АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

АЛГОРИТМ ДІЙ

Прочитайте:
  1. VI. Навчальний алгоритм для формування практичних навичок та вмінь дослідження (або обстеження).
  2. Алгоритм
  3. Алгоритм
  4. Алгоритм
  5. АЛГОРИТМ
  6. АЛГОРИТМ
  7. АЛГОРИТМ
  8. АЛГОРИТМ
  9. Алгоритм (порядок) действий врача при переливании крови
  10. Алгоритм АБ-терапии при септическом процессе.

I етап. Під керівництвом викладача проводиться аускультація дітей різних вікових груп без патології органів дихання. Визначаються особливості дихання у дітей, залежно від віку. Для кращого засвоєння характеру дихання слід провести аускультацію у дітей з різною побудовою тіла (нормостенічною, астенічною, гiперстенічною). Слід переконатися в правильності сприйняття аускультативних даних, що вислуховуються. Для цього слід з'ясувати ці питання у викладача.

II етап. Післязасвоєння звукових явищ різних типів дихання під керівництвом викладача переходьте до засвоєння патологічних шумів, які виникають при різноманітних ураженнях дихальної системи у дітей. Для цього кожний студент самостійно курирує хвору дитину з різною патологією дихальної системи. Звертайте увагу на різноманітність звукових явищ у кожному випадку; обов'язково обговорите це з викладачем; розбіритеся з механізмом виникнення додаткових шумів.

III етап. Післяпроведення курацiї приймайте активну участь в обговоренні аускультативних даних у хворих дітей, встановлюючи синдромальний діагноз.

IV етап. Під керівництвом викладача ознайомтеся з методикою проведення спiрографiї. Оцінить отримані спірограми з встановленням синдромального діагнозу.

 

Для закрiплення знань вирiшите таки питання.

 

Завдання 1. Хлопчик 7 років поступив на лікування у важкому стані. При огляді: збудження, змушене положення з фіксацією верхнього плечового поясу, шумне дихання, експіраторна задишка, сухий болісний кашель, аускультативно – велика кількість сухих свистячих хрипів. Для якого патологічного стану характерні дані симптоми?

А. Пневмонія В. Напад бронхіальної астми

С. Уроджений стридор D. Бронхіоліт Е. Ларингіт

Завдання 2. При аускультації дитини 11 років, яка хворіє протягом двох діб, в легенях вислуховується велика кількість різнокаліберних вологих хрипів на фоні жорсткого дихання симетрично з обох боків легень. ЧД 20 за 1 хв. Яке ураження бронхолегеневої системи можна припустити на підставі цих аускультативних даних?

A. Пневмонія

B. Гострий простий бронхiт

C. Бронхіальна астма.

D. Ателектаз легень

Завдання 3. При обстеженні дитини 6 мiс. Лікар вислухав в легенях пуерiльне дихання. Як розцінити ці аускультативнi дані?

A. Варіант норми

B. Пневмонія

C. Гострий простий бронхіт

D. Бронхіальна астма.

Завдання 4. Дитина 7 років госпіталізована зі скаргами на кашель, підвищення температури тіла, задишку. Стан важкий, ознаки дихальної недостатності. При перкусії легень укорочення перкуторного звуку в задньо-нижніх відділах, аускультативно – жорстке дихання. У зоні укорочення перкуторного звуку дихання ослаблене, крепітація, посилена бронхофонія. Установлено діагноз: двобічна осередкова бронхопневмонія, гострий перебіг. Чим викликане посилення бронхофонії?

А. Реактивним плевритом

В. Наявністю ателектазів

С. Наявністю бронхоектазів

D Збільшенням бронхіальних лімфоузлів

Е.Ущільненням легеневої тканини

Завдання 5. У дитини 4-х міс, яка хворіє на гостру сегментарну пневмонію вiдмiчається задишка, частота дихання 80 за хв, парадоксальне дихання, тахікардія, співвідношення частоти дихання до пульсу 1:1,5, тотальний ціаноз. Якій патології відповідають вказані ознаки?

А. Дихальна недостатність I ступеня

В. Дихальна недостатність III ступеня

С. Дихальна недостатність II ступеня

D. Міокардит

Е. Вроджена вада серця

Завдання 6. У дівчинці 3 років відмічається задишка експіраторного характеру. В легенях аускультативно видих подовжений, вислуховуються вологі i сухі cвiстячi хрипи. Для якого захворювання дихальної системи причетні таки аускультативнi данi?

A. Пневмонія

B. Гострий простий бронхіт

C. Варіант норми

D. Бронхіальна астма

E. Гострий обструктивний бронхіт

Завдання 7. У дитини 5 років, хворої на полiсегментарну пневмонію, відмічається

втрата свідомості, періодичне дихання. Насиченість крові киснем складає 50%. Якому ступеню дихальної недостатності відповідає стан дитини?

A. IV В. 0 С. I

D. II E. III

Завдання 8. У дівчинки 13 років з хронічною патологією органів дихання при проведенні спiрографiївідмічається: зниження МВЛ, зниження коефіцієнту Тиффно, зниження ПШВ. Як розцінити ці дані?

A. Обструктивний тип дихальної недостатностi

B. Рестриктiвний тип дихальної недостатності

C. Варіант норми, характерний для дітей пубертатного віку.

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 414 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)