АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості будови травної системи риб у зв’язку із характером харчування

Прочитайте:
  1. A. часте, дрібне харчування, запобігання механічному, термічному і хімічному
  2. A.слідкувати за станом серцево-судинної системи (частотою пульсу та рівнем артеріального тиску)
  3. E Аномалії розвитку нервової системи
  4. E. - Широку зв’язку матки.
  5. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  6. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  7. Аглютиногени і аглютиніни системи АВ0.
  8. Анатомічні особливості кровоносної системи риб
  9. Анатомічні особливості травної системи риб
  10. Анатомія вегетативної нервової системи

Загальний план будови травного тракту риб не відрізняється від плану будови травних органів інших хребетних тварин. Їхній травний тракт підрозділяється на рот, глотку, стравохід, шлунок, кишечник; маються великі застінні залози – печінку і підшлункову залозу, а у деяких риб і слинні залози. У той же час умови існування риб, їхні харчові потреби, вкрай різноманітні. Адаптація риб до різних видів їжі привела до крайньої різноманітності у будові і функціях травної системи. Окремі пристосування у риб, імовірно, невластиві наземним хребетним, оскільки деякі види їжі зустрічаються тільки у водному середовищі, до яких відносяться, наприклад, корали, споживані рибами-папугами, реброплави, що поїдаються океанічною рибою-місяцем.

У цілому, за спектром живлення, риб можна поділити на дві групи: стенофагів, що займають вузьку харчову нішу і живляться вузьким асортиментом кормів та еврифагів, спектр живлення яких значно ширший. Коефіцієнт корисної дії корму у стенофагів значно вище, ніж у еврифагів, але занадто висока спеціалізація у харчуванні може виявитися небезпечною для існування виду.

За характером живлення усі риби поділяються на три основні групи: рослиноїдні (фітофаги), твариноїдні (зоофаги) і всеїдні (зоофітофаги). Ці групи у свою чергу підрозділяються на більш дрібні угрупування.

 

Рослиноїдних риб поділяють на:

· фітопланктофагів – що харчуються фітопланктоном;

· макрофітофагів – що харчуються вищою водною і прибережно-водною рослинністю;

· перифітофагів – що харчуються обростаннями на макрофітах чи на інших предметах;

· детритофагів – що харчуються детритом і бактеріями.

Твариноїдні риби поділяються на:

· зоопланктофагів – що харчуються безхребетними тваринами планктону;

· бентосоїдних або бентофагів – що споживають безхребетних тварин бентосу;

· хижих або іхтіофагів – що живляться хребетними тваринами, головним чином рибами.

У їжі всеїдних риб зустрічаються як тваринні, так і рослинні кормові організми. Більшість рослиноїдних риб харчується досить обмеженим набором рослин і часто мають спеціальні структури для подрібнювання їжі, які дають можливість використати максимум поживних речовин цього корму. Харчування детритом (суміш мінерального осаду, органічної речовини що розкладається і бактерій) можна умовно віднести до категорії рослиноїдного живлення. Всеїдні риби мають змішані раціони і органи їх травного тракту не спеціалізовані. Часто вони поїдають дрібних безхребетних. Хижі риби споживають більш великих безхребетних і інших риб і можуть спеціалізуватися на харчуванні деякими окремими групами тварин, але ця перевага може мінятися в залежності від сезонної доступності окремих видів кормів. Деякі риби голодують взимку і в період розмноження. Рослиноїдних, всеїдних і твариноїдних риб можна знайти серед риб однієї родини, із чого випливає, що структури, забезпечуючи харчування, в значної мірі піддаються адаптації і можуть мінятися в ході еволюції.

 


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 1060 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)