АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Навчальні цілі. 2.1. Ознайомитися з особливостями регіональної і світової епідеміології РТМ, новітніми методами діагностики і лікування цієї патології

Прочитайте:
  1. II. Навчальні цілі.
  2. Конкретні цілі.
  3. Конкретні цілі.
  4. Конкретні цілі.
  5. Навчальні цілі.
  6. Навчальні цілі.
  7. Навчальні цілі.

2.1. Ознайомитися з особливостями регіональної і світової епідеміології РТМ, новітніми методами діагностики і лікування цієї патології, прогностичними факторами та виживаністю хворих після проведеного лікування.

2.2. Засвоїти дані про розповсюдженість РТМ в Україні, етіологію, фактори ризику та передракові захворювання, роль патології ендокринної системи в розвитку цих захворювань, патологічну анатомію, гістологічні класифікації та класифікації за системою TNM, клінічні прояви раку тіла матки залежно від стадії розвитку, ускладнення, основні методи діагностики та принципи радикального і симптоматичного лікування, профілактичні заходи.

2.3. Вміти правильно обстежувати хворих з РТМ, збирати скарги та анамнез захворювання, проводити постановку хворих на диспансерний облік за формою 30, проводити фізикальне та бімануальне обстеження, визначати необхідний і найбільш інформативний обсяг обстежень, вміти інтерпретувати дані лабораторного, рентгенологічного та інструментального досліджень, обирати найбільш доцільну лікувальну тактику. Вміти інтерпретувати сонограми та гістерограми у хворих з раком тіла матки. Розвивати творчі здібності на основі вивченого клінічного та діагностичного матеріалу, вміти інтерпретувати та аналізувати зібрану діагностичну інформацію і на основі інтегральної оцінки отриманих даних встановлювати діагноз. Вміти диференційовано визначати лікувальну тактику у хворих з різними стадіями раку тіла матки. Сформувати деонтологічні уявлення при обстеженні та лікуванні хворих на рак тіла матки. Розвинути навички щодо психотерапевтичного підходу до цієї групи хворих та їхніх родичів. Розвивати почуття відповідальності лікаря за своєчасність правильної постановки діагнозу онкогінекологічної патології та правильність вибору лікувальної тактики при ній.

3. Матеріали доаудиторної самостійної роботи

3.1. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Дисципліни Знати Вміти
Попередні: нормальна анатомія, нормальна фізіоло-гія, біохімія, фармакологія, патологічна анато-мія, патологічна фізіоло-гія, оперативна хірургія та топографічна ана-томія, пропедевтика внутрішніх хвороб, променева діагнос-тика, акушерство та гіне-кологія Нормальну та топографіч-ну анатомію зовнішніх та внутрішніх жіночих ста-тевих органів, оваріоменструальний цикл, основні класи жіночих ста-тевих гормонів, гістогенез пухлин матки, основні групи протипух-линних хіміопрепаратів, клінічну діагностику при захворюваннях жіночих статевих органів, основні види операцій у хворих з пухлинами тіла матки Правильно провести ціле-спрямований та система-тизований збір скарг та анамнезу у хворих з підоз-рою на РТМ; об’єктивне обстеження дихальної, серцево-судин-ної, травної систем, паль-цеве вагінальне обстежен-ня; виявити клінічні симпто-ми захворювання жіночих статевих органів; інтерпретувати дані клінічних, лабораторних та інструментальних методів дослідження
Наступні: Субординатура з акушерства та гінко-логії   Епідеміологію, класифікацію, клінічні прояви, ускладнення, методи діагностики, диференціальну діагно-стику, лікувальну тактику, хірургічне лікування, лінії хірургічних доступів на черевній стінці, види та техніка онкогінеко-логічних операцій, прогноз, профілактику раку ендометрію Застосувати отримані базові дані для подальшо-го вивчення онкогіне-кологічної патології, вибір оптимальних мето-дів обстеження, диференційну діагности-ку, лікувальну тактику, перед та післяопераційне ведення хворих та їх реабілітацію
Внутрішньопред-метна інтеграція Питому вагу раку тіла мат-ки в структурі онколо-гічних захворювань, резу-льтати, наслідки, ефективність лікування Оцінювати результати лікування, організовувати консультативну допомогу, планувати моніторинг за пролікованими хворими, визначати прогноз при раку тіла матки
3.2. Зміст теми Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
Термін Визначення
Передракові стани Ендометрію Залозиста гіперплазія, атипова гіперплазія, поліпоз, аденоматоз, аденоматозні поліпи ендометрію
Білі Рідкі водянисті виділення, перший симптом раку ендометрію
Радіонуклідна лімфографія Сканування із радіофармпрепаратом регіонарних тазових, парааортальних та заочеревинних лімфовузлів
Гістероскопія Інструментальне дослідження порожнини матки
Гістерографія Рентгенологічне дослідження порожнини матки
FIGO Міжнародна федерація гінекологів і акушерів
ТЕМ Тотальна екстирпація матки – видалення тіла матки з шийкою, трубами, обома яєчниками
ТЕМ за Вертгеймом Розширена екстирпація матки – видалення тіла матки з шийкою, трубами, яєчниками, параметральною клітковиною та регіонарними лімфовузлами.
       

Епідеміологія. Розповсюдженість РТМ в Україні, за даними Національного канцер-реєстру, з 1990 по 2006 рік збільшилась на 53,8% і складає 29,9 на 100 тис. жіночого населення.

Стандартизований показник захворюваності на РТМ, за даними Міжнародного агентства по вивченню раку, в економічно розвинених країнах складає 15,5. Частота РЕ значно нижче в східних країнах, ніж в західних.

В Україні у 2012 р. зареєстровано 7326 випадків раку тіла матки. В I-II стадії виявлено 80,2% хворих, морфологічна верифікація досягнута у 98,2%, спеціальним лікуванням охоплено 82,9% хворих.

Найбільш часто захворювання виникає в 50-70 років. Ризик розвитку РТМ збільшується у 2-3 рази за кожні 5 років репродуктивного періоду. Смертність від цього захворювання складає 7,7 на 100 тис. жіночого населення (4,2 на 100 тис. дорослого населення).

Етіологія. Фактори ризику РТМ: полікістоз яєчників, фіброміома матки, генітальний ендометріоз, ускладнений акушерський анамнез, пологи великим плодом, естрогенний тип мазка з піхви, раннє менархе, пізня або дуже рання менопауза, часті ановуляторні цикли і ановуляторні маточні кровотечі в пременопаузі, гіперпластичні та інволютивні процеси ендометрію, безпліддя, гормонозалежні пухлини в анамнезі, обтяжена спадковість щодо раку органів репродуктивної системи, неадекватне використання гормональних препаратів з високим вмістом естрогенів, прийом естрогенів без прогестинів у постменопаузі, цукровий діабет, ожиріння, артеріальна гіпертензія, гіпотиреоїдизм.

Передракові захворювання:дифузна і вогнищева форми гіперплазії ендометрію, залозиста гіперплазія, атипова гіперплазія, поліпоз, аденоматоз, аденоматозні поліпи ендометрію.

Тактика лікаря після діагностики передракового захворювання тіла матки: лікар-гінеколог повинен поставити жінку на диспансерний облік, призначити відповідне лікування. Хвора підлягає диспансерному огляду 3-4 рази на рік, періодичному консервативному лікуванню.

Рак тіла матки розвивається із мерехтливого циліндричного епітелію (80%) та із залоз ендометрію.

Локалізація. Пухлина найчастіше виникає в ділянці дна і трубних кутів матки.

Макроскопічно розвинені форми РЕ представлені у вигляді екзофітних розростань, рідше поліповидних. Розрізняють обмежену (пухлина росте у вигляді поліпа, чітко відмежована від неураженої слизистої оболонки матки) та дифузну (ракова інфільтрація розповсюджується на весь ендометрій) форми РТМ.


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 488 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)