АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вміст газу в крові

Прочитайте:
  1. A. Загальний аналіз сечі, сечовина, креатинін, калій сироватки крові, УЗД нирок.
  2. E. Переливання крові
  3. А. Визначити рівень тіреоїдних гормонів у плазмі крові, сканування щитовидної залози.
  4. А. Загальний аналіз крові, біохімічнии аналіз крові, посів крові на стерильність, формолову пробу.
  5. Алгоритм забору крові на дослідження методом ІФА
  6. Антигени та антитіла груп крові системи АВО
  7. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  8. Білковий склад плазми крові.
  9. Біофізичного профілю, доплерометрії, визначення вмісту в сироватці крові гормонів фетоплацентарного
  10. Біохімічне дослідження крові №4

Криві дисоціації характеризують загальний можливий ряд величин вмісту оксигемоглобіну. Проте кров не завжди повністю насичується киснем під час проходження через зябра і рідко цілком позбавляється кисню у венах. Крім того, концентрація гемоглобіну в крові різна у різних риб і навіть у різних кров'яних клітинах однієї і тієї ж риби вміст його може варіювати. із цих перемінних вміст гемоглобіну (Hb) в окремих клітинах найменш мінливий, тому гематокрит (ГК) (ущільнений клітинний об'єм) може бути використаний замість концентрації гемоглобіну відповідно до рівняння Hb = 0,424 + 0,289 ГК. Можливе затруднення полягає у тому, що об’єм еритроцитів збільшується за умов підвищення концентрації СО2, тому гематокрит венозної крові може бути дещо вищим, ніж артеріальної, навіть якщо концентрація гемоглобіну або кількість клітин залишаються постійними.

У деяких полярних риб гемоглобіну немає і кисень переноситься винятково в розчиненому стані у плазмі – це можливо тільки за умов низької інтенсивності обміну і високої розчинності кисню за винятково низьких температурах. У цих риб максимум вмісту кисню в крові визначається його розчинністю.

Спорідненість гемоглобіну із киснем змінюється у межах, що обмежуються двома кривими. Незначні зміни вмісту О2 або відсутність таких спостерігається в процесі переносу О2 як у артеріях, так і у венах (точки наприкінці кривих зв'язування і звільнення). Кров ніколи не буває повністю вільною від кисню. Наприклад, у лососевих риб венозна кров залишається насиченою киснем більш ніж на 50 %. Вплив ефекту Бора дуже наочно в цьому гіпотетичному випадку. Якщо значення Ро2 складає 25 мм рт. ст., у відсутності ефекту Бора (Рсо2 = 0 мм рт. ст.), гемоглобін віддає не більш 35 % зв'язаного їм О2. За умови наявності ефекту Бора (Рсо2 = 8 мм рт. ст.) гемоглобін віддасть біля 65 % зв'язаного О2 –вдвічі більше, ніж у попередньому випадку. Що стосується ефекту Рута, то він корисний головним чином під часи секреції газу у плавальний міхур і може негативно впливати при порівняно високому (для риб) Рсо2, як у тварин, що дихають повітрям.

Знаючи кисневу ємкість певного гемоглобіну, легко розрахувати максимальну ємкість за 100 %-ного насичення. Кількість О2 може бути визначено або у відносних (% насичення), або у абсолютних (об’єми, розраховані для температури 0°С і тиску 1 атм) величинах.

Всі ці парціальні тиски й об’єми можуть бути нанесені на графік. Для прикладу, використовуючи дані по скумбрії, у якої 100 %-не насичення еквівалентне 12 ‰ (12 мл О2/100 мл крові), можна побудувати одну криву, яка заміняє усі криві зв'язування і звільнення. Об'єм О2 і СО2, як і їхні парціальні тиски, можна легко знайти в будь-якій точці на цій кривій. При визначенні об’ємів СО2 дихальний коефіцієнт (ДК) прийнято рівним 0,8. Це означає, що тільки 80 % спожитого кисню йде на утворення СО2. Такі графіки можна побудувати для будь-якої риби, якщо відомі парціальні тиски й обсяги газів. Лососеві риби мають декілька меншу кисневу ємкість крові – звичайно в межах 8 – 10 мл О2/100 мл. Ще менш активні риби, як зірчаста камбала, мають кисневу ємкість крові, рівну 3 – 6 мл О2/100 мл крові. Полярна крижана риба, у якої немає гемоглобіну, повинна мати кисневу ємкість крові в межах 0,8 – 1,0 мл О2/100 мл за нормальних температур навколишнього середовища, які близькі до температури замерзання, що відповідає розчинності О2 в цих умовах.

 


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 498 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)