АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хворий Д., 64 років, місяць тому переніс інфаркт міокарда. Звернувся до стоматолога для лікування гострого пульпіту 12 зуба. Який вид знеболювання треба обрати?

Прочитайте:
  1. FAB-КЛАСИФІКАЦІЯ ГОСТРОГО МІЄЛОЇДНОГО ЛЕЙКОЗУ
  2. II. Гигиеническая обработка зуба.
  3. Ii. Цитостатична терапія (існує декілька схем лікування).
  4. А. Підвищена потреба в інсуліні на пізній стадії вагітності
  5. Виберіть препарат для лікування бронхіальної астми з групи ?2 –адреностимуляторів.
  6. Вказати стадії клінічного перебігу гострого панкреатиту.
  7. Грецькі ТЕ, які позначають вчення, науку, метод діагностичного обстеження, лікування, страждання, захворювання
  8. Діагностика і лікування аутоімунних захворювань
  9. ДІАГНОСТИКА ТА ЛІКУВАННЯ ВРОДЖЕНИХ ВАД СЕРЦЯ
  10. ДІАГНОСТИКА ТА ЛІКУВАННЯ НАБУТИХ ВАД СЕРЦЯ

A. Інфільтраційна новокаїном

B. Анестетик з вазоконстриктором

C. Медикаментозна підготовка + анестетики без вазоконстриктора

D. Премедикація + анестетик с вазоконстриктором

E. Медикаментозна підготовка + анестетики с вазоконстриктором

 

 

63. Пацієнту, 20 років, з діагнозом гострий травматичний пульпіт 36 зуба було проведено лікування методом вітальної ампутації. В чому суть методу вітальної ампутації?

A. Видалення пульпи під анестезією у добре прохідних кореневих каналах.

B. Видалення пульпи повністю під анестезію.

C. Видалення частини пульпи після її попередньої девіталізації.

D. Збереження пульпи зуба.

E. Проведення знеболювання, видалення коронкової пульпи, накладання лікувальної пасти на кореневу пульпу, пломбування.

 

64. Хворому 34 років, льотчику, проведена інфільтраційна анестезія 2\% розчином ультракаїну з адреналіном — 0,5 мл у зв'язку з лікуванням 36 методом вітальної екстирпації з приводу гострого гнійного пульпіту. Під час розтину порожнини зуба пацієнт відзначив різку болісність, зблід, знепритомнів. АТ 100/50 мм рт.ст., Ps ниткоподібний, дихання 18/хв. Півроку тому була проведена аналогічна анестезія з приводу лікування карієсу 13, без побічних ефектів. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Травматичний (больовий) шок

В. Непритомність унаслідок стресу на проведену маніпуляцію

С. Медикаментозний анафілактичний шок

D. Інфаркт міокарда

Е. Непритомність унаслідок больової реакції

 

65. Хвора 29 років під час лікування 37 з приводу пульпіту через кілька хвилин після аплікаційного знеболювання аерозолем 10% розчину лідокаїну поскаржилася на утруднене дихання, запаморочення, головний біль. Об'єктивно: значний набряк слизової оболонки порожнини рота, особливо губи. Яке ускладнення виникло у хворої?

A. Спазм м'язів гортані психогенної природи

B. Токсична дія лідокаіну

C. Повітряна емфізема

D. Опік лідокаїном

E. Алергічний набряк (Квінке)

 

66. Хворому 34 років, льотчику, проведена інфільтраційна анестезія 2% розчином ультра каїну з адреналіном у зв’язку з лікуванням 36 зуба методом вітальної екстирпації з приводу гострого гнійного пульпіту. При розкритті порожнини зуба пацієнт відчув різкий біль, зблід, втратив свідомість. АТ – 100/50 мм рт. ст. Пульс ниткоподібний, дихання вільне – 18 за хвилину. Півроку тому було проведене аналогічне лікування з приводу карієсу 13 зуба без будь-яких побічних ефектів. Який найбільш вірогідний діагноз ускладнення?

A. Непритомність унаслідок больової реакції

B. Медикаментозний анафілактичний шок

C. Травматичний (больовий) шок

D. Інфаркт міокарда

E. Серцево-судинна недостатність

 

67. Хворому 34 років, льотчику, проведена інфільтраційна анестезія 2% розчином ультра каїну з адреналіном у зв’язку з лікуванням 36 зуба методом вітальної екстирпації з приводу гострого гнійного пульпіту. При розкритті порожнини зуба пацієнт відчув різкий біль, зблід, втратив свідомість. АТ – 100/50 мм рт. ст. Пульс ниткоподібний, дихання вільне – 18 за хвилину. Півроку тому було проведене аналогічне лікування з приводу карієсу 13 зуба без будь-яких побічних ефектів. Які першочергові дії лікаря у даній ситуації?

A. Ввести внутрішньом’яязево розчин адреналіну

B. Викликати карету „швидкої допомоги”

C. Дати каплі з валеріаною і заспокоїти хворого

D. Надати хворому горизонтальне положення, забезпечити вдихання парів нашатирного спирту та приток свіжого повітря

E. Ввести внутрішньом’яязево розчин тіосульфату натрію

 

68. Хвора 19 років, скаржиться на мимовільний, гострий біль в 26 зубі, що триває 1-2 хвилини протягом останніх 2-х діб. Біль виникає також від хімічних та термічних подразників. Об'єктивно: на жувальній поверхні 21 зуба є глибока каріозна порожнина, що не сполучається з порожниною зуба. Дентин дна і стінок розм'якшений, зондування болюче по дну каріозної порожнини. Перкусія та пальпація безболісні, холодовий подразник викликає короткочасний біль. Виберіть метод лікування.

A. Девітальна екстирпація пульпи

B. Біологічний метод

C. Вітальна ампутація пульпи

D. Вітальна екстирпація пульпи

E. Девітальна ампутація пульпи

 

69. Хворий 18 років скаржиться на мимовільний нападоподібний короткочасний (тривалість нападу 10-15 хвилин) локалізований біль у 26 зубі, який триває вже протягом 1 дня. Об’єктивно: на жувальній поверхні 26 зуба є глибока каріозна порожнина першого класу за Блеком. Дентин стінок і дна світлий розм’якшений, каріозна порожнина не сполучається з порожниною зуба. Зондування дна каріозної порожнини різко болісне в точці проекції рога пульпи. На холодовий подразник виникає різкий біль. Який найбільш раціональний метод лікування в даному випадку?

A. Вітальна екстирпація пульпи

B. Вітальна ампутація пульпи

C. Біологічний метод

D. Девітальна екстирпація пульпи

E. Девітальна ампутація пульпи

70. Хворому У., 22 років, пiд час лiкування гострого глибокого карiесу 26 зуба, а саме препарування каріозної порожнини І класу за Блеком, лiкар-стоматолог випадково розкрив рiг пульпи. Який метод лiкування необхiдно обрати?

A. Бiологiчний метод

B. Метод вiтальноi ампутацii пульпи

C. Метод девiтальноi ампутацii пульпи

D. Метод вiтальноi екстирпацii пудбпи

E. Метод девiтальноi екстирпацii пудбпи

71. Хворому 46 років, після обстеження встановлено діагноз: хронічний конкрементозний пульпіт 27 зуба. На рентгенограмі виявлено, що конкремент знаходиться в коронковій частині порожнини зуба, займає близько 1/4 її об’єму. Виберіть адекватний метод лікування.

A. Вітальна ампутація пульпи

B. Біологічний метод

C. Девітальна екстирпація пульпи

D. Вітальна екстирпація пульпи

E. Девітальна ампутація пульпи

 

72. Хворий 72 років, що має гіпертонію в анамнезі, 2 тижні тому переніс гіпертонічний криз. Стоматологом встановлений діагноз: хронічний фіброзний пульпіт 37 зуба. Який метод лікування пульпіту доцільно обрати у даному випадку?

A. Вітальна екстирпація пульпи

B. Девітальна екстирпація пульпи.

C. Вітальна ампутація пульпи.

D. Біологічний метод

E. Девітальна ампутація пульпи

73. Хворий Р., 27 років скаржиться на тривалий біль у 22 зубі від холодного, гарячого, безпричинний біль протягом 30 хв., що виникає 3-4-рази на день, підсилюється вночі. Болі з'явилися 3 дні тому, після обробки зуба під пластмасову коронку. Об’єктивно: 22 інтактний, термічна проба різко болісна, викликає напад болю, перкусія безболісна. Яка лікувальна тактика у даному клінічному випадку?

A. Вітальна ампутація пульпи

B. Покриття зуба фторлаком.

C. Біологічний метод лікування пульпіту.

D. Девітальна екстирпація пульпи.

E. Вітальна екстирпація пульпи.

 

74. Хвора А., 20 років, скаржиться на мимовільний, періодично виникаючий біль. Інколи біль виникає при потраплянні їжі в 11 зуб. Болі в зубі турбують вже протягом 6 місяців. Раніше до лікаря не зверталася. Об’єктивно: 11зуб в кольорі не змінений, на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці глибока каріозна порожнина, яка сполучається з порожниною зуба. Холодовий подразник викликає різкий біль, що не проходить протягом півгодини. Який найбільш раціональний метод лікування в даному випадку?

A. Комбінований метод

B. Біологічний метод

C. Вітальна ампутація пульпи

D. Девітальна ампутація пульпи

E. Вітальна екстирпація пульпи

 

75. Хворий скаржиться на інтенсивний мимовільний нападоподібний біль в 47 зубі і нижній щелепі зліва. Біль практично не припиняється, деколи послаблюється. В останні години від холодного біль дещо зменшується.Об'єктивно: на жувально-дистальній поверхні 47 зуба є глибока каріозна порожнина, зондування дна болюче, порожнина зуба закрита. Який метод лікування найбільше показаний?

A. Метод девітальної ампутації пульпи

B. Комбінований метод.

C. Метод вітальної екстирпації пульпи

D. Видалення зуба.

E. Метод вітальної ампутації пульпи

76. Хворий скаржиться на інтенсивний пульсуючий біль в 37 зубі, яка іррадіює по лівій половині нижньої щелепи. Біль практично не припиняється, деколи дещо послаблюється, проте нападоподібно підсилюється від подразників. “Світлі” проміжки практично відсутні. В останні години від холодного біль дещо зменшується.Об'єктивно: на жувальній поверхні 37 зуба є глибока каріозна порожнина, яка не сполучається з порожниною зуба. Зондування дна болюче, перкусія 37 зуба болісна. Який метод лікування найбільше показаний у даному випадку?

A. Метод вітальної ампутації пульпи

B. Комбінований метод

C. Метод девітальної ампутації пульпи

D. Біологічний метод.

E. Метод вітальної екстирпації пульпи.

77. У хворого 22 років на жувальній поверхні 16 зуба виявлена глибока каріозна порожнина.ЕОМ – 15 мкА. При препаруванні каріозної порожнини 16 зуба була випадково оголена пульпа зуба. Виберіть оптимальний варіант лікування.

A. Біологічний метод

B. Девітальна ампутація пульпи

C. Вітальна екстирпація пульпи

D. Девітальна екстирпація пульпи

E. Вітальна ампутація пульпи

 

78. Хворий,40 років, скаржиться на неприємний запах з 45 зуба, тривалий біль в зубі від гарячого. При обстеженні на жувальній поверхні 45 зуба виявлена каріозна порожнина, що сполучається з порожниною зуба. Поверхневе зондування безболісне, глибоке – викликає біль. Від гарячої води виникає біль. Слизова оболонка в ділянці 44, 45 без змін. Назвіть раціональний метод лікування.

A. Біологічний метод

B. Девітальна ампутація пульпи

C. Видалення зуба

D. Вітальна екстирпація пульпи

E. Вітальна ампутація пульпи

79. Хворий К. звернувся зі скаргами на біль у 26 зубі, що виникає при прийманні гарячої їжі, неприємний запах з рота. В анамнезі: періодично виникає мимовільний біль у цьому зубі. Об`єктивно: на жувально-дистальній поверхні 26 зуба є глибока каріозна порожнина, що сполучається з порожниною зуба Перкусія болюча, зондування болісне у одній точці, термодіагностика викликає біль. ЕОД - 70 мкА. Який з методів лікування буде оптимальний у даному випадку?

A. Вітальна ампутація пульпи

B. Вітальна екстирпація пульпи.

C. застосування препаратів гідроксиду кальцію

D. Девітальна ампутація пульпи

E. Консервативний метод

80. Жінка 25 років скаржиться на мимовільний, нападоподібний біль у 13 зубі протягом 3-х місяців. Інколи біль виникає при попаданні їжі в каріозну порожнину 13 зуба. Об'єктивно: в пришийковій ділянці 13 зуба є глибока каріозна порожнина. Зондування дна болісне у одній точці, де розкрита пульпа. Реакція на перкусію 13 безболісна, ЕОД - 40 мкА. Який найбільш раціональний метод лікування в даному випадку?

A. Вітальна ампутація пульпи

B. Біологічний метод

C. Вітальна екстирпація пульпи

D. Комбінований метод

E. Девітальна екстирпація пульпи

 

81. Хворому Б., 23 років, встановлено діагноз: гострий дифузний пульпіт 15 зуба, ускладнений гострим фокальним періодонтитом. Який із методів лікування повинен обрати лікар?

A. Вітальна екстирпація пульпи пульпи

B. Девітальна екстирпація пульпи.

C. Вітальна ампутація пульпи.

D. Біологічний метод

E. Девітальна ампутація пульпи

82. Хвора 17 років скаржиться на нападоподібний, пульсуючий біль у ділянці зубів верхньої щелепи справа, які посилюються від гарячого. Об’єктивно: на жувальній поверхні 17 зуба є глибока каріозна порожнина виповнена пігментованим, розм’якшеним дентином. Зондування дна болюче, вертикальна перкусія 17 зуба болюча. Який методі лікування треба обрати?

A. Розкрити порожнину зуба і призначити полоскання

B. Біологічний метод

C. Вітальна ампутація пульпи

D. Вітальна екстирпація пульпи

E. Девітальна ампутація пульпи

 

83. Хворому Ф, 20 р., поставлений діагноз: гострий дифузний пульпіт 11 зуба. Який метод лікування необхідно використати?

A. Біологічний (консервативний)

B. Вітальна екстирпація пульпи

C. Вітальна ампутація пульпи

D. Комбінований метод

E. Девітальна ампутація пульпи

84. Хворий 20 років скаржиться на мимовільний нападоподібний біль, тривалістю 5-10 хвилин у 36 зубі протягом останньої доби. Об’єктивно: на жувально-дистальній поверхні 36 зуба є глибока каріозна порожнини, яка у одній точці сполучається з порожниною зуба. Зондування відкритої пульпи болюче, перкусія безболісна. Зуб планується використати для опори під мостоподібний протез. Який метод лікування потрібно обрати?

A. 36 зуб не можна використати як опру під протез

B. Біологічний метод

C. Вітальна ампутація пульпи

D. Девітальна ампутація пульпи

E. Вітальна екстирпація пульпи

85. Хвора 46 років скаржиться на біль і кровоточивість із каріозної порожнини 27 зуба під час їжі. Раніше у цьому зубі відмічався мимовільний гострий біль. При на жувальній поверхні огляді 27 зуба є глибока каріозна порожнина, виповнена м’якою тканиною червоного кольору. При зондуванні цього утворення виникає біль і кровотеча. Який із перерахованих методів лікування найбільш вірогідний?

A. Девітальна ампутація пульпи

B. Висікання утворення і пломбування зуба

C. Вітальна екстирпація пульпи

D. Вітальна ампутація пульпи

E. Біологічний метод

86. Через місяць після проведення біологічного методу лікування гострого обмеженого пульпіту у 26 зубі, пацієнт з’явився зі скаргами на ниючі болі від гарячих подразників. ЕОД - 40 мкА. Об’єктивно: на жувально-дистальній поверхні 26 зуба є каріозна порожнина повністю виповнена пломбою. Перкусія 26 зуба безболісна, від холодної води виникає ниючий біль. Який метод лікування доцільно застосувати?

A. Девітальна ампутація пульпи

B. Вітальна ампутація пульпи

C. Вітальна екстирпація пульпи

D. Накладання на пульпу пасти з кортикостероїдними препаратами

E. Фізіотерапевтичне лікування

87. У хворого Н., 20 років, при лікуванні гострого глибокого карієсу 46 зуба під час препарування каріозної порожнини випадково оголений медіально-щічний ріг пульпи. Який найбільш раціональний метод подальшого лікування?

A. Біологічний метод.

B. Метод вітальної екстирпації пульпи

C. Метод девітальної ампутації пульпи

D. Метод девітальної екстирпації пульпи

E. Метод вітальної ампутації пульпи

88. У жінки 27 років при лікуванні гострого глибокого карієсу 26 зуба під час препарування каріозної порожнини випадково була оголена пульпа у ділянці медіально-щічного рога пульпи. Оберіть метод лікування.

A. Вітальна ампутація пульпи.

B. Девітальна екстирпація пульпи

C. Девітальна ампутація пульпи

D. Біологічний метод

E. Вітальна екстирпація пульпи.

89. У хворого Н. 21 р. при лікуванні гострого глибокого карієсу 12 зуба під час препарування випадково відкрито ріг пульпи. Який метод лікування найбільш доцільний?

A. Біологічний метод.

B. Метод вітальної екстирпації пульпи.

C. Метод девітальної ампутації пульпи

D. Комбінований метод

E. Метод вітальної ампутації пульпи

90. Пацієнт 60 років, звернувся зі скаргами на виникнення мимовільний нападів болю тривалістю 5-7 хвилин у 26 зубі. Напади болю тривають протягом доби. Об’єктивно: на жувальній поверхні 26 зуба є глибока каріозна порожнина. Зондування болісне в одній точці. Проба на холод болісна і триває 10 хвилин після усунення подразника, перкусія безболісна. Хворий знаходиться в кардіологічному відділенні з приводу лікування інфаркту міокарда. Який із методів лікування може бути методом вибору у даній клінічній ситуації?

A. Комбінований

B. Біологічний метод

C. Вітальна екстирпація пульпи

D. Вітальна ампутація пульпи

E. Девітальна ампутація пульпи

91. Хвора 25 років скаржиться на гострий мимовільний біль у 35 зубі, який посилюється вночі. Після обстеження поставлений діагноз: гострий обмежений пульпіт 35 зуба. Який метод лікування треба обрати?

A. Біологічний метод

B. Вітальна екстирпація пульпи.

C. Комбінований метод

D. Вітальна ампутація пульпи

E. Девітальна ампутація пульпи

 

 

92. Жінка 23 років скаржиться на короткочасний біль від термічних подразників у 46 зубі. Об’єктивно: на жувальній поверхні 46 зуба виявлена глибока каріозна порожнина виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування болюче по усьому дну порожнини. ЕОД – 10 мкА. При препаруванні каріозної порожнини на її дні у одній точці з’явилась крапелька крові. Яку пасту доцільно покласти на дно каріозної порожнини?

A. Параформальдегідну

B. Кортикостероїдну

C. Миш’яковисту

D. Кальцидонт

E. Резорцин-формалінову

 

93. При лікуванні хворого А., 30 років з приводу гострого гнійного пульпіту 35 зуба було вирішено провести пломбування каналу способом холодної латеральної конденсації гутаперчі. Яким засобом краще за все провести стерилізацію гутаперчі?

A. 96-град. спиртом.

B. 3%розчином перекису водню.

C. 5,25% розчином гіпохлориду натрію.

D. Потрійним розчином.

E. 0,1% розчином хлоргексидину.

 

94. Хворому С., 36 р. поставлений діагноз: “Гострий дифузний пульпіт 45 зуба”. Проведене препарування, екстирпація пульпи, механічна та медикаментозна обробка кореневих каналів. Як необхідно провести пломбування кореневого каналу?

A. До фізіологічної верхівки.

B. До анатомічної верхівки.

C. До рентгенологічної верхівки.

D. За верхівку.

E. На 3/5 довжини кореневого каналу

 

95. При лікуванні гострого обмеженого пульпіту, у хворого М. 45 років методом вітальної екстирпації лікар визначив, що 25 зуб має широкий прямий канал. Який варіант пломбування кореневого каналу слід вважати найкращим?

A. Пломбування кореневого каналу до рентгенологічної верхівки кореня.

B. Пломбування каналу до фізіологічного звуження кореня.

C. Виведення матеріалу за рентгенологічну верхівку на 1 мм.

D. Пломбування каналу не доходячи 3 мм до верхівки кореня

E. Пломбування каналу на 3/5 його довжини.

 

96. Хворому Д., 36 років поставили діагноз: хронічний фіброзний пульпіт 17 зуба. Проведене препарування, екстирпація пульпи, інструментальна та медикаментозна обробка каналів. Як необхідно провести пломбування каналів?

A. До анатомічної верхівки

B. До рентгенологічної верхівки

C. За верхівку

D. До фiзiологiчноi верхівки

E. Не доходячи 0,3 см до верхівки

 

97. Стоматолог проводить лікування 26 зуба з приводу хронічного фіброзного пульпіту у чоловіка 53 років. Був обраний метод лікування – девітальна екстирпація. Медіальний щічний канал важко прохідний внаслідок виражено вигину кореня. Повну екстирпацію пульпи з цього каналу провести не вдалося. Виберіть оптимальний матеріал для пломбування кореневих каналів у даній клінічній ситуації.

A. Біокалекс

B. АН – plus

C. Форедент

D. Фосфат - цемент

E. Ендометазон

 

98. Хворому 34 р. проведена екстирпація пульпи зуба. Як це вплине на обмін речовин в дентині та емалі?

A. Порушиться надходження в дентин і емаль поживних речовин і мінеральних солей.

B. Не вплине на обмін речовин в дентині і емалі.

C. Компенсаторно активується діяльність одонтобластів.

D. Обмін в емалі не зміниться, а в дентині – активується.

E. Активується обмін речовин в емалі і дентині.

 

99. Під час лікування 16 зуба з приводу гострого дифузного пульпіту через декілька хвилин після проведеної провідникової анестезії хворий відчув неспокій, відчуття жару, болі в грудях. Об’єктивно: утруднення дихання, рясний піт, гіперемія шкірного покриву, блювота, втрата свідомості, судоми. Різко падає артеріальний тиск. Поставте діагноз:

A. Гіпоглікемічна кома

B. Бронхіальна астма

C. Колапс

D. Непритомність

E. Анафілактичний шок

 

100. У хворого 46 років діагностовано гострий дифузний пульпіт 13 зуба. У зв'язку з вираженою негативною реакцією хворого на біль лікар поклав миш'якову пасту на більш болісну ділянку дна каріозної порожнини і закрив її водним дентином. Через 4 години пацієнт прийшов зі скаргами на нестерпний біль. Назвіть найбільш вірогідну причину посилення болю?

A. Не проведена премедикація

B. Передозування миш'якової пасти

C. Недостатня доза миш'якової пасти

D. Девіталізуюча дія миш’яку і відсутність відтоку ексудату

E. Не призначені анальгетики

 

101. Хворий С., 27 років, через 4 години після накладання миш’яковистої пасти у 36 зуб звернувся до стоматолога зі скаргами на біль у ділянці 36 зуба. Об’єктивно: на медіально-дистальній поверхні 36 зуба є герметична пов’язка. Перкусія 36 зуба безболісна. Ясенний сосочок між 36 і 37 зубами гіперемований, на верхівці вогнище некрозу. Яка тактика лікування даного ускладнення?

A. Видалити пов’язку, ясна обробити 3 % р-ном перекису водню.

B. Зберегти пов’язку, призначити полоскання розчином соди.

C. Зберегти пов’язку, ясна обробити 3 % р-ном йоду.

D. Зберегти пов’язку, ясна обробити 3 % р-ном перекису водню.

E. Замінити пов’язку, ясна обробити 3 % настойкою йоду.

 

102. Чоловік 26 років скаржиться на постійний біль у 12 зубі, які посилюються при накушуванні. Три дні тому з приводу лікування гострого пульпіту хворому у цей зуб була покладена миш’яковиста паста. На прийом до лікаря-стоматолога пацієнт своєчасно не прийшов. Об’єктивно: на медіальній поверхні 12 зуба є каріозна порожнина закрита герметичною пов’язкою. Перкусія 12 зуба різко болюча. Лікарем-стоматологом був поставлений діагноз: гострий миш’яковистий періодонтит 12 зуба. Оберіть правильну тактику лікування.

A. Антидот миш’яку залишають у кореневому каналі під герметичною пов’язкою

B. Антидот миш’яку залишають у каріозній порожнині під герметичною пов’язкою

C. Призначають внутрішньоканальний електрофорез антидоту, зуб залишають відкритим

D. Промивають антидотом кореневий канал, зуб залишають відкритим

E. Видаляють герметичну пов’язку, призначають електрофорез з антидотом по перехідній складці

103. Чоловік, скаржиться гострий біль в 26, який посилюється при накушуванні на зуб. 4 дні тому була накладена миш'яковиста паста, в призначений час чоловік на прийом не з'явився. Об'єктивно: зовнішній огляд без особливостей В 26 герметична пов’язка збережена. Реакція на перкусію болісна, на рентгенограмі в періапікальних тканинах зміни відсутні. Після механічної та медикаментозної обробки кореневих каналів турунди вологі, не забарвлені. Яку лікарську речовину необхідно залишити в кореневих каналах для досягнення максимального клінічного ефекту?

A. Хлорамін

B. Гіпохлорид натрію

C. Унітіол

D. Трипсин

E. Йодинол

104. Хвора 45 років скаржиться на біль від температурних подразників, мимовільний біль в 26 зубі. Тиждень тому зуб лікували з приводу пульпіту. Об’єктивно: на жувальній поверхні 26 зуба є пломба, вертикальна перкусія болюча. На холодовий подразник виникає біль, який повільно підсилюється і триває протягом 30 хв. На рентгенограмі –піднебінний канал 26 зуба запломбований на 2/3, в щічних каналах пломбувальний матеріал не просліджується. Що може бути причиною даного ускладнення?

A. Розвиток запалення в періодонті

B. Неповноцінне пломбування кореневих каналів

C. Подальший розвиток інфекційного процесу

D. Неповна екстирпація пульпи

E. Травма періодонта

 


 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 552 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.031 сек.)