АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Синдроми емоційних порушень

Прочитайте:
  1. Класифікація порушень пологової діяльності ВООЗ (1995)
  2. Невротичні синдроми
  3. Обєкт та об’єктивна сторона порушень митних правил
  4. Основні завдання терапевтичної служби в Україні.Уявлення про хворобу, її етіологію, патогенез, симптоми, синдроми,перебіг, діагноз, прогноз, лікування.
  5. Поняття та ознаки порушень митних правил
  6. Психоорганічні синдроми
  7. Розкрийте сутність поняття «психотравмуюча система відносин». Охарактеризуйте основні типи порушень функціонування родини, які призводять до психотравматизації її членів.
  8. Синдроми порушень моторної сфери
  9. Синдроми ураження окорухових нервів.

Апатико-абулічний синдром виявляється в зниженні емоцій і вольових спонукань до цілеспрямованої діяльності. Хворий байдужий до навколишніх подій, до своїх близьких, їх радощів і знегод, до власної долі тощо. Поряд з емоційною недостатні­стю характерними є млявість, пасивність, відсутність спонукань до діяльності. Цілі дні хворі лежать. Коли замість апатії відмі­чається підвищена збудливість при великій стомлюваності і виснажуваності, що також призводить до абулії, то такий стан називають астено - абулічним синдромом.

Апатико- і астено-абулічні синдроми часто виникають після травм черепа, перенесених тяжких інфекційних і інтоксикацій-иих захворювань, при шизофренії та ін.

Гебефренічний синдром характеризується тугою, інертною ейфорією, яка являє собою химерну і неадекватну, не заражаю­чу інших осіб веселість, придуркуватість, «пустотливість», часом «дитячу поведінку». Іноді замість пустотливості спостерігається манірність, театральність, безглуздість жестів, поз, міміки, своє­рідне вимовляння слів тощо. Визначається цей синдром пере­важно при шизофренії.

Маніакальний синдром. Характеризується тріадою симптомів: підвищений настрій, прискорене мислення, рухлива активність. Ступінь виразності названих симптомів неоднаковий. Прискорене мислення може бути не­значним, і в таких випадках у клінічній картині перева­жає веселий настрій, відвертання уваги і дещо приско­рена мова, постійна потреба в діяльності. Такі помірно виражені хворобливі стани одержали назву гіпоманіакальних. У типових випадках маніакальний синдром проявляється чітко вираженими симптомами згаданої вище тріади. Дуже характерна непостійність уваги з приско­реним темпом мислення і переважанням асоціацій за зовнішньою подібністю, співзвучністю, що є передумовою незв'язаності мови. Маніакальна незв'язаність звичайно супроводжується рухливим збудженням. Хворі часто виказують надцінні чи нестійкі маячні ідеї. Ейфорія може змінюватись на короткий час невдоволенням, гнів­ливістю (гнівлива манія). Постійними є симптоми без­соння, підвищення апетиту, а при значному моторному збудженні — зменшення маси тіла. Маніакальний син­дром спостерігається при маніакально-депресивному психозі, шизофренії, травмах мозку, отруєннях деякими речовинами, інфекціях.

Депресивний синдром. Для нього також характерна тріада симптомів, але протилежних за змістом: пригні­чений, тужливий настрій, уповільнене мислення, рухова (моторна) загальмованість. Клінічним різновидом де­пресії є так звана хвороблива бездушість (психічна ане­стезія). Це нестерпно болісне для хворих переживання втрати в собі доброго почуття до рідних, близьких, дітей.

Рухова загальмованість при депресії може досягнути повної нерухомості (депресивний ступор) чи, навпаки, змінитися збудженням, що в поєднанні з тужливим наст­роєм (ажитована депресія) буває досить небезпечним — у такому стані хворі здатні на самогубство. Тужливому настрою часто відповідають маячні ідеї самозвинувачен­ня, самоприниження, іпохондричне маячення безглуздо­го змісту: гниття внутрішніх органів, висихання крові, м'язів, зупинка дихання і кровообігу і таке інше (нігіліс­тичне маячення Котара). Уповільнене мислення прояв­ляється в уповільненні темпу вимови: хворі відповідають із затримкою, тихим голосом, пошепки, інколи лише по­рухом губ. Депресії також властиві неспокійний сон, по­ганий апетит.

Депресивний синдром типовий для маніакально-де­пресивного психозу, буває він також при шизофренії, органічних захворюваннях головного мозку, реактивних станах.

Синдром емоційної гіперестетичної слабкості виявляється в лабільності і надзвичайній збудливості емоцій, гіперестезії в ді­лянці найважливіших аналізаторів, нестримній слізливості.

Відмічається він при атеросклерозі і різних органічних захворю­ваннях головного мозку — прогресивному паралічі, опухах та ін.

Іпохондричний синдром включає три елементи:

1) різні від­чуття, що йдуть з різних частин тіла і не мають у своїй основі яких-небудь соматичних порушень;

2) іпохондричні ідеї різного змісту (хворі вважають, що у них є різні захворювання: сифі­ліс, туберкульоз, рак, твердять, що у них хворе серце, нирки, кров і т. д.);

3) зниження настрою хворого, зосередженість ува­ги на своєму захворюванні і в зв'язку з цим зниження інтересу до всього навколишнього, що є найтиповішим.

Ці симптоми, з яких складається синдром, можуть існувати як окремо, так і разом; найчастіше вони зв'язані між собою за змістом. При різних захворюваннях на перший план може висту­пати який-небудь один з перелічених симптомів.

Іпохондричний синдром у різних компонентах або в цілому здебільшого спостерігається при пресенільному психозі, шизо­френії, прогресивному паралічі, при неврозах, атеросклерозі го­ловного мозку, старечому психозі.


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 1680 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)