АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Синдром Гурлера Синдром Санфіліппо

Прочитайте:
  1. D. Передменструальний синдром
  2. DIDMOAD - синдром
  3. E. ДВС-синдрома
  4. HELLP – синдром
  5. HELLP-синдром
  6. I раздел — локализация очага поражения, синдром
  7. I. Острый нефритический синдром (острый гломерулонефрит)
  8. I. Синдромы поражения коры головного мозга.
  9. II. Нефротический синдром
  10. II. Проводниковые синдромы

Діагностика. Нефелометричний тест складається із трьох етапів:

- кількісної оцінки видільних глікозаміногліканів за вмістом уронових кислот і гексаз;

- електрофоретичного фракціювання глікозоаміногліканів з денситометрією;

- визначення внутрішньоклітинного накопичення 35S глюкозо-аміногліканів.

Використовуються локусна диференціація визначення активності 6 ферментів, які беруть участь у деградації глікозаміногліканів, метаболічне кооперування. Напівкількісне та кількісне визначення екскретованих глікозаміногліканів, а також електролітичне фракціювання дає змогу диференціювати захворювання.

Лікування: симптоматичне, для покращання показників фізичного розвитку використовують карнитину хлорид, соматотропний гормон, високобілкові енпіти.

Застосовують також трансплантацію рогівки, хірургічну корекцію клапанних вад серця, а також:

- при синдромі Санфіліппо корекцію поведінкових проблем (можливе психіатричне лікування);

- при синдромі Моркіо хірургічну корекцію патологічної рухливості шийних хребців для попередження компресії спинного мозку; трансплантацію кісткового мозку (дає перемінні результати).

При всіх формах використання замісної терапії ферментами неефективне.

Під час лікування призначають рибоксин, панангін, пангамат кальцію, есенціале-форте (покращання стану серцево-судинної системи та паренхіматозних органів). До комплексу включають електрофорез із лідазою на уражені суглоби, магнітотерапію, парафінові аплікації, масаж. Відповідно до показань використовують хірургічну корекцію зору. Перспективним напрямом у лікуванні є плазмаферез. Приділяється увага соціальній адаптації дітей.

Прогноз серйозний, захворювання характеризується прогресивним перебігом. Смерть настає в результаті приєднання респіраторного захворювання, серцево-судинної недостатності.

 

Лізосомні хвороби накопичення

Лізосомні хвороби - це тяжкі спадкові захворювання, виникнення яких пов’язане з дефі­цитом активності специфічних ферментів лізосом, що відповідають за певний етап деградації складних комплексів білків, вуглеводів, ліпідів. Всередині лізосом виникає неадекватне на­копичення субстрату (інша назва цієї групи хвороб - хвороби накопичення), що призводить ' до порушення функції клітин різних тканин організму і, як наслідок, до виникнення клінічних симптомів тяжкого прогресуючого захворювання з ураженням багатьох органів та систем. Сумарна частота лізосомних хвороб (їх відомо більше 40) за останніми даними складає 1: 5000 новонароджених. У США щороку народжується близько 200 000 дітей з лізосомними хворо- ' бами. В Україні точна частота лізосомних хвороб невідома внаслідок неповної діагностики. Причиною порушення активності фермента при лізосомнїй хворобі є генетичний дефект.

На основі характеристики субстрату і ушкоджених ферментів будується класифікація

лізосомних хвороб, відповідно до якої виділяють: мукополісахаридози (синдром Гурлера

- тип ІН, синдром Шейє - тип І 8, синдром Хантера - тип II, синдром Сан-Філіппо - тип III

- III В IIIС III Б, синдром Моркіо - тип IV А, IV В, синдром Морото - Ламі - тип VI, син­дром Слая - тип VII); сфінголіпідози (гангліозидоз ОМІ, хвороба Гоше, гангліозидоз.хвороба Тея- Сакса), метахроматична лейкодистрофія, хвороба Крабе, хвороба Фарбера, хвороба Шиндлера, хвороба Фабрі, хвороба Німана-Піка А,В, хвороба Німана-Піка С, чуколшідози, глїкопротеінози та інші йаовтаиа хвороби (хвороба Вольмана, цероіднии лі- ■ ОСр^сцУїнОі, IV III ТИПУ (ПСЄВДО

Гурлер), маннозидоз).

Основні діагностичні критерії: характерна зовнішність з грубими рисами обличчя, невро­логічні розлади, скелетні аномалії, патологія зору і слуху, зміни внутрішніх органів, різний ступінь розумової відсталості. \\’Л\ \\(уісс \ ‘Л\\\'Л ’,'ДЧ\'ЛУ1'1\0\’Л\\\\\'Л штка \!,'Л\\\СЛ\ V, уі\ \\\\\\\ час, —

періода новонародженості до зрілого віку, у зв’язку з чим розрізняють ранні і пізні форми за-

здофкжаххяя..'? «.щидаа V СЛ 'Л ^ \Ч'Х\Л\\\\'4С!ч ЧЛйЛЧАЧЮЧКЬ

мозку, селезінки, нервової тканини, фібробластів шкіри (клітини Гоше, Німана - Піка).

Тривалий час лізосомні хвороби можна було лікувати тільки симптоматично. Нині роз­роблена методика ензимозамісної терапії: — іміглуцераза (препарат церезим) при діагностиці.вороби Гоше, ларонідаза (препарат альдуразим) при мукополісахаридозах, рекомбінантні форми людської а-галактозидази А (препарати фабразим, реплагал) при діагностиці хвороби Фабрі. Ранній початок замісної терапії може полегшити або навіть попередити розвиток ба­гатьох симптомів хвороби.

Масові неонатальні скринінгові програми проводяться з метою раннього (доклінічного) виявлення хворих зі спадковою патологією, яка підлягає подальшій корекції з високим сту­пенем медичної та соціальної реабілітації хворого. В Україні фінансово обґрунтованими та реально можливими є програми скринінгу новонароджених на фенілкетонурію та вроджений гіпотиреоз. Скринінгу підлягають всі новонароджені на 4-5 день після народження (до випис­ки з акушерського стаціонару). У разі наявності сумнівів відносно своєчасного надходження білка (своєчасно розпочатого білкового харчування дитини), необхідно провести повторне тестування на 1-4 тижні життя. Тестуванню також підлягають діти, народжені поза пологовим стаціонаром. Хворих та передчасно народжених новонароджених тестують на 7 день життя. Підтвердженням результатів скринінгу у разі необхідності є дослідження сироватки крові до 3—4 тижнів життя дитини.

Зразки капілярної крові новонароджених на фільтрувальному папері позначаються належ­ним чином і відправляються згідно з існуючими нормативами в обласний медико-генетичний центр, який здійснює лабораторне дослідження зразків крові в регіоні. Дослідження вмісту фенілаланіну в крові проводиться в спеціалізованій лабораторії обласного медико-генетичного центру за стандартними методиками, визначеними нормативними документами.

При виписці новонародженого в довідці про народження слід робити позначку про взяття його крові на дослідження вмісту фенілаланіну і ТТГ.

Результати досліджень зразків, які містять підвищений вміст фенілаланіну, надсилаються за місцем проживання пацієнта для подальшого активного виклику його для поглибленого обстеження та підтверджуючої діагностики фенілкетонурп. Лікування фенілкетонурїі здій­снюється за місцем проживання пацієнта з використанням білкових гідролізатів з відсутністю або невеликим вмістом фенілаланіну за спеціальними схемами.

Умовами ефективності скринінгової програми є: інформованість населення, підготов­леність кадрів, наявність централізованої лабораторії з ефективною підтверджуючою діа­гностикою, проведення постскринінгового етапу (повторний забір кро

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 571 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)