АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Травлення в шлунку

Прочитайте:
  1. Анатомо-фізіологічні особливості системи травлення в дітей
  2. Блюдцеподібний рак шлунку – пухлина нагадує виразку з щільними краями та дном, частіше росте ендофітно.
  3. Види травлення
  4. Виразкова хвороба шлунку та 12-палої кишки.
  5. Глотка, стравохід, шлунок, тонка кишка, дванадцятипала, товста, пряма кишки як складові частини органів травлення
  6. Еволюція травлення
  7. Ембріогенез органів травлення
  8. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.
  9. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.
  10. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.

У шлунку корм зазнає механічної та хімічної обробки. Механічна - це перемішування та переміщення його в кишки скороченням м’язової шлунка. Хімічна обробка здійснюється під дією шлункового соку.

Шлунковий сік виробляється шлунковими залозами в кардіальній, донній і пілоричній частинах слизової оболонки однокамерного шлунка коня, свині, собаки та сичузі жуйних. Це прозора безбарвна рідина з кислою реакцією (pH 1,5-1,8), густиною 1,002-1,006.

У складі цих залоз є головні, обкладні, додаткові та ендокринні секреторні клітини. Головні клітини виробляють ферменти, обкладні - соляну кислоту, додаткові - слиз, ендокринні - гормони.

Склау шлункового соку: вода, органічні речовини (ферменти, амінокислоти тощо), мінеральні солі і соляна кислота. Ферментами - це пепсин, гастриксин, хімозин (сичужний фермент), желатиназа і ліпаза.

Пепсин розщеплює білки корму до поліпептидів. Гастриксин розщеплює білки за слабкокислої реакції шлункового соку. У молочний період хімозин перетворює білок молока казеїноген на казеїн, і молоко зсідається. Желатиназа розщеплює білок сполучної тканини желатин. Ліпаза розщеплює жири на гліцерин і жирні кислоти.

Під впливом соляної кислоти в шлунку гинуть бактерії. Слиз захищає слизову оболонку від ушкоджень і самоперетравлювання.

Виділення шлункового соку відбувається в дві фази: рефлекторну і гуморальну. Шлунковий сік виділяється через 5-9 хв від початку годівлі і триває 5-8 год. У другій фазі шлунковий сік виділяється під впливом хімічних подразників. Є гормон гастрин, який стимулює секрецію шлункового соку. Шлунковий сік, що виділяється під час рефлекторної фази під впливом нервових імпульсів, має більшу кислотність і перетравлювальну силу, ніж утворений в гуморальну.

Моторика шлунка. М’язова оболонка шлунка складається з гладенької м’язової тканини, яка здатна скорочуватися ритмічно, повільно й довільно і має три шари: поздовжній, кільцевий і косий. При вході в шлунок косий шар м’язів утворює кардіальний сфінктер, а кільцевий шар м’язів у пілоричній частині формує два сфінктери: Розрізняють два види скорочень м’язів шлунка: тонічні і ритмічні. Тонічні - тривале напруження м’язів донної (фундальної) частини, ритмічні - м’язи то скорочуються, то розслаблюються, що сприяє перемішуванню, змішуванню з шлунковим соком і переміщенню в дванадцятипалу кишку.

Переміщення, або евакуація, вмісту шлунка в 12-палу кишку здійснюється завдяки періодичному відкриванню і закриванню пілоричного сфінктера (пілоричного рефлекс ). Вміст шлунка починає переміщуватись у 12-палу кишку, коли він стає напіврідким або рідким. Вода і рідкий корм потрапляють у кишки швидко, напіврідка їжа знаходиться в шлунку м’ясоїдних 3-5, а груба – 8-10 год. Вуглеводна їжа евакуюється швидше за білкову і жирову, лужна - швидше за кислу.

Блювання — захисна реакція організму, завдяки якій тварина звільняється від шкідливих речовин, що потрапили у травний канал. Настає внаслідок подразнення слизової оболонки кореня язика, глотки, шлунка й кишок або очеревини, при безпосередньому подразненні центру блювання хімічними речовинами крові (бактеріальні токсини, отрути, лікарські препарати). Починається антиперистальтичними скороченнями м’язів кишок, шлунка, стравоходу, діафрагми, грудної клітки, черевної стінки. Це призводить до переміщення вмісту кишок і шлунка по стравоходу через рот назовні. У коней блювання не буває.

Травлення в шлунку коня. Шлунок у коней однокамерний, стравохідно-кишкового типу, має кардіальну, фундальну та пілоричну частини. Кардіальна частина має сліпий мішок, без залоз. Фундальна й пілорична частини містять пристінкові шлункові залози, які виробляють шлунковий сік. Об’єм шлунка 7-15 л. Корм у шлунку коня розміщується шарами кілька годин: нижні шари зволожуються шлунковим соком, відбувається травлення білків і жирів корму, верхні шари зволожені слиною, здійснюється розщеплення вуглеводів ферментами рослинного корму і бактерій. У шлунку коня (сліпому мішку) відбувається молочно-кисле бродіння, клітковина корму не перетравлюється. Секреція шлункового соку безперервна, за добу виділяється 10-30 л шлункового соку. Вода через 2-6 хв після пиття потрапляє в кишки. Евакуація вівса з шлунка починається через 7—9 хв, а закінчується через 4—4,5 год.

Травлення в шлунку свині. У свиней шлунок однокамерний, змішаного типу. Слизова шлунка має зони: стравохідну, кардіальну, сліпого мішка, фундальну і пілоричну. Стравохідна зона не має залоз. Слизова сліпого мішка і кардіальної зони має залози, які виділяють слиз. Залози фундальної і пілоричної зон виділяють секрет, багатий на ферменти і соляну кислоту.

Шлунковий сік виділяється безперервно, поширюється в шлунку поступово, знизу вгору. У шлунку свиней корм розміщується шарами і не перемішується. Спочатку після годівлі перетравлюються вуглеводи корму під дією ферментів слини, бактерій і рослинної їжі. Через 2-3 год вміст шлунка зволожується шлунковим соком і розщеплюються білки.

Значна частина корму залишає шлунок протягом 6—12


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 712 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)