АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Календар щеплень в Україні

Прочитайте:
  1. Активная иммунопрофилактика детей проводится согласно календарю профилактических прививок
  2. Вакцинация детей с нарушением календаря
  3. Вакцинация детей, вышедших из календарных сроков иммунизации.
  4. Вакцинация детей. Значение вакцинации в предупреждении управляемых инфекций. Календарь прививок. Возможные поствакцинальные реакции и осложнения.
  5. Вакцинация лиц, не привитых по календарю
  6. Использование календарного метода контрацепции
  7. ІСТОРИЧНІ ВІДОМОСТІ ПРО РОЗВИТОК АКУШЕРСТВА В УКРАЇНІ
  8. Календар появи субтипів віруса грипа А за 100-річний період
  9. Календарь прививок (по видам вакцинации)

Розрізняють такі основні види імунізації: планову імунізацію (загальну і вибіркову) та імунізацію за епідемічними показаннями, а також рекомендовані щеплення.

 

Планова загальна імунізація проводиться всьому населенню, яке досягло відповідного віку за відсутності клінічних протипоказань. Згідно Закону України „Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” від 24.02.1994 року (стаття 27) та Закону України „Про захист населення від інфекційних хвороб” від 6.04.2000 року (стаття 12) населення підлягає обов’язковій імунізації проти туберкульозу, поліомієліту, кашлюку, дифтерії, правцю, кору.

Планова вибіркова імунізація проводиться за територіальною (москітна гарячка, кліщовий весняно - літній енцефаліт, туляремія) або професійною (сибірка, бруцельоз, туляремія) ознакою. На неблагополучних територіях вакцинують людей, які мають ризик зараження у зв’язку з характером діяльності (догляд за тваринами – сибірка, бруцельоз, лептоспіроз; мисливство – туляремія, чума) або умовами проживання (сільська місцевість, ендемічний район). Планування вибіркових щеплень проводиться з урахуванням контингентів, які підлягають імунізації та конкретної епідемічної та епізоотичної ситуації.

Імунізація за епідемічними показаннями проводиться серед певних груп населення або всьому населенню обмеженої території, де спостерігається підвищена захворюваність на окрему інфекційну хворобу (дифтерія, поліомієліт тощо), а також терміново з метою запобігання захворювання людей в осередках інфекційних хвороб (кір, дифтерія, поліомієліт) або у осіб, імовірно, інфікованих (правець, сказ).

У відповідності до Наказу МОЗ України № 48 „Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості медичних імунобіологічних препаратів” від 03.02.2006 року населенню України проводяться щеплення за віком, щеплення за станом здоров’я, щеплення які проводяться на ендемічних та ензоотичних територіях та за епідемічними показами, рекомендовані щеплення.

Згідно цього календаря щеплень планова загальна імунізація проводиться проти туберкульозу, поліомієліту, кашлюку, дифтерії, правцю, кору, краснухи, епідемічного паротиту, Hib - інфекції та вірусного гепатиту В, тобто всього проти дев’яти інфекційних захворювань (таблиця 1).

 


Дата добавления: 2015-02-02 | Просмотры: 684 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)