АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Функція м'язів визначається назвою.

Іннервація: міжреброві нерви (CVIII, ТІ —ТИ, TVII-TX).

Зовнішні міжреброві м'язи ( mm. intercostales externi) (див. мал. 97, 98) аутохтонні; виповнюють міжреброві проміжки, але до груднини не доходять, а заміщуються зовнішньою міжребровою перетинкою. Пучки цього м'яза відходять від нижнього краю розташованого вище ребра, йдуть косо зверху донизу і ззаду наперед і прикріплюються до тупого верхнього краю розташованого нижче ребра.

Внутрішні міжреброві м'язи ( mm. іпtercostales interni) (див. мал. 97, 98), як і попередні, заповнюють міжреброві проміжки. Не дійшовши на 6 —8 см до хребтового стовпа, замінюються внутрішньою міжребровою перетинкою. Пучки цього м'яза починаються від верхнього краю розташованого нижче ребра, піднімаються знизу догори і ззаду наперед, прикріплюються до нижнього краю розташованого вище ребра (всередину від борозни).

Функція. При скороченні міжребрових м'язів кожне ребро піднімається і одночасно повертається навколо поздовжньої осі, що збільшує об'єм грудної клітки (вдих).Іннервація: міжреброві нерви (ТІ-ТХІІ).

Підреброві м'язи (тт. subcostales) — короткі і слабко розвинуті; не завжди спостерігаються в нижніх дорзобічних ділянках внутрішньої поверхні грудної порожнини. Пучки цих м'язів мають той самий напрямок, що й внутрішні міжреброві, але перекинуті через 1—2 ребра.

Функція підребрових м'язів аналогічна функції попередніх.

Іннервація: міжреброві нерви (ТХ-ТХІІ).

Поперечний м'яз грудної клітки (m. transversus thoracis) у людини розвинутий слабко, розташований на задній поверхні передньої стінки грудної порожнини, будучи безпосереднім продовженням поперечного м'яза живота.Функція. Бере участь в акті видиху.Іннервація: міжреброві нерви (TII-TVI).

Діафрагма

Діафрагма (diaphragma) (мал. 100) відділяє грудну порожнину від черевної. В ряду хребетних виникла пізно і є лише у ссавців. В ембріогенезі діафрагма розвивається з поперечної перегородки (septum transversum), яка закладається на рівні IV —V шийних сегментів. У кінці другого місяця внутрішньоутробного життя в перегородку вростають клітини відповідних міотомів, після чого вона разом з серцем зміщується каудально до рівня ТХІ-ТХІІ хребців.

Діафрагма — це широка куполоподібна м'язова пластинка (справа купол діафрагми розташований вище, ніж зліва), у якій розрізняють м'язову частину по периферії, і сухожилковий центр (centrum tendineum).

Залежно від місця відходження м'язових пучків діафрагму поділяють на груднинну, реброву й поперекову частини. М'язові пучки груднинної частини (найменшої, непарної) відходять від задньої поверхні мечоподібного відростка, ребрової (найбільшої, парної) — від внутрішньої поверхні кінців VII —XII ребер і їхніх хрящів. Поперекова частина складається з двох ніжок — правої та лівої. Обидві ніжки починаються досить довгими сухожилками (права довша) від передньобічної поверхні тіл LI —LIV хребців та від присередньої і бічної дугоподібних зв'язок. Присередня дугоподібна зв'язка натягнута між тілом і поперечним відростком LI (іноді LII) хребця і перекинута через великий поперековий м'яз. Бічна дугоподібна зв'язка йде від поперечного відростка LI хребця через квадратний м'яз попереку до XII ребра.

Права й ліва ніжки поперекової частини діафрагми, обмінюючись м'язовими пучками, формують два розтвори: аортальний (hiatus aorticus), розташований біля тіла ТХІ хребця, і стравохідний (hiatus esophageus), що міститься трохи вище й ліворуч від попереднього. У правому зовнішньому листку сухожилкового центра діафрагми є отвір порожнистої вени (for. venae cavae).

Функції діафрагми різноманітні. При її скороченні, по-перше, збільшується грудна порожнина і розширюються легені, що сприяє диханню; по-друге, в грудній порожнині створюється від'ємний тиск, в той час як у черевній він підвищується, що сприяє венозному і лімфатичному відтоку, по-третє, діафрагма ніби робить масаж печінки, що сприятливо впливає на її функцію.

Іннервація: діафрагмальний нерв (CIII —CV), міжреброві нерви (TVII — ТХН) і гілки черевного сплетення.

 

Мязи живота.

Ділянка живота (reg. abdominis) обмежена зверху правими і лівими хрящами VII— X ребер і мечоподібним відростком груднини, знизу — правою і лівою пахвинними складками і лобковим симфізом, з боків — продовженням задніх пахвових ліній з обох боків. Усі м'язи живота аутохтонні і є похідними вентральної мускулатури.

Прямий м'яз живота ( т. rectus abdominis) (мал. 101, див. мал. 96) парний; розташований по обидва боки передньої серединної лінії. Почавшись досить широкою основою на хрящах VII, VI, V ребер і на мечоподібному відростку груднини, м'яз, поступово звужуючись, спускається майже вертикально донизу, прикріплюється коротким і широким сухожилком на лобковій кістці між лобковим симфізом і лобковим горбком. По всій довжині м'яз ділиться трьома-чотирма (іноді двома) поперечними сухожилковими перетинками, які є ребровцми рудиментами і свідчать про сегментарну будову м'яза в минулому. Іннервація: міжреброві, клубово-підчеревний нерви (TV —ТХII, LI).

Пірамідальний м'яз (т. pyramidalis) парний, незначного несталого розміру, має форму прямокутного трикутника. Починається на верхній поверхні лобкової кістки перед прямим м'язом, піднімається догори і прикріплюється до нижньої ділянки білої лінії живота.Функція. Натягує білу лінію живота.

Іннервація: підребровий, клубово-підчеревний і клубово-пахвинний нерви (ТХІ,ТХІІ, LI).

Зовнішній косий м'яз живота (т. obliquus externus abdominis) починається на бічній поверхні нижніх восьми ребер широким м'язовим пластом кількома зубцями, що змикаються з зубцями переднього зубчастого м'яза, спускається косо зверху донизу і ззаду наперед. Задні пучки прикріплюються до передньої половини зовнішньої губи клубового гребеня, а передні приблизно з середини довжини м'яза стають сухожилковими, утворюючи широкий апоневроз. Апоневроз, вкривши прямий м'яз живота, переходить до передньої серединної лінії тіла, де переплітається з однойменним апоневрозом протилежного боку і бере участь в утворенні білої лінії живота. Іннервація: міжреброві, клубово-підчеревний і клубово-пахвинний нерви Внутрішній косий м'яз живота (т. obliguus internus abdominis) (див. мал. 98, 100, 101) міститься досередини від попереднього. Починається від грудо-поперекової фасції, клубового гребеня і зовнішніх двох третин пахвинної зв'язки. Піднімається віялоподібно присередньо, догори і вперед. Верхні пучки прикріплюються до нижніх країв XII, XI і X ребер, а передні переходять у широкий апоневроз, який досягає зовнішнього краю прямого м'яза живота. Іннервація: міжреброві, клубово-підчеревний і клубово-пахвинний

Поперечний м'яз живота (т. transversus abdominis— найслабший з усіх широких м'язів живота; розташований позаду попереднього м'яза. Починається від внутрішньої поверхні шести нижніх ребер (змикається своїми зубцями з діафрагмою), глибокого листка грудо-поперекової фасції, клубового гребеня і зовнішніх двох третин пахвинної зв'язки. Пучки м'яза йдуть поперечно вперед і присередньо, де недалеко від країв прямих м'язів живота переходять у широкий апоневроз. Останній у верхніх двох третинах живота бере участь в утворенні задньої стінки піхви прямого м'яза живота, а нижче переходить у структуру його передньої стінки. Функція. М'язи живота виконують роль черевного преса, що сприяє нормальному положенню і функціонуванню органів черевної порожнини. За їх допомогою здійснюється зганяння плода. Вони беруть участь у механізмі кашлю, блювання, сечовипускання, дефекації. При двосторонньому скороченні згинають хребет, при односторонньому — роблять бічні нахили і обертання тулуба.

Іннервація: міжреброві, клубово-підчеревний і клубово-пахвинний нерви (TVII-TXII, LII).

Квадратний м'яз попереку (m. quadratus lumborum) — досить потужний чотирикутний м'язовий пласт, розташований на задній стінці живота попереду глибокого листка грудо-поперекової фасції. М'яз починається від заднього відрізка клубового гребеня, від клубово-попереквої зв'язки й прикріплюється до XII ребра і поперечних відростків LI —LIV хребців.Функція. При двосторонньому скороченні згинає тулуб і зменшує поперековий лордоз, при односторонньому — нахиляє хребет у свій бік і повертає в нижньогрудному та поперековому відділах у протилежний бік. За фіксованого хребта відтягує дванадцяте ребро донизу, посилюючи видих.Іннервація: підребровий нерв (ТХII) і м'язові гілки поперекового сплетення


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 732 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)