АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Газообмін у легенях і тканинах

Прочитайте:
  1. При яких захворюваннях у легенях виявляють тимпанічний звук та зміщення задньої межі легень назад?

В альвеолах легень кисень переходить з альвеолярного повітря крізь стінку альвеол і капілярів у кров, а СО2 - з крові в легеневі альвеоли. Це процес газообміну у легенях, який відбувається за рахунок різниці парціального тиску О2 і СО2 в альвеолярному повітрі і крові.

Парціальний тиск - цечастина загального тиску, що припадає на частку кожного газу в газовій суміші. Атмосферне повітря складається із суміші газів, їх загальний тиск дорівнює 760 мм.рт.ст. Частка кисню в атмосферному повітрі становить 20,94%, його парціальний тиск можна обчислити за формулою Дальтона. Парціальний тиск кисню в повітрі становитиме р=(760х20,94)/100= 159 мм.рт.ст.

Якщо парціальний тиск газу у навколишньому середовищі вищий, ніж вміст цього газу в рідині, то цей газ переходитиме в рідину (кров). Газообмін влегенях здійснюється дифузією. Парціальний тиск кисню в альвеолярному повітрі вищий (100-110), а в крові, що надходить до легень, його напруження менше (60 мм рт.ст.), тому в легенях кисень з альвеолярного повітря переходить у кров. Вуглекислий газ з крові в альвеолярне повітря потрапляє так само. У тканинах кров віддає О2 і поглинає СО2.

У крові гази перебувають у двох станах: в розчиненому і в хімічно зв'язаному. В артеріальній крові міститься 18-20% кисню за об'ємом, в незначній кількості поглинається плазмою крові, основна частина зв'язується з гемоглобіном еритроцитів, утворюючи з ним сполуку - оксигемоглобін. 1 г гемоглобіну може зв'язати 1,34 мл кисню.

У венозній крові міститься 55-58% СО2, з нього 3% розчинено в плазмі крові, а решта в зв'язаному стані у вигляді вугільної кислоти Н2СО3 та її солей та з гемоглобіном, утворюючи карбгемоглобін.

У тканинах кров віддає О2 і поглинає СО2 за рахунок різниці парціальних тисків газів. Тканини поглинають близько 8%, під час активної м'язової роботи до 50—60%.

Клітинне дихання - це процес використання кисню в тканинах і його участь в окисненні органічних сполук клітини з подальшим виділенням вуглекислого газу.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 499 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)