АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Травлення в ротовій порожнині. Травлення в ротовій порожнині здійснюється в три етапи: приймання корму й рідини, власне ротового травлення і ковтання

Прочитайте:
  1. Анатомо-фізіологічні особливості системи травлення в дітей
  2. Види травлення
  3. Глотка, стравохід, шлунок, тонка кишка, дванадцятипала, товста, пряма кишки як складові частини органів травлення
  4. Еволюція травлення
  5. Ембріогенез органів травлення
  6. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.
  7. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.
  8. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.
  9. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.
  10. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.

Травлення в ротовій порожнині здійснюється в три етапи: приймання корму й рідини, власне ротового травлення і ковтання.

Приймання корму і рідини. Тварини різних видів приймають корм залежно від будови зубів, язика, форми і рухливості щелеп. Кінь, вівця, коза мають рухливі губи, якими захоплюють корм, траву підрізають різцями. У корів губи менш рухливі, і тому корм вони захоплюють переважно язиком. Свині захоплюють корм зубами і язиком, у природних умовах риють землю п’ятачком, корм захоплюють нижньою щелепою. М’ясоїдні захоплюють корм різцями і кликами.

Усі с.-г. тварини п’ють воду та інші рідини, засмоктуючи її крізь щілину, яка створюється змиканням губів. Собаки і коти хлебчуть.

Жування. Після надходження в ротову порожнину корм зазнає механічної обробки. Коні і свині ретельно пережовують корм, жуйні трохи пережовують і ковтають, а після відригування, ретельно пережовують, м’ясоїдні - подрібнюють, і ковтають, не пережовуючи. Корм зволожується слиною, злипається, утворюючи кормову грудку.

Слина - продукт секреції слинних залоз. Пристінні слинні залозизволожують корм та слизові ротової порожнини. Привушні залози виділяють рідку слину, без слизу, підщелепні та під’язикові - густу слину, в якій крім слизу, є білки (муцин). Слина - в’язка рідина слабколужної реакції з густиною 1,002-1,012, містить 99% води і 1% сухих речовин; pH слини у жуйних - 8,1-8,3, у коней і свиней - 7,2-7,5. До складу слини входять ще бактерицидні речовини (лізоцим та інгібан, у свині є ферменти амілаза і мальтаза, які розщеплюють крохмаль). Лужна слина нейтралізує кислоти шлункового соку, у м’ясоїдних вона бере участь у терморегуляції. Протягом доби у коней виділяється 40 л слини, у свиней – 15, у корови 190 л, у собак 1—1,5 л.

Діяльність нервового центру слиновиділення довгастого мозку контролюється гіпоталамусом і корою великих півкуль головного мозку.

Ковтання. Розжований і змочений слиною корм формується в ротовій порожнині в слизьку кормову грудку, яка потім ковтається за допомогою руху м’язів щік, язика і глотки. Ковтання - рефлекторний процес, при якому спочатку закривається вхід у гортань надгортанним хрящем, м’яке піднебіння перекриває хоанні отвори, дихання припиняється і корм проштовхується через глотку в стравохід, а з нього в шлунок. Рух корму по стравоходу забезпечується хвилеподібними скороченнями його м’язової оболонки. Рідкий корм надходить до стравоходу безперервним потоком, густий - порціями.

Нервовий центр ковтання розміщений у довгастому мозку.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 502 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)