АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАГАЛЬНА КЛАСИФІКАЦІЯ ДОЗИМЕТРИЧНИХ ПРИЛАДІВ ТА МЕТОДИ ВИЗНАЧЕННЯ ІОНІЗУЮЧОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ

Прочитайте:
  1. A. Визначення рівню пролактину, хоріонічного гонадотропіну
  2. a. Матеріали методичного забезпечення заключного етапу заняття.
  3. FAB-КЛАСИФІКАЦІЯ ГОСТРОГО МІЄЛОЇДНОГО ЛЕЙКОЗУ
  4. I. НАУЧНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБОСНОВАНИЕ ТЕМЫ
  5. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ
  6. III. Анатомічна класифікація
  7. IV. Методика занятия.
  8. IV. Методические рекомендации для самостоятельной проработки.
  9. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  10. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию

 

В умовах ядерної війни чи в разі руйнування ядерно небезпечних об'єктів необхідно виконувати три основні види дозиметричних вимірів: вимірюваннярівнів, радіації на зараженій території і виявлення кордонів зараження території за допомогою індикаторів радіоактивності, рентгенметрів, рентгенметрів-радіо метрів; вимірювання ступеня радіоактивного зараження шкірних покривів, обмундирування, озброєння, бойової техніки, транспорту, споруд, води, продовольства тощо за допомогою рентгенметрів-радіометрів; вимірювання дози радіани отриманої особовим складом і населенням при перебуванні на зараженій території або в ядерному вогнищі, за допомогою індивідуальних дозиметрів.

У зазначених умовах застосовуються дозиметричні прилади різного при значення (табл. 14.4).

 

Класифікація дозиметричних приладів

Прилад Призначення Доза, яка вимірюється Одиниці вимірювання
Індикатори радіоактивності (ДП-64) Для постійного радіаційного спостереження й оповіщення про радіоактивне зараження місцевості Потужність експо­зиційної дози (ПЕД) Звуковий і світловий сигнали при рівні радіації 0,2 Р/год і більше
Рентгенметри (ДП-3 Б) Вимірювання рівнів радіації на місцевості ПЕД Р/год
Рентгенметри-радіометри (ДП-5В, ВПД-1,ВПД-І2) 1. Вимірювання рівнів радіації на місцевості 2. Визначення ступеня радіо­активного зараження людей і об'єктів навколишнього сере­довища ПЕД мкр/год, мр/год, Р/год, Кі/кг (л)
Індивідуальні дозиметри, комплект ДП-22В (дози­метри ДКП-50А), ДП-70 МЦЩ-1,ІД-11 Вимірювання доз опромінення людей Поглинута доза Р, рад

В основу роботи багатьох військових дозиметричних приладів покладається п'ять основних методів визначення радіоактивності.

Іонізаційний метод ґрунтується на властивості радіоактивних променів, викликати іонізацію повітря і газів. При наявності електричного поля п іонізованому об'ємі газу виникає іонізаційний потік внаслідок переміщення іонів, які утворились під впливом радіоактивних променів. Вимірювання Га­личини цього потоку і дозволяє визначити дозу опромінення.

Дія переважної більшості дозиметричних приладів базується на іонізаційному принципі.

 

На рисунку наведено принципову схему будови дозіметричних приладів.

 

Датчик (іонізаційна камера)   Підсилювач   Реєстру вальний пристрій (амперметр)
   

 

Хімічний метод опирається на здатність радіоактивного випромінювання викликати зміни хімічного складу деяких речовин внаслідок іонізації або збудження атомів. Наприклад при опроміненні хлороформу виникає його

радіоліз

2СН3Сl3 →ССl2 + НСl

Кількість соляної кислоти, яка утворилася, може бути виявлена за зміною кольору індикатора, який додається до розчину. На хімічному методі ґрунтується робота дозиметра ДП-70 МП.

Фотографічний метод базується на здатності радіоактивного випромінювання засвічувати фотоплівки (розкладати АgВг) пропорційно дозі опромінення, що стає помітно під час проявлення плівки. Результат порівнюється з еталонами.

Метод використовується у фотоплівкових дозиметрах. Після перебування з таким дозиметром у радіоактивне забрудненій зоні плівку проявляють і за допомогою спеціального приладу - денситометра встановлюють отриману людиною дозу опромінення.

Сцинтиляційний метод ґрунтується на тому, що деякі речовини (фосфор, сірчистий цинк, платино-сірчистий барій, вольфрамат кальцію, нафталін, Ітрацен, антипірин тощо) при опроміненні починають світитись, тобто віддавати фотони, які реєструються оком у вигляді світлових спалахів - сцинтицій. Ці світлові спалахи реєструються сцинтиляційним лічильником.

.Люмінесцентний метод опирається на здатність деяких речовин нако­пчувати енергію іонізуючого випромінювання, а потім виділяти її у вигляді світлових спалахів після опромінення їх інфрачервоним світлом або після розігріву. Інтенсивність спалахів залежить від дози опромінення і виявляється за допомогою фотопомножувача. На цьому принципі базується робота Індивідуального дозиметра ІД-11. Недоліком цього методу є те, що для зняття дозиопромінення потрібна складна вимірювальна апаратура.

Тому ще виділяють розрахунковий метод визначення доз опромінення, він використовується при оцінці радіаційної обстановки за допомогою математичних розрахунків.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 718 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)