АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

М’язи нижньої кінцівки:м’язи таза,м’язи вільної нижньої кінцівки.

Прочитайте:
  1. E. - Крайова гілка нижньої щелепи, вушна, двочеревцева та шийна.
  2. S.34. Травма нервів поперекового відділу спинного мозку та нервів в області живота, нижньої частини спини і тазу
  3. S.38. Розтрощення (розчавлення) та травматична ампутація частини живота, нижньої частини спини і тазу
  4. S.39. Інші та неуточнені травми живота, нижньої частини спини і тазу
  5. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  6. Б. Відкривання рота, розгинання шийного відділу хребта, висування нижньої щелепи
  7. Варикозне розширення вен лівої нижньої кінцівки. Хронічний тромбофлебіт підшкірних вен в стадії загострення
  8. верхньої і нижньої щелепи.
  9. Видозмінене висування нижньої щелепи
  10. Вільна частина нижньої кінцівки

М'язи нижньої кінцівки розвиваються з вентральних ділянок поперекових і крижових міотомів.

Клубово-поперековий м'яз (т. iliopsoas) складається з двох більш-менш самостійних м'язів — великого поперекового та клубового, що мають одне загальне прикріплення.

Великий поперековий м'яз (т. psoas major) (див. мал. 100) починається на бічних поверхнях і поперечних відростках ТХII і всіх поперекових хребців, звідки він спускається донизу під пахвинну зв'язку.

Клубовий м'яз (т. iliacus) (див. мал. 100) починається від усієї поверхні клубової ямки. Його пучки, конвергуючи, ідуть донизу під пахвинну зв'язку, де разом з попереднім м'язом виходять через м'язову лакуну на стегно і прикріплюються до малого вертлюга стегнової кістки. Між м'язом і капсулою кульшового суглоба міститься синовіальна сумка.Функція. Згинає і супінує стегно, при фіксованому стегні нахиляє тулуб.Іннервація: м'язові гілки поперекового сплетення (LI — LIV).

Малий поперековий м'яз Cm. psoas minor) добре розвинутий у чотириногих ссавців, у людини часто його немає. Це тонкий м'язово-сухожилковий тяж, який починається на бічній поверхні ТХII і LI хребців і прикріплюється до клубово-лобкового підвищення.Іннервація: м'язові гілки поперекового сплетення Великий сідничний м'яз (т. gluteus maximus) (мал. 116) — один з найміцніших м'язів тіла людини. Починається від сідничної поверхні клубової кістки назовні від задньої сідничної лінії, від нижнього краю грудо-поперекової фасції, бічного краю крижової та куприкової кісток. Потужні м'язові пучки товстим широким пластом спускаються донизу й назовні, перекидаються через великий вертлюг (тут під м'язом лежить синовіальна сумка) і закінчуються в широкій фасції стегна та на сідничній горбистості.

Функція Середній сідничний м'яз (m. gluteus médius) (мал. 117) — не такий міцний м'яз, як попередній, і майже цілком прикритий ним. М'яз віялоподібної форми, починається на сідничній поверхні клубової кістки між задньою і передньою сідничними лініями та клубовим гребенем. М'язові пучки, йдучи донизу і вбік, переходять у міцний сухожилок, який прикріплюється до верхньої поверхні великого вертлюга (тут залягає синовіальна сумка).Функція. Відводить стегно (передні пучки одночасно привертають, а задні — відвертають), у положенні стоячи нахиляє тулуб в однойменний бік.Іннервація: верхній сідничний нерв (LIV

Малий сідничний м'яз (т. gluteus minimus) (див. мал. 117) — невеликий м'язовий пласт, що починається від сіднич-ної поверхні клубової кістки між передньою та нижньою сідничними лініями, спускається донизу і переходить у сухожилок, який прикріплюється до передньої поверхні великого вертлюга, де є синовіальна сумка.Функція. Відводить стегно, в положенні стоячи нахиляє тулуб в однойменний бік.Іннервація: верхній сідничний нерв (LIV - SI). М'яз — натягач широкої фасції (т. tensor fasciae latae) (див. мал. 116, а) — короткий (до 10 см), але досить потужний чотирикутний пласт, розташований на передньобічній поверхні таза. Вертикальні пучки м'яза починаються від клубового гребеня поблизу верхньої передньої його ості. Дистально м'язові пучки переходять у волокнисту частину, міцно зв'язану з широкою фасцією стегна, яка називається клубово-великогомілковим пасмом (tractus iliotibialis), що закінчується в фасції гомілки.

Грушоподібний м'яз (т. piriformis) (див. мал. 117) починається на тазовій поверхні крижової кістки назовні від крижових отворів (між II і IV). Пучки м'язів, конвергуючи, прямують назовні, проходять через великий сідничий отвір і сухожилком прикріплюються до верхівки великого вертлюга.

Функція. Злегка відводить стегно.Іннервація: короткі м'язові гілки крижового сплетення (SI — SII).

Внутрішній затульний м'яз (m. obturatorius internus) (див. мал. 117) відходить від внутрішньої поверхні затульної перетинки та від країв кісток, які її оточують. Звідси м'язові пучки, конвергуючи, піднімаються догори й назад, перекидаються через малу сідничу вирізку (де під м'язом розташована синовіальна сумка), повертають під кутом убік і міцним коротким сухожилком прикріплюються до вертлюжної ямки.

Функція. Супіну є стегно.Іннервація: короткі м'язові гілки крижового сплетення (LIV — Sil).

Верхній і нижній близнюкові м'язи (mm. gemelli superior et inferior) (див.

мал. 117) — слабкі м'язові тяжі (близько 10 мм завширшки й до 5 мм завтовшки), розташовані по обидва боки сухожилка попереднього м'яза. Верхній м'яз починається від сідничої ості, нижній — від сідничого горба. Обидва закінчуються на дні вертлюжної ямки.

Функція. Відвертають стегно.Іннервація: короткі гілки крижового сплетення (LIV —SI).

Квадратний м'яз стегна (m. quadratus femoris) (див. мал. 117) — короткий міцний чотирикутний м'язовий пласт з поперечним спрямуванням пучків. М'яз починається на сідничому горбі і закінчується на міжвертлюжному гребені.Функція. Супінація стегна.Іннервація: короткі гілки крижового сплетення (LIV— SI).

Зовнішній затульний м'яз (m. obtura-torius externus) (див. мал. 117) починається безпосередньо м'язовими пучками від зовнішніх поверхонь затульної перетинки і країв кісток, які утворюють затульний отвір. М'йзові пучки йдуть убік і частково дорзально позаду шийки стегнової кістки, переходять у тонкий сухожилок, який прикріплюється до вертлюжної ямки поряд з сухожилком однойменного внутрішнього м'яза і до капсули кульшового суглоба.Функція. Супінація стегна.Іннервація: затульний нерв (LUI — LIV).


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 732 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)