АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізіологічне значення і класифікація вуглеводів

Прочитайте:
  1. I. Поясніть значення наступних слів і словосполучень. Використовуйте їх в ситуації самостійно.
  2. II. Поняття про рани, класифікація ран
  3. А. Визначення рівня аміаку сироватки.
  4. А. КЛІНІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ
  5. А.3.3.4. Призначення статинів
  6. Аеробне окиснення вуглеводів
  7. Аеробний обмін вуглеводів
  8. Алгоритм визначення дози інсулінопрепаратів на тлі глікемічного профілю
  9. Анаеробне перетворення вуглеводів (дихотомічний розпад)
  10. Анемії: класифікація, етіологія, патогенез, їх характеристика.

ВУГЛЕВОДИ

ПЛАН

1. Фізіологічне значення і класифікація вуглеводів.

2. Загальна характеристика вуглеводів:

а) моноцукриди;

б) олігоцукриди;

в) поліцукриди.

 

Фізіологічне значення і класифікація вуглеводів

Термін «вуглеводи» вперше був запропонований у 1844 р. К.Шмідтом. Ці речовини формально за складом можна розглядати як сполуки вуглецю з водою Сn2О)m. Тепер відомо багато речовин, які відносять до вуглеводів, але вони не відповідають наведеній вище формулі. Хоч назва «вуглеводи» і не повністю відповідає хімічному складу речовин, які до них відносять, вона збереглася до цього часу і стала тривіальною. Ці сполуки ще часто називають цукрами.

Вуглеводи є невід'ємною складовою частиною всіх клітин і тканин живих організмів. Вони є основним джерелом енергії для організму людини, особливо для м’язів, мозку, серця. У результаті біологічного окиснення вуглеводів м’язів (як і жирів, білків) в організмі вивільняється енергія, яка акумулюється у вигляді багатої енергією сполуки АТФ. При окисненні 1г вуглеводів в організмі утворюється 16,7кДж (4 кКал) енергії.

Вони також входять до складу різних тканин і рідин організму, є структурним матеріалом. Так, сполучна тканина містить мукополіцукриди.

Регулююча функція вуглеводів полягає наприклад у протидії накопичення кетонових тіл при окисненні жирів. Відчуття солодкого тонізує ЦНС.

Захисна функція: глюкуронова кислота, взаємодіючи в печінці з токсичними речовинами, утворює розчинні сполуки і виводить їх з організму з сечею. Гепарин попереджає звертання крові в судинах, гіалуронова кислота перешкоджає проникненню бактерій через клітинну оболонку. Деякі вуглеводи (пентози, гексози) використовуються в синтезі біологічно активних речовин — нуклеотидних коферментів, нуклеїнових кислот.

Запаси вуглеводів в організмі людини складають не більше 1% маси тіла і швидко використовуються переважно на енергетичні цілі. Добова потреба людини у вуглеводах складає 400-500г, з них 80% повинно бути у вигляді полісахариду - крохмалю.

Відповідно до існуючої класифікації всі вуглеводи поділяють на три групи: моноцукриди, олігоцукриди і поліцукриди. За харчовою цінністю вуглеводи поділяються на ті, які засвоюються організмом людини (моно-, олігоцукриди, крохмаль, глікоген) і ті, які не засвоюються (целюлоза, геміцелюлоза, пектин, інулін).

Перші, потрапляючи в організм, розкладаються до моноцукрів, всмоктуються у кров, розкладаються з вивільненням енергії, або запасаються у вигляді глікогену, перетворюються у жир. Глюкоза – основна форма циркуляції вуглеводів у крові, забезпечення енергетичних потреб організму. Нормальний вміст глюкози 80-100мг/100мл крові. Надлишок перетворюється у глікоген. Якщо підшлунковою залозою виробляється недостатньо гормону інсуліну, то процеси утилізації глюкози уповільнюються і рівень глюкози підвищується до 200-400мл/100мл, нирки не затримують високі концентрації і цукор з’являється в сечі. Розвивається цукровий діабет.

α-D-Глюкоза

Утилізація фруктози не потребує інсуліну, тому може вживатись хворими на цукровий діабет, вона більше затримується печінкою і швидше вступає в обмінні процеси. Це також дієтичний, менш калорійний продукт, тому що фруктоза більш солодка, її використовується менше для забезпечення солодкого смаку продуктів.

Галактоза – продукт розщеплення дисахариду лактози, яка міститься в молочних продуктах, складає ⅓ сухих речовин і сприяє розвитку молочнокислих бактерій у кишківнику – антагоністів патогенної мікрофлори і процесів гниття.

Вуглеводи, які не засвоюються, мають назву харчових волокон і велике значення для організму. Вони:

- стимулюють моторику шлунково-кишкового каналу;

- перешкоджають всмоктуванню холестерину;

- адсорбують жовчні кислоти і токсичні елементи (важкі метали, радіонукліди, продукти життєдіяльності мікроорганізмів) та виводять їх з організму;

- нормалізують мікрофлору;

- впливають на ліпідний обмін, тощо.

При їх нестачі підвищується ризик серцево-судинних захворювань і злоякісних утворень кишківника. Добова потреба у харчових волокнах становить 20-25г.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 392 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)