АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Глистові захворювання ( гельмінтози)

Прочитайте:
  1. Cерцево-судинні захворювання
  2. II I . Історія теперішнього захворювання
  3. III.Історія даного захворювання.
  4. Iсторія даного захворювання
  5. Алергічні захворювання шкіри
  6. Вкажіть типи гіперчутливості (за Кумбсом і Джелом), які мають спільні риси з аутоімунними захворюваннями?
  7. Геморагічні захворювання.
  8. ГНІЙНИЧКОВІ ЗАХВОРЮВАННЯ ШКІРИ (ПІОДЕРМІЇ)
  9. ГНІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНІВ ТА ПЛЕВРИ

Глисти, або гельмінти, або паразитичні черви пристосувались до життя в іншому живому організмі. У природі відомо понад 100 видів червів, які можуть жити в кишечнику, мозку, печінці, очних яблуках, м’язах і т. д. У дітей зараження глистами трапляються частіше і мають важкий перебіг. Аскариди, згорнувшись клубком у кишечнику дитини, можуть спричинити часткову, а інколи й повну непрохідність. Крім того, усі глисти в процесі життєдіяльності виділяють отруйні речовини, які всмоктуються в кров і шкідливо впливають на організм. При зараженні глистами виникають слідуючи симптоми: нудота, зниження апетиту, з’являється слинотеча, виникають переймоподібні болі в животі, поноси., іноді блювання і запори. Дитина блідне, худне, стає дратівливою, неспокійно спить, в неї виникають головний біль, недокрів’я, загальна слабкість, іноді трапляються судоми, і навіть припадки, схожі на епілептичні.

Для виявлення виду глистів, що потрапили в організм, необхідно провести лабораторні аналізи, а потім провести лікування за призначенням лікаря і під його наглядом і контролем.

Аскариди. Великі черві, що досягають в довжину 25-30 см. В організмі людини їх може бути десятки і навіть сотні. Аскариди двостатеві черві. Живуть в організмі близько року, а потім гинуть і виділяються з кишечника. Кожна самка щодня відкладає дуже багато яєць, які виходять з калом дитини. Потрапивши на землю, із яєць через 1 – 1,5 місяця розвивається личинка. Дитина може заразитися проковтнувши яйця, або личинку аскариди. Від моменту зараження до того часу, коли аскариди стають дорослими і почнуть відкладати яйця, минає близько 2 – 3 місяців.

Проте діти можуть заразитися повторно і тому хвороба може тривати кілька років. Зараження відбувається, якщо граючись у дворі, саду, городі, діти забруднюють руки землею, чи піском, а потім не вимивши їх беруться за їжу.

Гострики. Це маленькі білі черв’ячки, завдовжки 1 см. Часто живуть в кишечнику дитини. Самки гостриків, виповзаючи з заднього проходу, відкладають близько 12000 яєць в складках шкіри навколо нього, внаслідок чого шкіра починає дуже свербіти. Гострики можуть потрапити і на статеві органи, які також починають свербіти. Кожний гострик живе в кишечнику близько місяця, а потім гине. Але дуже часто розчісуючи сверблячі місця, діти забруднюють руки яйцями гостриків і заносять їх собі в рот.

Лікування від гостриків може бути ефективним якщо вжити профілактичних заходів: щодня підмивати дітей уранці і на ніч теплою водою з милом, ретельно змазувати задній прохід вазеліном після підмивання, одягати на ніч після підмивання чисті глухі штанці, які вранці треба знімати й прасувати або заливати окропом, не класти дитину спати з іншими дітьми в одне ліжко, щоб не допустити взаємного зараження гостриками, обов’язково ретельно мити підлогу і меблі вологими ганчірками, чистити взуття прибирання. Після прибирання ганчірки прокип’ятити.

Бичачий і свинячий ціп’яки (солітери). Це стрічкові черві,які мають маленьку головку і довге плоске тіло, що складається з плоских члеників. Бичачий солітер має довжину близько 6 – 8, свинячий – 2 – 4 метри. Зараження відбувається, якщо людина з’їсть сире або погано проварене м’ясо. З таким м’ясом в організм потрапляє фіна. В кишечнику вона виверне голівку і прикріпиться присосками до стінки, а вже від головки починає рости тіло ціп’яка. Через 2 місяці черв’як стає статевозрілим, у нього відокремлюються членики заповнені яйцями і виводяться з колом з організму.

Зараження відбувається, якщо дитина з’їсть фінозне м’ясо рогатої худоби або свинину. З фіни розвивається відповідно бичачий, або свинячий солітер. Фіни свинячого солітера можуть розвиватися і в м’язах, а також в мозку і очах, спричиняючи сліпоту та нервові припадки.

Яйця свинячого солітера можуть потрапити в організм дитини із забрудненою їжею, водою та пилом. З яєць солітера в шлунку вийдуть зародки, які проникнуть у кров, а з нею – в різні органи і тканини. Під час нудоти або блювання відірвані членики свинячого солітера можуть потрапити в шлунок, а звідти – в кров.

Лентець широкий. Це стрічковий черв’як. Заразитися ним дитина може вживаючи не досмажену або непроварену рибу уражену личинками лентеця. Його личинки мають вигляд маленьких білих черв’ячків завдовжки близько 0,5 см. Їх можна бачити на внутрішніх органах і м’язах риби.

 

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 573 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)