра

D. Гіпотензивна

E. Гіпоксична

 

35. В условиях населенного пункта на человека одновременно действуют несколько неблагоприятных факторов: атмосферные загрязнения различного химического и агрегатного состава, шум, электромагнитные излучения и некоторые другие. Действие этих вредных факторов характеризуется как:

A.* Сочетанное

B. Комплексное

C. Комбинированное

D. Смешанное

E. Аддитивное

 

36. В городе Н. предусматривается строительство машиностроительного завода. По многолетним наблюдениям повторяемость ветров (в процентах) составляет: С - 14, СВ - 5, В - 2, ЮВ - 6, Ю - 19, З - 26, СЗ - 18. Укажите оптимальное направление размещения машиностроительного завода по отношению к селитебной территории города.

A.* Восточное

B. Западное

C. Юго-западное.

D. Северо-восточное

E. Южное

 

55. У рабочих литейного цеха металлургического завода, занятых преимущественно физическим трудом, периодически по окончании смены отмечаются судороги мышц плечевого пояса и икроножных мышц. Причиной развития судорог в этих условиях является:

A.* Потеря жидкости с потом

B. Потребление значительного количества жидкости

C. Значительное физическое напряжение

D. Значительное нервно-эмоциональное напряжение

E. Потеря жидкости с мочой

 

60. Почва территории микрорайона характеризуется как умеренно загрязненная по титру анаэробов, чистая по числу яиц гельминтов, слабо загрязненная по числу личинок и куколок мух и санитарному числу Хлебникова. Какой показатель будет определяющим при общей оценке санитарного состояния почвы микрорайона?

A.* Бактериологический

B. Гельментологический

C. Энтомологический

D. Санитарно-химический

E. Все вместе взятые

 

97. У перев’язочній хірургічного відділення до початку роботи було визначено загальне бактеріальне забруднення повітря. Яким повинен бути показник загального мікробного числа в даному випадку?

A.* До 500

B. До 1000

C. До 2000

D. До 300

E. До 1500

 

100. На периферії міста Н., урахуванням "Троянди вітрів", відведена земельна ділянка для будівництва машинобудівного підприємства (2-й клас небезпеки). Визначити необхідну санітарно-захисну зону (С33) від підприємства до межі селітебної зони міста.

A.* 500 м

B. 1000 м

C. 200 м

D. 300 м

E. 100 м

 

101. В учбовій кімнаті за допомогою люксметру визначали рівень штучного освітлення, що здійснюється люмінесцентними лампами. Загальне штучне освітлення учбового приміщення повинно складати:

A.* 300 лк

B. 200 лк

C. 150 лк

D. 100 лк

E. 75 лк

 

140. Для профілактики забруднення довкілля використовується механічна сепарація твердих побутових відходів. Назвіть метод, за допомогою якого можна здійснити механічну утилізацію цих відходів.

A.* Пресування відходів у будівельні блоки.

B. Гідроліз.

C. Спалювання як енергетичного палива.

D. Полігонне захоронення відходів.

E. Знешкодження в біотермічних камерах.

 

145. У промисловому районі одного із індустріальних міст в дітей дошкільного віку почастішали захворювання хронічним бронхітом з астматичним компонентом і бронхіальною астмою. Який із постійних забруднювачів повітря міг стати їх причиною?

A.* Діоксид сірки

B. Оксид вуглецю

C. Свинець

D. Оксиди азоту

E. Продукти фотохімічних реакцій

 

160. Бавовняно-прядильний комбінат знаходиться поблизу житлового масиву, що викликає скарги мешканців мікрорайону. Підприємство віднесене до 2 класу. Яка ширина санітарно-захисної зони для даного підприємства?

A.* 500 м

B. 1000 м

C. 300 м

D. 100 м

E. 50 м

 

190. Не является критерием достоверности связей между воздействием факторов окружающей среды и нарушением состояния здоровья населения:

A.* Несоблюдение гигиенических нормативов.

B. Сила статистической связи между изучаемым фактором и наблюдающимися изменениями в состоянии здоровья.

C. Специфичность связи.

D. Наличие зависимости экспозиция-эффект.

E. Биологическое правдоподобие связи.

 

191. Для проведения исследований влияния качества окружающей среды на здоровье населения выбираются определенные территории, идентичные по количеству поло-возрастному составу населения, социально-экономическим и бытовым условиям, отличающиеся только уровнем загрязнения среды. Как называются такие территории?

A.* Зоны наблюдения.

B. Зоны исследований.

C. Зоны обследования.

D. Экологические зоны.

E. Зоны описания.

 

216. Студент має прилади: лічильник Гейгера, лічильник Ебера, апарат Кротова, прилад Міщука, прилад Ебера. Який прилад він має використати для визначення бактеріальної обсіяності повітря.

A.* Апарат Кротова

B. Лічильник Ебера

C. Лічильник Гейгера

D. Прилад Міщука

E. Прилад Ебера

 

224. 12 квітня 2000 року в м. Одесі була перемінна хмарність і короткочасні осадки, атмосферний тиск - 755 мм рт.ст., вітер - 8,5 м/з, добовий перепад температур -7о, атмосферного тиску - 10 мм рт.ст. До якого медичного типу належить дана погода?

A.* Посиленого медичного контролю

B. Сприятливий

C. Дуже сприятливий

D. Суворого медичного контролю

E. Гострий

 

233. Проводиться оцінка епідеміологічної безпеки грунту ділянки під забудову. Найбільш показовим критерієм епідеміологічної оцінки грунту є

A.* Захворюваність на гельмінтози

B. Індекс бактерій групи кишкової палички.

C. Індекс клостридіальної флори

D. Індекс ентерококів

E. Санітарне число ґрунт

 

234. Житловий будинок розташований вздовж автомагістралі з інтенсивним рухом транспорту. Які заходи шумозахисту є найбільш ефективними?

A.* Будівництво шумозахисних будинків-екранів

B. Збільшення територіальної відстані від дороги

C. Використання шумозахисного озеленення

D. Заходи адміністративного впливу

E. Зменшення шумності двигунів автотранспорту

 

247. При лабораторному дослідженні якості повітряного середовища палати для хворих влітку було встановлено, що бактеріальне обсіменіння - 4000 клітин/м3, гемолітичного стрептококу - 25 КУО/м3, вміст вуглекислого газу - 0,1\%. Оцінити ступінь чистоти повітря.

A.* Задовільно чистий

B. Дуже чистий

C. Чистий

D. Забруднений

E. Дуже забруднений

 

250. При здійсненні моніторингу атмосферного повітря населених пунктів застосовують пости спостереження. Які пости спостереження дозволяють виявити зону впливу газоповітряної суміші, що викидається промисловим підприємством?

A.* Підфакельні

B. Стаціонарні

C. Маршрутні

D. Опірні

E. Експедиційні

 

251. При лабораторному дослідженні повітря населеного пункту М. було встановлено, що концентрації деяких хімічних речовин перевищують ГДК в 5 разів. Які очікуються зміни в стані здоров'я населення?

A.* Виражені фізіологічні порушення

B. Зміни по деяким функціональним показниками

C. Ріст специфічної і неспецифічної захворюваності

D. Гострі отруєння

E. Смертельні отруєння

 

252. При лабораторному дослідженні ґрунту сільськогосподарських угідь встановлено, що вміст суми ізомерів ДДТ дорівнює 2,2 мг/кг. Оцініть можливі наслідки для здоров'я забруднення грунту, якщо ГДК суми ізомерів ДДТ становить 0,1 мг/кг.

A.* Підвищення загальної захворюваності та захворюваності по окремих нозологічних формах і групах хвороб

B. Мінімальні фізіологічні порушення

C. Суттєві фізіологічні порушення

D. Гострі отруєння

E. Хронічні отруєння

 

258. В атмосферному повітрі населеного пункту NN виявлено підвищені концентрації фотооксидантів. При трансформації якої хімічної сполуки утворюються ці речовини?

A.* Диоксиду азоту

B. Диоксиду сірки

C. Диоксиду вуглецю

D. Чадного газу

E. Сірководню

 

262. При дії на організм людини атмосферного повітря, забрудненого поліхлорованими біфенілами, розвиваються різні клінічні ознаки. Які шкіряні прояви характерні при дії цих речовин?

A.* Коричнева пігментація

B. Хлоракне

C. Чорні плями

D. Кератоз підошов

E. Пухирці

 

263. У великих промислово розвинутих містах за певних умов може утворюватися фотохімічний туман. Які фотооксиданти реєструються в атмосферному повітрі при цьому?

A.* Пероксибензоїлнітрати

B. Бензол

C. Фенатрен

D. Сірчана кислота

E. Антрацен

 

264. В сучасних промислово розвинутих населених пунктах на здоров'я людини впливають різноманітні комбінації атмосферних забруднень. Для яких з наведених комбінацій інгредієнтів встановлено ефект сумації біологічної дії?

A.* Діоксид азоту + діоксид сірки + оксид вуглецю;

B. Сірчана кислота + пил

C. Аміак + бензол

D. Ацетон + діоксид сірки

E. Фенол + циклогексан

 

267. При визначенні впливу якості атмосферного повітря на здоров'я населення ураховують ступінь небезпечності забруднення атмосферного повітря. При якому ступені небезпечності забруднення атмосферного повітря можна очікувати зростання частоти специфічної та неспецифічної захворюваності, випадки гострого отруєння, підвищення смертності?

A.* Дуже небезпечний

B. Слабко небезпечний

C. Помірно небезпечний

D. Небезпечний

E. Відносно небезпечний

 

268. За скаргами населення, яке проживає в районі розміщення виробничого об'єднання "Хім-волокно" були відібрані і досліджені проби атмосферного повітря на вміст забруднювачів. Який інтегральний критерій характеризує інтенсивність та характер сумісної дії усієї сукупності присутніх в атмосферному повітрі шкідливих домішок?

A.* Гранично допустиме забруднення

B. Гранично допустимий викид

C. Гранично допустима концентрація

D. Орієнтовно допустима концентрація

E. Показник забруднення

 

323. Які фактори впливають на інтенсивність охолодження нагрітого тіла

A.* температура повітря, вологість повітря, рух повітря;

B. температура повітря, вологість повітря;

C. температура повітря, радіаційна температура;

D. рух повітря;

E. температура повітря;

 

324. Які показники мікроклімату враховуються при роботі з номограмами для визначення еквівалентно-ефективних температур?

A.* Температура повітря, вологість повітря, рух повітря

B. Температура повітря і рух повітря

C. Температура повітря, температура радіаційна, рух повітря

D. Вологість і рух повітря

E. Температура повітря, температура радіаційна, вологість і рух повітря

 

325. З метою оцінки освітленості приміщення визначають світловий коефіцієнт. Наприклад, в житлових кімнатах освітленість є достатньою, якщо СК 1: 6 - 1: 8. Що означає це відношення?

A.* Відношення площі заскленої поверхні вікон до площі підлоги;

B. Відношення рівня внутрішньої освітленості до зовнішньої;

C. Відношення площі вікна до площі підлоги;

D. Відношення площі заскленої поверхні вікон до площі робочої поверхні;

E. Відношення площі робочої поверхні до площі підлоги

 

326. За рахунок яких факторів здійснюється природна вентиляція?

A.* Різниця температур в приміщенні і за його межами та підсилений тиск на стіни зовнішнього повітря при вітрі;

B. Різниця температур та вологості в приміщенні та за його межами;

C. Різниця швидкості руху повітря в приміщенні та за його межами;

D. Наявність джерел радіаційної температури в приміщенні;

E. Різниця тиску повітря в приміщенні за його межами.

 

327. В яких межах відносна вологість повітря в житлових приміщеннях вважається нормальною?

A.* 30-60\%

B. 30-50\%

C. 40-50\%

D. 50-60\%

E. 30-40\%

 

328. В якій операційній більш сприятливий мікроклімат для працюючих хірургів?

A.* Т пов. - 230; відн. вологість - 40\% Т рад. - 250; шв. руху повітря - 0,03 м/сек

B. Т пов. - 240; відн. вологість - 30\% Т рад. - 260; шв. руху повітря - 0,05 м/сек

C. Т пов. - 250; відн. вологість - 50\% Т рад. - 280; шв. руху повітря - 0,08 м/сек

D. Т пов. - 230; відн. вологість - 40\% Т рад. - 250; шв. руху повітря - 0,1 м/сек

E. Т пов. - 250; відн. вологість - 45 \% Т рад. - 280; шв. руху повітря - 0,09 м/сек

 

329. В яких межах знаходиться ефективно - еквівалентна температура при роботі середньої важкості

A.* 16,30 - 20,70

B. 17,10 - 18,20

C. 18,20 - 19,30

D. 17,50 - 20,10

E. 16,90 - 19,70

 

330. В яких межах повинна бути результуюча температура при виконанні важкої роботи

A.* 100 - 130

B. 100 - 110

C. 110 - 130

D. 100 - 120

E. 120 - 130

 

336. Загальне штучне освітлення учбової кімнати планується забезпечити світильниками з освітлювальною арматурою прямого світла і люмінесцентними лампами денного світла (ЛД). Вкажіть найменше значення освітленості в люксах (ЛК), яке відповідає гігієнічним вимогам штучного освітлення для даного типу приміщень.

A.* 300 ЛК

B. 350 ЛК

C. 400 ЛК

D. 450 ЛК

E. 500 ЛК

 

337. Житель м. Чернігова, 69 років, має діагноз "Хронічна ішемічна хвороба серця з серцевою недостатністю ІІІ-ступеню". Отримує необхідну перманентну хіміо-, фізіотерапію. Звернувся до лікаря за порадою, бо почув по радіо прогноз погоди: "Очікується наближення циклону і атмосферний тиск на протязі наступного дня буде значно падати". Дайте рекомендації хворому.

A.* додати до звичайної схеми лікування ще й спазмолітичні та антикоагулянтні препарати

B. впровадити заходи, направлені на підвищення неспецифічної стійкості організму

C. щадний режим і лікування за звичайною схемою

D. дотримуватись звичайного побутово-трудового режиму

E. госпіталізувати у палату "Біотрон"

 

338. Житель м. Черкас, 58 років, хворіє на гіпертонічну хворобу І ступеню з частими гіпертонічними кризами. Отримує необхідну перманентну хіміо-, фізіотерапію. Запропонуйте місцевість, найбільш доцільну для санаторно-курортного лікування в кардіологічному санаторії.

A.* Місцевий кардіологічний санаторій (біля м. Черкас)

B. Санаторій в Криму на узбережжі Чорного моря

C. Санаторій під м. Києвом (Ворзель)

D. Санаторій на узбережжі Азовського моря

E. Санаторій у Прибалтиці (м. Юрмала)

 

339. Відносна вологість повітря в терапевтичній палаті відповідає гігієнічній нормі. Вкажіть оптимальну величину.

A.* 30 - 60 \%

B. 30 - 70 \%

C. 30 - 80 \%

D. 20 - 40 \%

E. 20 - 50 \%

 

340. Ледь помітне почервоніння (еритема) на шкірі передпліччя дитини через 18 годин після локального опромінення у фотарії з(явилось під віконцем біодозиметра М.Ф.Горбачова, через яке опромінення здійснювали на протязі 6 хв. Назвіть профілактичну дозу опромінення дитини в даному фотарії.

A.* 45 с

B. 60 с

C. 1,5 хв

D. 2 хв

E. 3 хв

 

343. Загальне штучне освітлення шкільного класу планується забезпечити світильниками з освітлювальною арматурою рівномірно розсіювального типу і лампами розжарювання. Вкажіть найменше значення освітленості в люксах (ЛК), яке відповідає гігієнічним вимогам штучного освітлення для даного типу приміщень.

A.* 150 ЛК

B. 200 ЛК

C. 250 ЛК

D. 300 ЛК

E. 350 ЛК

 

344. Санацію повітря маніпуляційного кабінету поліклініки проводили за допомогою штучних джерел ультрафіолетового випромінювання. Для оцінки ефективності санації використали показник - коефіцієнт ефективності санації. Важкість мінімальне значення вказаного показника, яке свідчить про ефективну санацію повітря.

A.* Не менше 5

B. 10

C. 15

D. 20

E. 25

 

345. Для санації повітря в хірургічному відділенні дитячої лікарні в період епідемії грипу запланували використати опромінювач з лампами БУВ -30. З метою встановлення режиму опромінення, після експозиції, було здійснено посів повітря за допомогою апарату Кротова, та розраховано ступінь ефективності санації. Вкажіть число, яке свідчить про ефективність санації.

A.* 85 \%

B. 75 \%

C. 70 \%

D. 65 \%

E. 55 \%

 

346. Вкажіть, який діапазон ультрафіолетового випромінювання має бактерицидну дію.

A.* 280-10 нм

B. 315-265 нм

C. 320-280 нм

D. 380-300 нм

E. 400-315 нм

 

347. З метою вивчення впливу мікроклімату на організм людини нам необхідно організувати систематичне спостереження за температурою повітря протягом 3-х діб. Оберіть прилад, який дозволить найбільш точно зареєструвати температуру:

A.* Термограф

B. Спиртовий термометр

C. Ртутний термометр

D. Психрометр Августа

E. Психрометр Ассмана

 

356. В термiчному цеху машинобудiвного заводу надлишки явного тепла складають 81 ккал/м3 год. Т повiтря коливається вiд 25С до 30С /N - 18-20C/, теплове випромiнювання - до 1800 ккал/м2 год, вiдносна вологiсть - 40-60\% /N - 40-60\%/, швидкiсть руху повiтря-0,5-0,7 м/с /N - 0,2 м/с/. Вплив якого з вказаних факторiв може призвести до захворювання очей типу катаракти?

A.* Теплове випромiнювання.

B. Конвекцiйне тепло.

C. Температура повiтря.

D. Вiдносна вологiсть повiтря.

E. Швидкiсть руху повiтря

 

357. Робiтники рибних промислiв пiдлягають впливу низьких температур оточуючого повiтря вiд -5С до -15С. Захворювання яких органiв i систем найбiльш часто зустрiчаються у робiтникiв цих виробництв?

A.* Дихальної системи.

B. Серцево-судинної.

C. Кровi.

D. Печiнки.

E. Шлунково-кишкового тракту.

 

366. У вiддiленнях iнфекцiйної лiкарнi планується iнструментальний контроль за ефективнiстю роботи вентиляцiйної системи та дотриманням оптимальних параметрiв мiкроклiмату. Для його здiйснення пiдготовано прилади, зокрема: апарат Кротова, крильчатий анемометр, термограф, кататермометр, аспiрацiйний психрометр Ассмана. Який з наведених приладiв призначений для вимiрювання швидкостi руху повiтря у лiкарняних примiщеннях?

A.* Кататермометр.

B. Крильчатий анемометр.

C. Аспiрацiйний психрометр Ассмана.

D. Апарат Кротова.

E. Термограф.

 

371. Робiтники холодильних цехiв рибних промислiв працюють в умовах низьких температур оточуючого повiтря - вiд -5С до -15С. Якi iз перелiчених змiн в органiзмi робiтникiв є найбiльш характерними i ранiшнiми при наведених впливах?

A.* Звуження судин шкiри i м'язiв.

B. Збiльшення споживання кисню.

C. Причащення дихання.

D. Змiни систолiчного об'єму кровi.

E. Змiни хвилинного об'єму кровi.

 

372. Для знезараження повiтря операцiйної планується використати джерело ультрафiолетового випромiнювання (УФВ). При проведеннi розрахункiв з метою встановлення необхiдного режиму опромiнювання було випробувано 5 режимiв. Для оцiнки ефективностi санацiї було проведено посiв повiтря за допомогою апарату Кротова та розрахована ефективнiсть санацiї (у \%). Вкажiть оптимальну дозу.

A.* 95 \%

B. 85 \%

C. 75 \%

D. 65 \%

E. 55 \%

 

376. Житель м.Черкаси, 68 рокiв, має дiагноз "Хронiчна iшемiчна хвороба серця (ХIХС) з серцевою недостатнiстю III-ступеню". Отримує необхiдну перманентну хiмiо-, фiзiотерапiю. Звернувся до лiкаря за порадою, бо почув по телебаченню прогноз погоди: "Завтра очiкується наближення циклону i атмосферний тиск на протязi дня буде значно падати". Якого медичного типу буде погода? Дайте рекомендацiї хворому.

A.* додати до звичайної схеми лiкування ще й спазмолiтичнi та антикоагулянтнi препарати

B. щадний режим i лiкування за звичайною схемою

C. госпiталiзувати у палату "Бiотрон"

D. впровадити заходи, направленi на пiдвищення неспецифiчної стiйкостi органiзму

E. дотримуватись звичайного побутово-трудового режиму

 

383. Лiкар-кардiолог м.Чернiгова отримав термiнове повiдомлення бюро погоди. Внаслiдок хромосферного спалаху на Сонцi очiкується велика магнiтна буря. Якi особливостi геомагнiтної активностi в цьому районi? Дайте рекомендацiї щодо змiн в схемi лiкування хворих ХIХС у стацiонарi.

A.* пiдсилити спазмолiтичну та антикоагулянтну терапiю

B. призначити гiпотензивнi препарати

C. призначити постiльний режим

D. продовжити призначене ранiше лiкування

E. дотримуватись звичайного побутово-трудового режиму

 

385. Одеситка, домашня господарка, 58 рокiв. Хворiє протягом останнiх 10 рокiв хронiчною iшемiчною хворобою серця. Почула по радiо про необхiднiсть своєчасної профiлактики "сонячного голодування". Порадьте їй найдоцiльнiший варiант такої профiлактики.

A.* бувати просто неба 4 години (неспiшна прогулянка)

B. придбати курсовку до фотарiю

C. почекати до пляжного сезону в Одесi

D. поїхати за викликом до родичiв в Iталiю

E. не змiнювати звичайного способу житття

 

386. В передепiдемiчний перiод по грипу на одному з пiдприємств м.Чернiгова лiкар медсанчастини вирiшив провести профiлактичний курс УФО серед працiвникiв одного з цехiв (5 чоловiк, 23-48 рокiв). Кому з них цей курс протипоказаний (данi з анамнезу та об(єктивнi данi, лабораторнi данi)?

A.* всi перерахованi стани

B. вiдкрита форма туберкульозу

C. пiєлонефрит

D. температура тiла 37,2С

E. меланома

 

387. В фiзiотерапевтичне вiддiлення полiклiнiки м.Суми був направлений студент, 18 рокiв, пiсля перенесеного бронхiту. Крiм iнгаляцiй йому було призначено профiлактичний курс УФО з метою профiлактики ускладнень. Вкажiть оптимальний для даної ситуацiї режим опромiнення.

A.* 1/2 - 1 ЕД

B. 1 - 2 ЕД

C. < 1/10 ЕД

D. 1/10 - 1/8 ЕД

E. 1/8 -? ЕД

 

388. Жiнка, 32 роки, мешкає у м. Чернiгiв, має дiагноз "Хронiчний гломерулонефрит, гiпертензивна стадiя, фаза ремiсiї. ХНН - I ст.", отримує необхiдну терапiю у разi загострення. призначте найбiльш доцiльну мiсцевiсть з мiнеральними водами для санаторно-курортного лiкування хворих нефрологiчного профiлю.

A.* санаторiй у м.Трускавець

B. санаторiй у м.Єссентуки

C. санаторiй у м.Железноводськ

D. санаторiй у м.Моршин

E. всi запропонованi санаторiї

 

389. Чоловiк, 28 рокiв, мешканець м.Києва, має дiагноз "Хронiчний гастрит зi зниженою секреторною та кислотоутворюючою функцiєю шлунка з частими загостреннями, фаза ремiсiї"" отримує необхiдну терапiю при загостреннях, дотримується дiєти. Запропонуйте найбiльш доцiльний гастроентерологiчний санаторiй (курорт) з мiнеральними водами.

A.* санаторiй у м.Єссентуки

B. санаторiй у м.Миргород

C. санаторiй у м.Друскiнiнкай (Прибалтика)

D. санаторiй у м.Стара Русса

E. всi запропонованi санаторiї

 

390. Хлопчик 11 рокiв, мешканець м.Черкаси, має дiагноз "Хронiчний обструктивний бронхiт з частими загостреннями (3 рази на мiсяць), фаза ремiсiї. ДН-Ост." Отримує необхiдну перманентну хiмiо-, фiзiо-, фiто-терапiю. Дайте рекомендацiї щодо клiматичного лiкування.

A.* санаторiй у Прикарпаттi (м.Яремча)

B. мiсцевий пульмонологiчний санаторiй

C. пiвденний берег Криму

D. Чорноморське узбережжя пiд м.Одесою

E. узбережжя Азовського моря

 

391. Жителька м. Харкова, 48 рокiв, має дiагноз "Гiпертонiчна хвороба I стадiї з частими гiпертонiчними кризами", отримує необхiдну перманентну хiмiо-, фiзiотерапiю. Запропонуйте мiсцевiсть, найбiльш доцiльну для санаторно-курортного лiкування в кардiологiчному санаторiї.

A.* мiсцевий кардiологiчний санаторiй (пiд м.Харковом)

B. санаторiй пiд м.Києвом (Конча-Заспа)

C. санаторiй пiд м.Києвом (Ворзель)

D. санаторiй на узбережжi Азовського моря

E. санаторiй у Прибалтицi (м.Юрмала)

 

405. Атмосферный воздух г. К. интенсивно загрязняется выбросами нескольких промышленных предприятий. Анализ заболеваемости городского населения показал, что наиболее частое заболевание - хроническая пневмония, особенно у детей. Эта картина заболеваемости вероятнее всего может быть связана с промышленным выбросом в атмосферу:

A.* Марганца

B. Кадмия

C. Метилртути

D. Свинца

E. Мышьяка

 

419. Воздух палат хирургического отделения, в которых пребывают больные с нагноившимися ранами, загрязнен гнойной микрофлорой в количествах, превышающих допустимые уровни. Для предупреждения загрязнения воздуха операционной этого хирургического отделения в ней должна быть предусмотрена вентиляция:

A.* Приточно-вытяжная с преобладанием притока

B. Только приточная

C. Только вытяжная

D. Приточно-вытяжная, равная по объему притока и вытяжки

E. Приточно-вытяжная с преобладанием вытяжки

 

421. Тепло, що продукується органiзмом робiтника гарячого цеху в умовах високих температур i зниженої вологостi, втрачається переважно випаровуванням, що може призвести до судомної хвороби. Який вид обмiну є визначальним при цьому?

A.* Водно-сольовий.

B. Вуглеводний.

C. Жировий.

D. Бiлковий.

E. Вiтамiнний.

 

422. Чоловiк пiд час роботи в горячому цеху раптово втратив свiдомiсть. При його обстеженнi виявлено: температура тiла - 40,6оС, шкiра суха i гаряча, пульс i дихання прискоренi. Цеховим ординатором встановлено дiагноз: теплове ураження, важка форма. В результатi порушення якого механiзму тепловiддачi виникає тепловий ударi

A.* Конвекцiя, кондукцiя, проведення та випаровування води

B. Конвекцiя та кондукцiя

C. Випаровування води

D. Проведення та кондукцiя

E. Конвекцiя

 

433. Условия труда работников парникового хозяйства характеризуются неблагоприятным микроклиматом: температура воздуха составляет 31 С, температура ограждений - 23С, относительная влажность - 95 \%, скорость движения воздуха - 0,2 м/с. Укажите эффективный путь отдачи тепла телом работников в этих условиях.

A.* Радиация

B. Конвекция

C. Кондукция

D. Испарение потом

E. Испарение влаги с выдыхаемым воздухом

 

434. На служебном совещании в Республиканском центре санэпиднадзора были доложены результаты обследования земельного участка, предназначенного для строительства жилого дома. Главный государственный санитарный врач потребовал подтверждения представленных данных лабораторными исследованиями.Какие лабораторные исследования почвы должны быть проведены?

A.* Все вместе взятые

B. Санитарно-химические

C. Санитарно-бактериологические

D. Санитарно-физические

E. Радиометрические

 

435. На расстоянии 80 м от жилого массива работает предприятие по изготовлению кальцинированной соды, предприятие отнесено к 3 классу опасности. Какова санитарно-защитная зона для этого предприятия?

A.* 300 м

B. 1000 м

C. 500 м

D. 100 м

E. 50 м

 

447. Дати гiгiєнiчну оцiнку чистоти повiтря закритих примiщень, якщо СО2 складає 0,07\%, загальна кiлькiсть мiкробiв 1м3 до 4000, стрептококiв i стафiлококiв вiдповiдно до 40 i 100.

A.* Задовiльно чисте

B. Чисте

C. Помiрно забруднене

D. Сильно забруднене

E. Стерильне

 

448. Яким повинно бути теплове самопочуття людини в житловiй кiмнатi, якщо температура повiтря змiнюється в межах 180С -200С, перепад у горизонтальному i вертикальному напрямках вiдповiдно 2,00С -2,50С?

A.* Нормально

B. Холодно

C. Прохолодно

D. Тепло

E. Жарко

 

453. У житловому мiкрорайонi є дитячi комбiнати з радiусом обслуговування не бiльше 500 м, радiус обслуговування шкiл - до 1 км. Санiтарнi розриви мiж дитячими закладами i житловими будинками - не менше 10 м, вiд комунальних об'єктiв - 50 м, вiд гаражiв - 10-15 м, вiд залiзних дорiг - 1000 м. Який параметр не вiдповiдає гiгiєнiчним нормам?

A.* Вiддаль вiд дитячих закладiв до гаражiв

B. Вiддаль вiд дитячих закладiв до залiзної дороги

C. Вiддаль вiд житла до дитячих закладiв

D. Вiддаль вiд дитячих закладiв до комунальних об'єктiв

E. Радiус обслуговування дитячих комбiнатiв

 

454. При гiгiєнiчнiй оцiнцi мiкроклiмату лiкувальних примiщень встановлено, що температура повiтря у палатах для дорослих становить 20 градусiв, в палатах для дiтей 22 град., в палатах для недоношених новонароджених дiтей 25 град., в боксах i напiвбоксах 22 град., у кабiнетах лiкарiв 17 град. Який iз показникiв не вiдповiдає вимогам?

A.* Температура повiтря у кабiнетах лiкарiв

B. У палатах для дорослих

C. У палатах для дiтей

D. У палатах для недоношених новонародженних дiтей

E. У боксах i напiвбоксах

 

455. Робiтники ливарного цеху металургiйного комбiнату працюють в умовах високої температури повiтря та iнтенсивного теплового випромiнювання. З якою перiодичнiстю цi робiтники повиннi проходити медичнi огляди?

A.* Один раз на два роки

B. Щоквартально

C. Один раз на пiв року

D. Один раз на рiк

E. Один раз на три роки

 

468. Дати гiгiєнiчну оцiнку бакобсiменiнню повiтря терапевтичного вiддiлення в зимовий перiод, якщо при протягуваннi через аппарат Кротова 150 л повiтря виросло 400 колонiй

A.* Чисте

B. Задовiльно чисте

C. Помiрно забруднене

D. Сильно забруднене

E. Стерильне

 

475. При визначеннi природнього освiтлення в житловiй квартирi багатоповерхового будинку установлено, що кут падiння сонячних променiв складає 290, кут отвору - 30, СК - 1:7, КПО - 1,5\%, коефiцiєнт заглиблення - 1:2. Який показник не вiдповiдає гiгiєнiчним нормативам?

A.* Кут отвору

B. СК

C. КПО

D. Коефiцiєнт заглиблення

E. Кут падiння

 

481. При вивченнi умов працi робiтникiв теплиць встановлено, що в перiод збирання врожаю завантаженiсть робочої змiни становить 85\%. При вимiрюваннi параметрiв мiкроклiмату одержанi такi результати: температура повiтря - 350С, вiдносна вологiсть - 98\%, швидкiсть руху повiтря - 0 м/с. Переважно тепловiддача в цих умовах вiдбувається:

A.* випромiненням

B. кондукцiєю

C. конвекцiєю

D. випаровуванням

E. конвекцiєю та кондукциєю

 

503. За якими показниками можна дати комплексну оцiнку природньої освiтленостi в класi СШ розмiром 4,0 х 12,0 м, трьома вiкнами 1,8 х 2,2 м кожне, верхнiй край яких знаходиться на вiдстанi 2,5 м вiд пiдлоги.

A.* СК, КГЗ, кут падiння

B. КПО, кут падiння

C. СК, КГЗ

D. Кут падiння, КГЗ

 

595. Який елемент включає в себе попереджуючий санiтарний нагляд?

A.* Облiк всiх об'єктiв, якi будуються чи проектуються; погодження видiлення земельної дiлянки пiд будiвництво; затвердження гiгiєнiчного заключення будiвництва об'єкту; надання заключення про завершення будiвництва

B. Органiзацiя проведення систематичного лабораторного контролю за санiтарним станом об'єктiв

C. Планове систематичне вивчення санiтарно-гiгiєнiчного стану атмосферного повiтря

D. Розробка нових рацiональних методiв органiзацiї технiки

E. Розробка санiтарних завдань по попередженню i лiквiдацiї забруднень

 

621. Дошкільний навчальний заклад розміщений в середині мікрорайону. Земельна ділянка межує з індивідуальними гаражами для 10автомобілів. У атмосферному повітрі визначені концентрації СО бенз(а)пірену, які перевищують ГДК в 1,5 рази. У вихованців ДНЗ спостерігається зниження апетиту, емоційна неврівноваженість, швидка втомлюваність. Під час поглибленого медичного огляду виявлена анемія у 10\% дітей. Які оздоровчі заходи необхідно передбачити?

A.* Перенести гаражі для автомобілів на відстань 10 м.

B. Проводити провітрювання приміщень.

C. Проводити загартовуючі заходи.

D. Проводити прогулянки дітей у парковій зоні.

E. Організувати штучну "С" вітамізацію третіх страв

 

639. В основних приміщеннях дитячих установ де діти знаходяться тривалий час і проводяться заняття з ними, світловий коефіцієнт повинен бути не менше

A.* 1: 4

B. 1: 5

C. 1: 7

D. 1: 8

E. 1: 6

 

672. Дайте визначення навколишнього середовища.

A.* Загальне для популяції середовище проживання та виробничої діяльності людини.

B. Частина середовища, що безпосередньо контактує з пітелієм шкіри і слизових оболонок.

C. Комплекс взаємопов'язаних абіотичних і біотичних чинників, що знаходяться поза організмом і визначають його життєдіяльність.

D. Частина середовища, що оточує людину, утворена природно-кліматичними умовами та професійними чинниками, які впливають на неї в процесі трудової діяльності.

E. Середовище, змінене діяльністю людини.

 

685. За дорученням лікаря медична сестра зробила вимірювання, необхідні для оцінки мікрокліматичних умов в лікарняній палаті для інвалідів Вітчизняної війни. Результати вимірювань: середня температура повітря - 19 0С, швидкість руху повітря - 0,1 м/сек, відносна вологість повітря - 50\%, що відповідає комфортному мікроклімату. За рахунок яких заходів можна досягти таких умов в палаті для літніх хворих?

A.* Відповідного опалення приміщення, провітрювання та кондиціонування повітря.

B. Підбору відповідного одягу та взуття.

C. Загартування.

D. Раціонального режиму харчування.

E. Достатньої інсоляції.

 

701. У цеху переробки сільскогосподарчої продукції для боротьби з надлишками тепла, особливо в теплий період року, була запроектована найбільш економічна вентиляція - аерація. Що це таке?

A.* Природня, організована і регульована в залежності від зовнішніх і внутрішніх умов вентиляція.

B. Неорганізована вентиляція.

C. Механічна вентиляція.

D. Переміщення повітряних потоків внаслідок різниці тиску.

E. Механічна припливно-висмоктуюча вентиляція.

 

712. За оцінкою санітарно-епідеміологічної експертизи стан об'єкта "А" відповідає санітарно-гігієнічним нормам і правилам, відсутнє перевищення гранично допустимих концентрацій (рівнів) шкідливих речовин. До якої групи поточного санепіднагляду слід віднести об'єкт "А" за вище приведеною оцінкою його санітарно-гігієнічного стану?

A.* До першої групи

B. До другої групи

C. До третьої групи

D. До групи інших

E. До групи позакатегорійних

 

713. За оцінкою санітарно-епідеміологічної експертизи стан об'єкта "Б" не відповідає санітарно-гігієнічним нормам і правилам, але відсутнє перевищення гранично допустимих концентрацій (рівнів) шкідливих речовин. До якої групи поточного санепіднагляду слід віднести об'єкт "Б" за вище приведеною оцінкою його санітарно-гігієнічного стану?

A.* До другої групи

B. До першої групи

C. До третьої групи

D. До групи інших

E. До групи позакатегорійних

 

714. За оцінкою санітарно-епідеміологічної експертизи стан об'єкта "В" не відповідає санітарно-гігієнічним нормам і правилам, при цьому має місце перевищення гранично допустимих концентрацій (рівнів) шкідливих речовин. До якої групи поточного санепіднагляду слід віднести об'єкт "В" за вище приведеною оцінкою його санітарно-гігієнічного стану?

A.* До третьої групи

B. До першої групи

C. До другої групи

D. До групи інших

E. До групи позакатегорійних

 

729. При дослідженні впливу концентрації 3-4 бенз(а)пірена у повітрі міста на поширенність захворюваності на злоякісні новоутворення легенів, виявлено, що кофіцієнт детермінації складає 20\%. Якому ступеню впливу чинника це відповідає?

A.* Дуже сильний.

B. Сильний.

C. Помірний.

D. Слабкий.

E. Дуже слабкий.

 

756. В боксе инфекционного отделения вытяжная вентиляция организована автономно на естественной тяге с дефлектором, приток - механическим побуждением с подачей воздуха в коридор отделения. Оцените правильность организации вентиляции в отделении.

A.* Вентиляция организована правильно.

B. Необходимо оборудование механической вытяжной вентиляции.

C. В боксе должно быть естественное проветривание.

D. Чистый воздух должен подаваться непосредственно в бокс.

E. Подача и вытяжка воздуха должны организовываться из коридора.

 

766. Значення частоти пульсу, дихання, зниження артеріального тиску, температури тіла та обміну речовин відзначаються в процесі адаптації людини до умов:

A.* Жаркого клімату

B. Холодного клімату

C. Арктичного клімату

D. Лісового клімату

E. Полярного

 

767. На відміну від поняття мікроклімат учбових, лікарняних, аптечних, житлових приміщень, до складу якого входять 3 компоненти поняття виробничий мікроклімат входить ще один фактор фізичного походження, який часто зустрічається в виробничих условіях:

A.* Інфрачервоне випромінювання.

B. Шум.

C. Вібрація.

D. Високий барометричний тиск.

E. Низький барометричний тиск.

 

768. Якщо умовно розподілити фактори, які обумовлюють природну освітленність приміщень міських будинків на антропогенні, природні, архітектурно-планувальні, то найбільш питомну вагу в цьому випадку буде займати:

A.* Світловий клімат даної місцевості.

B. Стан забруднення атмосферного повітря.

C. Особливості погодних умов.

D. Орієнтація вікон по сторонам світла.

E. Характер метеорологічних опадів.

 

827. Вкажить приклад острого неспеціфічного негативного впливу атмосферного забруднення на здоров`я населення.

A.* Токсични "тумани-вбівци" у Лондоні

B. Деякі функціональні зміни в організмі

C. Захворюваність респіраторної патологіей

D. Зніження народжуваністі

E. Зкорочення термину життя

 

846. З метою оцінки епідеміологічної небезпеки повітряного середовища у виставочному центрі проводиться оцінка бактеріальної обсіяності повітря. Який мікроорганізм є санітарно-показовим для повітря закритих помешкань?

A.* Str. haemoliticus

B. St. aureus

C. Pseudomonas aeruginosae

D. Escherichia coli

E. Clostridia

 

847. З профілактичною ціллю підлітку С., що живе в Мурманській області, призначений курс УФ-опромінення у фотарії. За допомогою якого пристрою можна визначити фізіологічну і профілактичну дозу УФ?

A.* біодозиметр Горбачова

B. ерметр

C. уфіметр

D. уфіолметр

E. піранометр

 

 

855. Студентка 6 курсу ОГМУ О. провела оцінку біологічного віку хворого И., 53 років, що знаходиться на лікуванні в санаторії "Салют". Належний біологічний вік хворого - 52 роки. Фактичний біологічний вік - 60 років. До якого функціонального класу належить хворий?

A.* IV

B. I

C. II

D. III

E. V

 

856. При вивченні температурного режиму помешкання встановлено, що посередині помешкання на висоті 10 см від підлоги температура повітря склала 17оС на висоті 1 м - 19 оС, на висоті 1,5 м - 20 оС. Який перепад температур по вертикалі є припустимим?

A.* 2,5оС

B. 1,5оС

C. 2оС

D. 3оС

E. 3,5оС

 

2. Прикарпатський регіон характеризується постійною високою (більше 80%) вологістю атмосферного повітря. В холодний період року при помірно низьких температурах повітря населення цього регіону відчуває сильний холод. Це зумовлено збільшенням віддачі тепла шляхом:

A * Конвекції

B Кондукції

C Радіації

D Випромінювання

E Випаровування

 

3 Недостатньо очищені відходи промислового підприємства скидаються у річку, вода з якої використовується для господарсько-питного водопостачання. Це спричиняє загибель деяких мікроорганізмів, порушення процесів самоочищення води та погіршення її якості, що може мати негативний вплив на стан здоров’я людей. Така дія факторів навколишнього середовища називається:

A * Непрямою

B Прямою

C Поєднаною

D Комплексною

E Комбінованою

 

26 Провідним методом гігієнічних досліджень є епідеміологічний, який дозволяє вивчати вплив різних чинників довкілля на здоров'я населення. Одним із способів реалізації цього методу є:

A *Санітарно-статистичний метод

B Метод санітарної експертизи

C Метод санітарного обстеження

D Метод санітарного спостереження

E Метод лабораторного гігієнічного експерименту

 

43.В результате длительного загрязнения окружающей среды атмосферными выбросами химического предприятия на прилежащей жилой территории сформировалась биогеохимическая провинция. Оценку сложившейся биогеохимической провинции можно дать по:

A *Накоплению в почве специфических химических соединений

B Повышению уровня заболеваемости населения

C Ухудшению качества продуктов растительного происхождения

D Ограничению условий санитарно-бытового водопользования

E Загрязнению атмосферного воздуха.

 

50. В місті з інтенсивним автомобільним рухом, яке розташоване в долині, після встановлення сонячної безвітряної погоди впродовж 5 днів, в лікувальні заклади почали звертатися місцеві жителі, працівники ДАЇ, водії зі скаргами на різь в очах, сльозотечу, сухий кашель, задишку, головний біль. Яка причина цього?

A * Утворення підвищеного вмісту в повтрі фотооксидантів

B Утворення підвищеного вмісту в повітрі СО.

C Утворення підвищеного вмісту в повітрі СО2

D Утворення підвищеного вмісту в повітрі озону.

E Утворення підвищеного вмісту в повітрі окиду сірки.

 

72.Кратність перевищення ГДК токсичної речовини в атмосферному повітрі складає 100. Які зміни в стані здоров(я населення слід очікувати?

A * Гострі отруєння

B Виражені фізіологічні зрушення в органах та системах

C Зростання специфічної та неспецифічної захворюваності

D Зміни у стані здоров(я по окремим функціональним показникам

E Смертельні отруєння серед дітей

 

 

11.Недостатньо очищені відходи промислового підприємства скидаються у річку, вода з якої використовується для господарсько-питного водопостачання. Це спричиняє загибель деяких мікроорганізмів, порушення процесів самоочищення та погіршення її якості, що може мати негативний вплив на стан здоров’я людей. Така води дія факторів навколишнього середовища називається:

A * Непрямою

B Прямою

C Комбінованою

D Комплексною

E Поєднаною

 

28.При визначенні показників забруднення атмосферного повітря у межах житлової забудови міста Р. встановлено, що показник фактичного забруднення повітря (ПЗ) в 2 рази перевищує показник гранично допустимого забруднення (ГДЗ). Як слід оцінити ступінь небезпечності для здоров’я населення атмосферного повітря міста Р.?

A * Слабко-небезпечний.

B Безпечний.

C Помірно-небезпечний.

D Небезпечний.

E Дуже небезпечний.

 

61.Тривала дія інтенсивного шуму в умовах населених місць спричиняє виникнення негативних змін у фізіологічних реакціях найбільш чутливих до шуму людей та в їх суб’єктивному самопочутті. Який гранично допустимий сумарний рівень шуму встановлюється для територій, що прилягають до житлових будинків, майданчиків відпочинку мікрорайонів та груп житлових будинків в нічний час?

A * 45 дБА.

B 50 дБА.

C 55 дБА.

D 60 дБА.

E 65 дБА.

 

111.Серед мешканців населеного пункту Н реєструвалися такі симптоми: збільшенняі гіперсекреція мейбомійових залоз очей, набухання вік, пігментація нігтів і слизових оболонок, слабкість, нудота, блювота. Потім з'явилися гіперкератоз, хлоракне, що ускладнилися вторинною стафілококовою інфекцією. В крові підвищена активність лужної фосфатази і трансаміназ. Дані ознаки пов'язані із забрудненням довкілля:

A * Поліхлорованими біфенілами (діоксинова інтоксикація або хвороба Юшо)

B Хлоридами метилртуті (хвороба Мінамата)

C Кадмієм (кадмієва остеомаляція, або хвороба ітай-ітай)

D Ртуттю (свинцова інтоксикація, або сатурнізм)

E Нітратами (нітратна метгемоглобінемія, або токсичний ціаноз)

 

117.Для визначення середньої температури повітря в учбовій кімнаті студент здійснив виміри за допомогою термометра в 3 точках приміщення на висоті 1,5 м Чи правильно було проведене дослідження?.

A *Ні, необхідно проводити вимірювання в 6 точках на двох рівнях від підлоги (0,2 і 1,5 м) по діагоналі.

B Так.

C Ні, в 5 точках (0,2 і 1,5 м) за допомогою термографа по горизонталі.

D Ні, в 5 точках по діагоналі.

E Ні, в 5 точках по вертикалі за допомогою термографа.

 

 

144.При вивченні динаміки зміни концентрацій найпоширеніших атмосферних забруднень в населеному пункті Н на стаціонарних постах були проведені спостереження і встановлені середньомісячні концентрації з максимумами забруднення взимку та мінімумами - влітку. За якою програмою були проведені спостереження?

A * Повною

B Добовою

C Неповною

D Скороченою

E Регулярною

 

148.У читальному залі бібліотеки, що розташована на першому поверсі п’ятиповерхового будинку два вікна, орієнтовані на північ. Поряд з будівлею бібліотеки шістнадцятиповерхові житлові будинки. Температура повітря в приміщенні в літній період 220С, відносна вологість – 60\%.

Школярі, які щодня працюють в бібліотеці протягом 2 годин, скаржаться на підвищену втому, головний біль, розпливчастість букв і строчок при читанні. Укажіть провідний чинник навколишнього середовища, який може викликати такі скарги у школярів.

A *Недостатня освітленість робочого місця.

B Гіпоксія.

C Підвищена вологість повітря.

D Гіподинамія.

E Підвищена температура повітря

 

53.Раціональне планування території міських населених пунктів передбачає розподіл її за функціональним ознаками на чотири зони: 1) промислова зона, 2) приміська зона, 3) транспортно-вокзальна. Назвіть четверту зону:

A * Селітебна

B Спортивно-оздоровча

C Зона культурно-побутових закладів

D Транспортно-вокзальна

E Зона новобудівель

 

99.У зв’язку з ремонтними роботами на транспортній магістралі вантажний транспорт пересікає житлові мікрорайони, створюючи вібраційні коливання ґрунту та конструкцій будинків. За характером впливу це вібрація:

A * Загальна

B Локальна

C Імпульсна

D Інтермітуюча

E Монотонна

 

100.У житловій забудові без урахування санітарних розривів встановлено трансформатор. Мешканці будинків зазнають впливу електромагнітних хвиль, що належать до:

A * Електромагнітного поля промислової частоти 50 Гц

B Електростатичного поля

C Електромагнітного поля діапазону радіочастот

D Лазерного випромінювання

E Постійного магнітного поля

 

101.В умовах населеного пункту функціонує кілька джерел електромагнітного випромінювання, що працюють у різних радіочастотних діапазонах. Рівень ЕМП у такій ситуації розраховують з урахуванням:

A * Ефекту сумації

B Ефекту поглинання

C Потужності найбільшого джерела ЕМП

D Потужності найменшого джерела ЕМП

E Напрямку випромінювання

 

135.У місті К. планується будівництво цементного заводу. Згідно спостережень спрямованість вітрів за рік (у відсотках) складає: північна – 10, північно-східна – 12, північно-західна – 25, південна - 13, південно-східна –21, південно-західна – 19.

Наведіть оптимальне розміщення підприємства відносно селітебної зони міста.

A *Північне

B Північно-східне

C Північно-західне

D Південне

E Південно-східне

 

5.Мікроклімат виробничого приміщення характеризується наступними показниками:

середня температура повітря +28оС, радіаційна температура + 29оС, відносна вологість повітря 60%, швидкість руху повітря 3,0 м/с. Укажіть основний шлях тепловіддачі за таких мікрокліматичних умов:

A * Випаровування

B Конвекція

C Кондукція

D Випромінювання

E Випромінювання та конвекція

 

71.При вимірюванні параметрів мікроклімату виробничого приміщення одержані такі результати: температура повітря +38оС, відносна вологість 98%, швидкість руху повітря 0 м/с, радіаційна температура + 180С. Яким шляхом переважно відбувається тепловіддача організмом людини в

зазначених умовах?

A * Випромінюванням

B Кондукцією

C Конвекцією

D Випаровуванням

E Конвекцією та випаровуванням

 

12.Мікроклімат виробничого приміщення характеризується наступними показниками: середня температура повітря +320С, радіаційна температура + 290С, відносна вологість повітря 60\%, швидкість руху повітря 2,0 м/ с. Укажіть основний шлях тепловіддачі за таких мікрокліматичних умов:

A * Випаровування

B Випромінювання

C Кондукція

D Конвекція

E Випромінювання та конвекція

 

113.При санітарно-гігієнічному обстеженні мартенівського цеху були виявлені такі параметри мікроклімату: t° повітря 36°С, t° огороджень(стіни, стеля) 65°С, вологість повітря 30 \%, рухомість повітря 1,2 м/с. Чи можливе виникнення патологічних станів і яких саме у працюючих при даному мікрокліматі?

A *Так, судомної хвороби.

B Ні.

C Так, теплового удару.

D Так, сонячного удару.

E Так, гіпотермії.

 

19.В операційній обласної клінічної лікарні проведено вимірювання мікрокліматичних показників. Результати проведених досліджень: середня темеература повітря складає 22оС, відносна вологість повітря – 48%, швидкість руху повітря – 0,1 м/с. Дайте гігієнічну оцінку мікроклімату операційної.

A * Мікроклімат комфортний

B Мікроклімат дискомфортний

C Мікроклімат дискомфортний з підвищеною вологістю

D Мікроклімат дискомфортний охолодний

E Мікроклімат дискомфортний з підвищеною швидкістю руху повітря

 

173.В палате кардиологического отделения районной больницы приточно-вытяжная вентиляция с механическим обуждением обеспечивает приток воздуха в объеме 60 м3 на 1 пациента в час. Оцените достаточность подаваемого в палату воздуха.

A *Объем притока воздуха недостаточен, норма – не менее 80 м3/час на 1 пациента.

B Объем притока воздуха достаточен, норма – не менее 40 м3/час на 1 пациента

C Объем притока воздуха достаточен, норма – не менее 50 м3/час на 1 пациента

D Объем притока воздуха достаточен, норма – не менее 60 м3/час на 1 пациента

E Объем припритока воздуха недостаточен, норма – не менее 100 м3/час на 1 пациента

 


Дата добавления: 2015-02-06 | Просмотры: 1990 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.188 сек.)