АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

М’язи, що оточують ротову щілину

Прочитайте:
  1. Мал. 100. Жувальні м’язи, вигляд справа.
  2. МЫШЦЫ, ОКРУЖАЮЩИЕ РОТОВУЮ ЩЕЛЬ
  3. М’язи, які оточують очну щiлину
  4. М’язи, які оточують ротову щiлину
  5. Скелетні м’язи,розташування,значення,м’язові групи. Будова м’яза як органа. Допоміжний апарат м’язів.

Кругова м’яз рота (m. orbicularis oris) представляє широку кругову стрічку, що починається від краю червоної облямівки губ і вгорі досягає перегородки носа, а внизу – підборіддя-губної борозни. Ця м’яз зверху, збоку і знизу радіально пронизується численними м’язами, які, скорочуючись, всі разом розтягують ротову щілину. При виборчому скороченні окремих пучків змінюються форма і положення губ або кута ротової щілини, що відбувається при артикуляції, прийомі їжі і жуванні.

Функція. При скороченні замикає ротову щілину.

М’яз піднімає верхню губу і крило носа ( m. levator labii superioris alaeque nasi), представляє три пучка, які починаються від крила носа, лобового відростка верхньої щелепи і подглазничного краю виличної кістки. Всі три головки з’єднуються близько носогубной складки, вплітаючись в шкіру.Функція. При скороченні всіх частин піднімається носогубних складка і частково верхня губа, що буває при сміху і посмішці. У тому випадку, коли кругова м’яз скорочена, можливе розширення носових отворів.

Велика і мала виличні м’язи (mm. zygomatici major et minor) починаються від лицьової поверхні виличної кістки, йдуть вниз і медіально. М’яз вплітається в середину носогубной складки верхньої губи та верхньої частини кута ротової щілини.Функція. Відтягує кут рота і піднімає носогубні складки. Бере участь в акті сміху.

М’яз, що піднімає кут рота (m. levator anguli oris), є найглибшою м’язом. Починається в області Кликова ямки верхньої щелепи. Прикріплюється до верхньої частини кута рота.Функція. Піднімає кут рота і верхню губу в області різців.

М’яз сміху (m. risorius) представлена ​​тонким і ніжним пучком, який починається від f. parotidis і вплітається в шкіру кута рота.Функція. При скороченні відтягує кут рота.

М’яз, що опускає нижню губу (m. depressor labii inferioris), є глибокою м’язом. Починається від основи нижньої щелепи і вплітається в нижню губу.Функція. Опускає нижню губу.

М’яз, що опускає кут рота (m. depressor anguli oris), починається від основи нижньої щелепи і у вигляді трикутної платівки прикріплюється до кута рота.Функція. Опускає кут рота, вирівнюючи носогубні складки і згинаючи підборіддя-губну складку, що надає особі вираз смутку і прикрості або зневаги і відчуженості.

Подбородочная м’яз (m. mentalis) починається від альвеолярного відростка в області нижніх різців і вплітається в шкіру підборіддя.Функція. При двосторонньому скороченні піднімає шкіру підборіддя і збільшує кривизну підборіддя-губної складки. Нижня губа, впираючись в цьому випадку в нерухому шкіру підборіддя, вивертається.

Щечная м’яз (m. buccinator) обмежує переддень рота. М’язові пучки її розташовані в горизонтальній площині. Починається зовні від альвеолярного відростка верхньої щелепи відповідно 1-3-му великим корінним зубах, від raphe pterygomandibularis і crista buccinatoria mandibulae і закінчується в круговій м’язі рота. М’яз покрита фасцією, що представляє продовження поверхневої фасції шиї. На рівні 2-го великого корінного зуба верхньої щелепи м’яз прободает протока слинної привушної залози. Зовні між щічної м’язом, шкірою, кутом рота і вінцевих відростком нижньої щелепи є жирове тіло щоки (corpus adiposum buccae), добре розвинуте у дітей.

Функція. Відтягує кут рота, уплощает обидві губи, притискаючи їх до передніх зубів.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 593 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)