АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні дози випромінювання, які використовуються у медицині, та їх кількісне значення

Прочитайте:
  1. A. Визначення рівню пролактину, хоріонічного гонадотропіну
  2. E. до призначення багатої залізом дієти
  3. E. до призначення багатої залізом дієти
  4. Антитіла: визначення. Класи і підкласи імуноглобулінів і їх властивості. Генетична регуляція синтезу різних класів і специфічностей імуноглобулінів.
  5. Ботанічна характеристика лікарських рослин, що використовуються для створення альпійської гірки
  6. В. Визначення лактатдегідрогенази (ЛДГ1)
  7. Визначення
  8. Визначення
  9. Визначення
  10. Визначення
Види випромінювання Характеристика доз випромінювання (опромінення)
експозиційна поглинута біологічна еквівалентна
Гамма- і рентге­нівське Всі інші рентген біологічний еквівалент ра­да, бер рад, Гр біологічний еквівалент рада, бер біологічний еквівалент рада, бер
Перехідні рівняння   Д погл.=Д експ. К погл. Д біол.=Д погл. КЯ (ВБЕ) Д екв.=Д біол. К1 К2... Км

Примітка. Д погл. - поглинута доза; Д експ. - експозиційна доза; К погл.- коефіції н І поглинання; Д біол. — біологічна доза; КЯ — коефіцієнт якості випромінювання; ВБЕ - піднос­на біологічна ефективність; Д екв. - еквівалентна доза; К1, К2... Кп - коефіцієнти, пов’язані з варіабельністю умов опромінення.

 

Для оцінки радіаційної загрози хронічного опромінення особового складу використовується еквівалентна доза, яка визначається як добуток поглинутої дози на коефіцієнт якості випромінювання (д). Коефіцієнт якості (чи відносна біологічна ефективність) - це нескінченне число, яке залежить під здатності заражених частинок передавати свою енергію середовищу. Зна­чення коефіцієнта різних видів іонізуючого випромінювання з невідомим спектральним складом при хронічному опроміненні всього тіла наведені у таблиці 14.3.

Еквівалентна доза і коефіцієнт якості використовуються тільки при дозах опромінення до 25 бер (біологічний еквівалент рада) в рік.

бер (позасистемна одиниця виміру еквівалентної дози) - це доза будь якого виду іонізуючого випромінювання, яке створює в живому організмі такий самий біологічний ефект, як доза в 1 рад рентгенівського або гамм.-І випромінювання.

Одиниця еквівалентної дози в системі СІ - зіверт (Зв).,Це поглинута доза, яка при опроміненні даним видом опромінення дає такий біологічний ефект, як 1 Гр поглинутої дози гамма- чи рентгенівського випромінювання.

1 бер = 100 ерг/г-д = 1 • 10-2 Дж/кг-д = 0,01 Гр/д = 0,01 Зв;

1 Зв = 100 бер.

 

Коефіцієнт якості (відносна біологічна ефективність) окремих видів іонізуючих випромінюваньіз невідомим спектральним складом на тканинному рівні

Вид випромінювапння Коефіцієнт якості (Q)
Рентгенівське і гамма-випромінювання  
Електрони і позитрони, бета випромінювання  
Нейтрони з енергією менше за 20 КеВ  
Нейтрони з енергією 0,1-10 МеВ  
Протони з енергією менше 1 Мев  
Альфа-випромінювання з енергією менше за10 МеВ  
Важки ядра віддачі  

 

Для переходу від експозиційної дози фотонного випромінювання до біо­логічної еквівалентної дози використовується таке співвідношення: 1 Р = 0,97 рад = 0,97 бер. Вказані вище одиниці широко застосовуються у військовій медичній радіології.

Окрім доз випромінювання, у військовій радіології використовують оди­ниці активності радіоактивних речовин, які утворюються після ядерного вибуху чи після аварії на АЕС і випадають на місцевості у великій кількості. Радіоактивними речовинами (РР) називають сполуки, у складі яких є радіоактивніізотопи різних елементів (радіонукліди), які, внаслідок внутрі­шньої нестійкості і самочинного розпаду атомних ядер, випромінюють іонізуюче випромінювання.

Кількість радіоактивних речовин прийнято визначати радіоактивністю - міра кількості радіоактивної речовини, яка вимірюється числом радіоактив­них перетворень в одиницю часу.

За одиницю радіоактивності прийнято:

Кюрі (Кі) -- така кількість РР, в якій відбувається 3,7 • 1010 розпадів/с (позасистемна одиниця радіоактивності);

мКі = 10-3 Кі; мкКі = 10-6 Кі.

Беккерель (Бк) - кількість РР, в якій відбувається 1 розпад/с (одиниця радіоактивності в системі СІ); 1 Кі = 3,7∙10-10 Бк.

Найчастіше в практиці використовується таке поняття, як "питома активність". Питома активність - це радіоактивність на одиницю об'єму чи маси (Кі/л, Кі/кг).

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 657 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)