АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СУДОМНИЙ СИНДРОМ

Прочитайте:
  1. Cимптомы и синдромы заболеваний, проявляющихся на слизистой оболочке полости рта.
  2. E Эпилептический синдром
  3. E. Шегрен синдромында
  4. F50-F59 Поведенческие синдромы, связанные с физиологическими нарушениями и физическими факторами
  5. F59 Неуточненные поведенческие синдромы, связанные с физиологическими нарушениями и физическими факторами.
  6. Hellp-синдром
  7. HELLP-синдром и жировой гепатоз печени.
  8. HELLP-синдром.
  9. I I. ОБЩИЕ НЕВРОЛОГИЧЕСКИЕ СИНДРОМЫ.
  10. I. Мочевой синдром

Судоми — раптові часті мимовільні скорочення м'язів, спричинені патологічними імпульсами з центральної нервової системи, що супроводжуються, як правило, втратою свідомості.

Судоми спостерігаються тим частіше, чим молодша дитина. Вони можуть бути локалізованими і загальними, одноразовими і рецидивуючими, за характером — клонічними, тонічними та клоніко-тонічними.

Клонічні судоми — це короткочасні, розмашисті, що відбуваються одне за одним, скорочення і розслаблення м'язів обличчя, кінцівок.

У разі тонічних судом скорочення м'язів тривале, що зумовлює вимушене положення окремих частин тіла.

Залежно від причин судоми бувають органічні та функціональні.

Органічні судоми трапляються в разі гострих (менінгіти, енцефаліти, правець) і хронічних (гідроцефалія, абсцес мозку, епілепсія, пухлини, паразитарні ураження і туберкульоз мозку) захворювань центральної нервової системи. До органічних належать судоми, зумовлені крововиливами в мозок, травмами черепа, геморагічними діатезами, лейкозами та ендогенною інтоксикацією (білірубінемія в разі гемолітичної хвороби новонароджених).

Функціональні судоми виникають у разі гострих розладів травлення і за наявності кишкових інфекцій (токсична форма діареї, дизентерія та коліентерити), а також при інших інфекційних захворюваннях, що проходять з токсикозом, отруєнь (частіше харчових), захворювань з вираженими порушеннями обміну речовин (рахіт, фенілпіровиноградна олігофренія, гіпо- та гіперглікемічна, уремічна та гіпохлоремічна кома), уражень ендокринних залоз (гіпопаратиреоїдна тетанія), захворювань серцево-судинної системи і нирок, що супроводяться порушенням мозкового кровообігу (гіпертензійна енцефалопатія при гострому гломерулонефриті, артеріальна гіпертензія), аноксії та гіпоксії (асфіксія новонароджених, тяжка анемія, вроджені вади серця), застосуванні засобів, що збуджують центральну нервову систему (кофеїну, камфори) у великих дозах, перегрівання, інтоксикації при гельмінтозах, у дітей раннього віку при швидкому підвищенні температури тіла (це так звані фебрильні судоми), а також афективно-респіраторні судоми.

Афективно-респіраторні судоми в дітей характеризуються раптовою зупинкою дихання через спазм мускулатури гортані. Спостерігається в дітей-невропатів у віці від 6 міс до 4-х років після сильного збудження внаслідок гніву (відмова батьків виконати їх бажання) або переляку, насильного годування. Дитина при цьому заходиться в плачі, початковий ціаноз змінюється блідістю, втратою свідомості, епілептичними судомами. Свідомість повертається після глибокого вдиху, часто дитина засинає.

Афективно-респіраторні судоми характеризуються короткочасністю (до 1хв) і ніколи не виникають спонтанно.


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 553 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)