АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ

Прочитайте:
  1. B Сповільненням ритму серцевих скорочень
  2. E. Оприлюднення переліку люстрованих осіб
  3. IV.І Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  4. IV.І Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  5. IV.І Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  6. IV.І Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  7. Перелік зразкових питань контролю (заліку)
  8. Перелік кабінетів, лабораторій, майстерень для підготовки кваліфікованих робітників за професією «Маляр (будівельні роботи)»
  9. Перелік кабінетів, лабораторій, майстерень для підготовки кваліфікованих робітників за професією «Маляр (будівельні роботи)»
  10. Перелік лікарських засобів і виробів медичного призначення,

ТЕЗИ

 

 

Робота присвячена вивченню факторів ризику, біохімічних змін та основних ускладнень у 60 хворих на гіпертонічну хворобу, які перебували на стаціонарному лікуванні в Каховському районному центрі первинної медико-санітарної допомоги.

Актуальність дослідження. Гіпертонічна хвороба (ГХ) - одна з актуальних медичних проблем сучасності. Це обумовлено не тільки її поширеністю, а й значною кількістю її ускладнень, які призводять до інвалідизації населення працездатного віку, та високим відсотком смертності.

Мета дослідження – вміти визначати макро- і мікроскопічні прояви гіпертонічної хвороби, пояснити механізм розвитку, оцінити її ймовірний вихід і значення ускладнень для організму. Для досягнення мети в роботі були поставлені і вирішені наступні завдання:

— визначити мікроскопічні ознаки гіпертонічного кризу, пояснити причини, механізм розвитку, вихід і оцінити його значення;

— визначити макро- і мікроскопічні морфо­ло­гічні зміни артеріол і артерій, зумовле­ні гіпертензією, пояснити причини, меха­нізм розвитку, вихід і оцінити їхнє значення;

— визначити макро- і мікроскопічні морфологічні зміни внутрішніх органів, зумовлені змінами судин і порушенням внутрішньоорганного кровообігу, пояснити причини, механізм розвитку, вихід і оцінити їхнє значення.

В роботі були використані такі методи дослідження: загальноклінічні, лабораторно-біохімічні, імунологічні.

 

 

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ

 

AT - артеріальний тиск

АГ - артеріальна гіпертензія

ГХ - гіпертонічна хвороба

ДАТ- діастолічний артеріальний тиск

ЗХС- загальний холестерин

ІМТ- індекс маси тіла

ЛПВЩ - ліпопротеїди високої щільності

ЛПНЩ- ліпопротеїди низької щільності

ОС- об'єм стегон

ОТ- об'єм талії

CAT- систолічний артеріальний тиск

Сер AT- середній артеріальний тиск

ТГ - тригліцериди

ЦД- цукровий діабет

ШОЕ- швидкість зсідання еритроцитів

 


 

ВСТУП

 

Актуальність теми. Артеріальна гіпертензія – одне з найпоширеніших захворювань людини, осно­вними проявами якого є стійке підвищення артеріального тиску більше або дорів­нює 140/90мм рт.ст. За даними офіційної статистики в Україні зареєст­ровано понад 11 млн. людей з артеріальною гіпертензією, що складає 29,9% дорос­лого населення.

Артеріальна гіпертензія у 90% випадків є проявом гіпертонічної хвороби і у 10% – симптомом (ознакою) цілого ряду різноманітних захворювань: нирок і нирко­вих судин, ендокринних хвороб, звуження аорти, наслідком вживання ряду лікарсь­ких засобів.

Гіпертонічна хвороба (ессенціальна гіпертензія) – це захворювання, провід­ною ознакою якого є безпричинно підвищений артеріальний тиск, тоді як при симп­томатичних гіпертензіях вдається з'ясувати причину, що привела чи обумовила під­вищення систолічного і /або діастолічного артеріального тиску.

Основними факторами ризику цього захворювання є: спадкова схильність, цу­кровий діабет, ожиріння, малорухливий спосіб життя, особливості харчування, па­ління, порушення ліпідного обміну, стрес. Артеріальна гіпертензія часто поєд­нується з метаболічними розладами (ожирінням, дисліпідемією, інсклінорезистентністю, гиперурікемією, гіпергілікемією), складаючи так званий метаболічний синд­ром або синдром інсулінорезистентності. Саме складові цього синдрому висту­пають у ролі самостійних факторів ризику серцево-судинних захворювань та їх небезпечних ускладнень.

Відомо, що величина кров'яного тиску залежить від роботи серця (частоти і сили серцевих скорочень), периферійного судинного опору та реологічних властиво­стей крові: кількості формених елементів, їх функціональної властивості, показників зсідання крові.

Небезпека гіпертонічної хвороби та артеріальної гіпертензії складається в тому, що вона тривалий час перебігає з незначними проявами, але здійснює пошкоджуючий вплив насамперед на серцево-судинну систему та головний мозок. Серед найбільш частих ускладнень артеріальної гіпертензії слід відзначити ішеміч­ну хворобу серця, серцеву недостатність, порушення мозкового кровообігу, уражен­ня нирок з розвитком ниркової недостатності та ураження периферичних артерій.

Згідно з сучасними даними захворюваність на артеріальну гіпертензію досягає 15-30% серед дорослого населення. В Україні артеріальною гіпертензією страждає близько 6 млн. осіб і кількість їх щорічно поповнюється на 300-400 тисяч. Гострота проблеми підсилюється низькою ефективністю діагностики та ліку­вання цих хворих. Навіть в такій високорозвиненій країні, як США, всього 27% хво­рих з підвищенням артеріальним тиском лікується ефективно, 46% – не приймають препаратів взагалі.

Все вищесказане обумовлювало актуальність та необхідність даного дослі­дження.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 532 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)