АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Регуляція дихання

Прочитайте:
  1. Антитіла: визначення. Класи і підкласи імуноглобулінів і їх властивості. Генетична регуляція синтезу різних класів і специфічностей імуноглобулінів.
  2. АУСКУЛЬТАЦІЯ ЛЕГЕНЬ У ДІТЕЙ. СЕМІОТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ ОРГАНІВ ДИХАННЯ.
  3. Гострі респіраторні захворювання органів дихання
  4. Дихання бактерій. Аеробний та анаеробний типи дихання. Ферменти та структури клітини, що беруть участь в процесі дихання. Методи вирощування анаеробних бактерій.
  5. Засоби, що впливають на функції органів дихання
  6. Інфекційні хвороби органів дихання
  7. Лікарські рослини, які використовують за умов виникнення хвороб органів дихання та органів сечостатевої системи
  8. Обмін енергії та терморегуляція.
  9. ОРГАНИ ДИХАННЯ
  10. произвольная регуляція двигательной активности непроизвольная регуляция работы внутренних органов

Регуляція дихання відбувається нейрогуморальним шляхом. Рефлекторна регуляція здійснюється дихальним центром у довгастому мозку з двома відділами: інспірації і експірації. У пристосуванні дихання до різних умов бере участь кора великих півкуль.

Під час вдиху легені розтягуються і в їх стінках подразнюються рецептори, імпульси надходять у дихальний центр, де гальмують центр вдиху і збуджують центр видиху. Внаслідок розслаблюються м'язи вдиху, вдих припиняється і настає видих. Коли легені повертаються в попередній стан, розтягування їх зменшується і рецептори припиняють збуджуватися, центр вдиху не отримує гальмівних імпульсів, знову збуджується і настає черговий вдих. Рефлекторно стимулюють дихання хеморецептори дуги аорти і каротидного синуса. Накопичення в крові СО2, зменшення вмісту кисню, підвищення вмісту молочної кислоти дихання прискорюють і поглиблюють.

Гуморальна регуляція. На стан дихального центру впливає хімічний склад крові. Накопичення вугільної кислоти в крові новонародженого, коли переривається пуповина, є причиною його першого вдиху.

Захисні рефлекси. Чхання виникає внаслідок подразнення рецепторів слизових носової порожнини, а кашель - гортані, трахеї і бронхів.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 501 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)