АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

КОРОТКА ХАРАКТЕРИСТИКА ІОНІЗУЮЧОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ

Прочитайте:
  1. I. Морфологическая характеристика лимфатического аппарата.
  2. I. Морфологическая характеристика проксимальных канальцев
  3. I. Общая характеристика
  4. I. Оперативно-тактическая характеристика объекта.
  5. I.2. Количественная характеристика степени гипоксии тканей и клеток
  6. II. Злокачественные мезенхимальные опухоли. Общая характеристика.
  7. II. Морфологическая характеристика изъязвления
  8. II. Мотивационная характеристика темы.
  9. II. Мотивационная характеристика темы.
  10. II. Характеристика компонентов ЮГА

Джерела інформації

1.Аникеев А.И., Иванов А.М. Медицинская защита (Учебно-методическое пособие для студентов), часть І-ІІІ – М.: знание, 1989.-672С

2.Бугайов В.М. та співавтори. Зміни здоров’я населення України внаслідок Чорнобильської катастрофи – К.: Україна, 1996.-168 С

3. Организация экстренной медицинской помощи населению при стихийных бедствиях и других чрезвычайных ситуациях. Под ред. проф. В.В. Мешкова – М., 1991.- 208 С.

4. Радіаційна медицина. За ред. Лазаря А.П.- Київ: Здоров’я, 1993.-221 С.

5. Ядерное оружие. Пособие для офицеров.- М.: Военное издательство., 1987 -

КОРОТКА ХАРАКТЕРИСТИКА ІОНІЗУЮЧОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ

 

При ядерних вибухах у результаті ядерних і термоядерних реакцій синтезу виникає випромінювання, яке несе велику кількість енергії альфа-, бета-частинок, гамма-променів і нейтронного потоку. Всі ці види випромінювання впливають на людей і тварин, спричиняючи патологічні зміни у тканинах, що призводить до розвитку гострої променевої хвороби.

Альфа-частинки (а) - це ядра гелію, які складаються з двох протонів і двох нейтронів (2Не4), мають масу 4 а.о.м. (атомні одиниці маси) і позитив­ний заряд 2.

Енергія випромінювання вимірюється електронвольтами (еВ). Електрон-вольт дорівнює енергії, яку отримує електрон при проходженні різниці потенціалів 1 В. Похідними одиницями є кілоелектронвольт (кеВ), який дорівнюе 103 еВ, і мегаелектронвольт (МеВ), який дорівнює 106 еВ. Фотони сонячних променів мають середню енергію 8 еВ.

Енергія альфа-частинок дорівнює 2-9 МеВ. Альфа-частинки мають сильну іонізуючу здатність, дають високу щільність іонізації (за 1 мм пробігу виникає 10-20 тис. і більше пар іонів). Пробіг у повітрі сягає 20 см, в тканини проникають на глибину до 50 мКм, можуть затримуватись тонким папером, але,за біологічною ефективністю перевищують В і Y-випромінювання.

Бета-частинки (β) - це електрони, з негативним зарядом -1 і дуже малою масою, яка в 1840 разів менша від маси протона. Ці частинки виходять з нейтронів атомного ядра, при цьому нейтрон перетворюється у протон, і атомний номер елемента збільшується на одну одиницю. Наприклад: 11Nа21 › 12Мg24 + β + Y. Розрізняють м'які бета-випромінювання з енергією до 1 МеВ і жорсткі - з енергією до 2-5 МеВ. Пробіг у повітрі сягає 15 м (м'яких β -частинок - декілька сантиметрів), у тканини проникають на глибину 1 см. Може бути також позитивне бета-випромінювання (β +), яке являє собою потік позитронів, тобто частинок, що мають позитивний заряд +1.

Гамма-випромінювання ( Y ) - це випромінювання електромагнітної природи, яке аналогічне рентгенівським променям. Воно являє собою елект­ромагнітні коливання або потік гамма-квантів, які не мають маси спокою. Розрізняють гамма-промені з енергією до 1 МеВ і жорсткі, з енергією до 3-5 МеВ. Гамма-промені можуть поширюватись у повітрі на відстань до 1,5 км, володіють великою проникаючою здатністю, опромінюють весь організм людини і тварини. В тканини проникають на десятки сантиметрів.

Потік нейтронів (н) - це потік нейтральних частинок з масою 1,009 а.о.м. Поширюється на сотні метрів у повітрі, в тканинах - на декілька метрів. Дуже велика проникаюча здатність.

 

 

В таблиці 14.1 наведені основні дані щодо фізичних властивостей іонізуючого випромінювання.

 

Таблиця 14.1 Фізичні властивості іонізуючого випромінювання*

Вид випромінювання Енергія випромінювання Довжина пробігу Іонізуюча здатність (щільність іонізації) - кількість пар іонів, які утворюються за одиницію шляху пробігу в повітрі
        В повітрі В тканинах    
Альфа 1 -10 до 20 см до 50 мкм 10000-20000пар/мм
Бета 0,1-5 до 15 м до 1 см 5 - 10 пар/мм
Гамма 0,1-20 сотні метрів десятки санти­метрів 1 пар/см
Потік нейтронів 0,05 еВ-10 МеВ сотні метрів Сантиметри-метри сотні - десятки тис. пар/мм

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 702 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)