АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

БІОЛОГІЧНА ДІЯ ІОНІЗУЮЧОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ

Прочитайте:
  1. Гальмівне рентгенівське випромінювання
  2. Гонококи. Біологічні властивості, патогенез і мікробіологічна діагностика захворювань. Профілактика і специфічна терапія гонореї та бленореї.
  3. Дослідження Д.І.Івановського - важливий етап становлення вірусології. Українська мікробіологічна школа. Праці Д.К.Заболотного, В.Д.Дроботько, С.С.Дяченко, К.Д.Пяткіна та ін.
  4. ЗАГАЛЬНА КЛАСИФІКАЦІЯ ДОЗИМЕТРИЧНИХ ПРИЛАДІВ ТА МЕТОДИ ВИЗНАЧЕННЯ ІОНІЗУЮЧОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ
  5. Загальне вчення про хворобу. Етіологія та патогенез. Вплив іонізуючого випромінювання.
  6. КОРОТКА ХАРАКТЕРИСТИКА ІОНІЗУЮЧОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ
  7. Лонки порожнини рота. Мікробіологічна діагностика дерматомікозів
  8. МЕДІАТОРИ АЛЕРГІЧНИХ РЕАКЦІЙ ТА ЇХ БІОЛОГІЧНА ДІЯ
  9. Мікробіологічна діагностика захворювань рикетсіозів, хламідіозів та мікоплазмозів

 

Основним проявом біологічної дії іонізуючого випромінювання на організм є променева хвороба. Патогенез променевої хвороби у широкому розумінні повинен охоплювати всі процеси і реакції, які виникають в організмі з мо­менту впливу проникаючої радіації до формування клінічної картини захво­рювання. Однак, у зв'язку з особливостями і різноманітністю реакцій орга­нізму на опромінення, їх зручніше розглядати на таких рівнях фізіологічної інтеграції: молекулярному (субмолекулярному), клітинно-тканинному, системно-організмовому.

 

Первинні механізми біологічної дії іонізуючого випроміню­вання

Первинні механізми біологічної дії іонізуючого випромінювання відносять до процесів, які відбуваються на першому етапі фізіологічної інтеграції. Іоні­зуюче випромінювання чинить на біосубстрат пряму і непряму дію. Пряма дія полягає у безпосередньому впливі іонізуючих променів на біомолекули, внаслідок чого виникає їх іонізація або збудження. Непряма дія радіації на біомолекули реалізується в основному через продукти радіолізу води. Ос­кільки близько 70 % маси тіла становить вода, то під впливом іонізуючого випромінювання також відбувається радіоліз води з утворенням вільних ра­дикалів: Н+, ОН- і перекису водню - Н2О2. Вільні радикали окислюють і відновлюють молекули органічних речовин, які розчинені у воді: білків, нуклеопротеїдів, ліпідів, ферментів тощо. Продукти радіолізу володіють над­звичайно високою активністю і можуть окислювати практично всі органічні речовини, які входять до складу клітин. Співвідношення між прямою і не­прямою дією іонізуючого випромінювання залежить від потужності випро­мінювання і вмісту в біоструктурах води. Вважають, що в таких структурах, як хромосоми, переважають пошкодження, обумовлені прямою дією, в тот час як в розчинах і високогідратованих системах суттєву роль відіграють продукти радіолізу води. Встановлена певна залежність між пошкоджувальною дією радіації і вмістом кисню в опромінюваних тканинах. В експеримен­тах зафіксовано, що радіочутливість клітин підвищується при збільшенні парціального тиску кисню і навпаки. Цей феномен отримав назву "кисневий ефект". Механізм його до цього часу повністю не вивчений.

Пряма і непряма дія іонізуючого випромінювання призводить до зміни структури важливих високомолекулярних сполук: нуклеїнових кислот, білків, ліпопротеїдів і полімерних сполук вуглеводів. Нуклеїнові кислоти мають надзвичайно високу радіочутливість. Структурні зміни в ДНК виникають як внаслідок безпосередньої дії іонізуючих часток, так і при дії вільних радикалів води, з'являються одно- і двоспіральні розриви ДНК, створюються зшитки між молекулами з появою розгалужених молекул. На характерні пошкодження структури нуклеїнових кислот суттєво впливають вид випро­мінювання і рівень парціального тиску кисню. Корпускулярні випромінювання викликають переважно подвійні розриви молекул нуклеїнових кислот, при низькому вмісті кисню зміни носять характер зшитків.

Радіаційні пошкодження білка відбуваються перш за все внаслідок поси­лення реакцій окислення і дезамінування, в яких беруть участь окислювальні радикали. В результаті змінюються структура і функція білкових молекул.

Радіохімічні зміни ліпідів полягають у створенні вільних радикалів, пере-кисних сполук. Утворені радикали можуть ініціювати ланцюгові реакції окис­лення. Перекисні сполуки розпадаються з утворенням цілої низки токсич­них речовин.

Первинні зміни полісахаридів під дією іонізуючого випромінювання зво­дяться до їх окислення з наступною деполімеризацією та утворенням кис­лот (гіалуронової та ін.) і формальдегіду.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 1200 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)