АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості травматичної події

Прочитайте:
  1. Анатомо – фізіологічні особливості новонародженої дитини. Характеристика та ознаки.
  2. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи. Профілактика і лікування хворих на рахіт.
  3. Анатомо-фізіологічні особливості кровотворної системи. Анемія у дітей раннього віку.
  4. АНАТОМО-ФІЗІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ НОВОНАРОДЖЕНИХ
  5. Анатомо-фізіологічні особливості шкіри. Захворювання шкіри в новонародженої дитини
  6. Вікові особливості зовнішніх проявів діяльності серця.
  7. Вікові особливості розвитку рухового апарату.
  8. Вікові особливості спортивного тренування.
  9. З точки зору судової медицини, смерть людини розглядається як смерть цілого організму, що експерт зобов'язаний констатувати на місці події.
  10. Загальні уявлення про аварії та наслідки радіаційних та ядерних аварій. Особливості аварії на ЧАЕС.

Раптовість: чим раптовіше подія, тим вона більш руйнівна для жертв, лише іноді можна попередити потенційну жертву, наприклад, при повенях, що поступово досягають критичної фази або при насуванні урагану, шторму.

Відсутність подібного досвіду - оскільки лиха і катастрофи рідкісні, люди вчаться переживати їх на піку моменту. Навіть після травми підтримка або керівництво можуть бути болісними або запізнюватися.

Тривалість - цей фактор варіює від випадку до випадку, наприклад повінь, що поступово розливається, може і спадати повільно, а землетрус, хоча і триває кілька секунд, приносить більше руйнувань. Тим не менше у жертв деяких тривалих жахів, наприклад, у випадках тероризму, захоплення заручників або викрадення літака, травматичні ефекти можуть наростати з кожним наступним днем.

Недостатність контролю - ніхто не в змозі контролювати події під час природних катастроф. Може пройти чимало часу, перш ніж людина зможе контролювати самі звичайні події повсякденного життя. Якщо така втрата контролю зберігається довгостроково, то навіть у компетентних, незалежних людей спостерігаються ознаки безпорадності.

Горе і втрата - жертви катастроф можуть виявитися розлученими з близькими людьми, нерідко внаслідок їх загибелі, і найгірше - це перебувати в очікуванні відкриття можливих втрат. Крім того, жертва може через катастрофу втратити свою соціальну позицію. У випадку тривалих травматичних подій людина може втратити будь-яку надію на відновлення втраченого.

Постійні зміни - руйнування, викликані катастрофою, можуть виявитися невідновні. Жертва катастрофи може потрапляти в зовсім нові, навіть ворожі умови.

Експозиція смерті - навіть короткі, загрозливі для життя ситуації можуть змінити особистісну структуру людини. Зіткнення зі смертю, що повторюються, можуть призводити до глибоких змін на різних рівнях. При близькому зіткненні зі смертю можлива важка екзистенційна криза людини.

Моральна невпевненість - жертва катастрофи може опинитися перед необхідністю приймати рішення, пов'язані з системою цінностей, що здатні змінити життя. Наприклад, кого рятувати, коли стоїть ситуація жорсткого вибору (дружину чи дитину), на скільки ризикувати, кого звинувачувати в тому, що сталося.

Поведінка під час події - кожна людина, хотіла би виглядати найкращим чином в екстремальній ситуації. Але це вдається небагатьом. Те, що людина робила або не робила під час катастрофи, може переслідувати її дуже довго, навіть після того, як інші її рани вже затягнулися.

Масштаб руйнувань - після катастрофи людина, швидше за все, буде враженою тим, що накоїла катастрофа з її оточенням і соціальною структурою. Людина може бути змушена адаптуватися до нового або залишитися чужинцем. В останньому випадку емоційний збиток може поєднуватися із соціальною ображеністю.


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 509 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)