АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА. Клінічна психологія є однією з провідних областей сучасної психології

Прочитайте:
  1. ІНСТРУКТИВНА ЗАПИСКА
  2. МЕТОДИЧНА ЗАПИСКА
  3. Методична записка
  4. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  5. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  6. Пояснительная записка
  7. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  8. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  9. Пояснительная записка
  10. Пояснительная записка

Клінічна психологія є однією з провідних областей сучасної психології. Вона характеризується тісним зв'язком розвитку своїх фундаментальних теоретичних основ з їх активним практичним використанням у вирішенні широкого кола завдань охорони і зміцнення здоров'я населення. Серед інших областей психології клінічна психологія є найбільш впровадженою у вирішення різноманітних завдань охорони здоров'я, що відбивається в різних аспектах розвитку цієї області – науково-теоретичному, прикладному, методичному, організаційному, кадровому.

Сучасна клінічна психологія має в своєму розпорядженні солідний методологічний і методичний апарат, що дозволяє отримувати надійні рекомендації, необхідні для ефективної діагностики і лікування різних захворювань, а також для етично і соціально виправданої дії на людину з метою його адаптації до змінних умов життя.

Теоретичні і експериментальні дослідження в області клінічної психології живлять своїми результатами психологічну науку, медицину, педагогіку, а використання її прикладних досягнень допомагає в професійній діяльності психологів, лікарів, соціальних працівників, вихователів, вчителів і багатьох інших фахівців, що мають справу з людьми.

Мета даного курсу полягає в тому, щоб ознайомити студентів із структурою сучасної клінічної психології, її основними розділами і категоріями, змістом дослідницької і практичної діяльності клінічних психологів.

Виходячи з цього, курс клінічної психології покликаний вирішити декілька взаємозв'язаних завдань:

· розкрити структуру сучасної клінічної психології;

· викласти базисні теоретичні дослідження клінічних психологів як основу, фундамент практичної діяльності;

· показати плідність взаємозв'язку розвитку теорії і практики вітчизняної клінічної психології;

· особливу увагу приділити ознайомленню студентів з прикладними аспектами діяльності клінічних психологів: діагностика, експертиза, психологічна корекція, психотерапія, реабілітація хворих людей.

Практичні завдання, що стоять перед клінічним психологічним дослідженням, різноманітні. Клінічне психологічне дослідження дає можливість шляхом застосування спеціальних експериментально-психологічних методик виявити внутрішню структуру пізнавальних і емоційно-вольових процесів, знайти і кваліфікувати їх порушення, виявити функції, які збереглися, установити індивідуальні характерологічні і патохарактерологічні особливості особистості. Дані психологічного експерименту можна використовувати для диференціально-діагностичних цілей. Перед психологічним експериментом може бути поставлено завдання аналізу структури дефекту, встановлення ступеню і виразності психічних порушень у пацієнта, його інтелектуального зниження, дослідження змін патопсихологічної структури при проведенні терапії, дослідження прогнозу і особливостей патоморфозу психічних захворювань.

Дуже важливе значення мають дані експериментальної клінічної психології для рішення експертних питань у судовій, військовій і соціальній (трудовій) сферах.

Програма курсу базується на знаннях, які попередньо студенти отримують з загальної психології, фізіології нервової системи і вищої нервової діяльності. В програмі курсу визначені основні питання психопатології розладів особистості, зокрема залежної особистості, суб’єктивної картини хвороби, психосоматичних розладів, розумової відсталості тощо. Прикладні аспекти клінічної психології представлено розглядом процесу експериментально-психологічного дослідження при органічних ураженнях головного мозку, психічних хворобах і психосоматичних розладах, при інволюційних процесах, а також при психічних розладах дитячого віку.


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 415 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)