АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

VI. Неоперативна і оперативна хірургічна техніка.

Прочитайте:
  1. Амбулаторна хірургічна допомога.
  2. Білет 23 Оперативна техніка.Пояття про хірургічну операцію.Види операцій , інструментарій
  3. ВОГНИЩЕВА ХІРУРГІЧНА ІНФЕКЦІЯ
  4. Корекція (хірургічна; замісна терапія при ферментопатіях).
  5. Назва: Хірургічні маніпуляції. Хірургічна операція
  6. Оперативна хірургічна техніка.
  7. ОПЕРАТИВНАЯ ГИНЕКОЛОГИЯ
  8. Оперативная хирургия.
  9. Первинна хірургічна обробка ран

 

АЛГОРИТМИ НАКЛАДАННЯ ПОВ’ЯЗОК

 

Пов’язки на голову.

 

Алгоритм № 28

 

Зворотна пов’язка

 

Пов’язка застосовується для закріплення перев’язочного матеріалу на склепінні голови.

Накладають 2 закріплюючих тури, які проходять через потиличні горби ззаду та по краю надбрівних дуг спереду. Притримуючи бинт пальцями, перегинають його і ведуть поздовжньо на протилежну сторону голови, а потім циркулярним ходом закріплюють поздовжній хід бинта; знову перегинають бинт і направляють його поздовжньо, прикриваючи попередній хід на половину або 2/3; цей хід також закріплюють циркулярним ходом. Таким чином чергують поздовжні і циркулярні ходи до тих пір, поки поздовжні ходи не покриють всю поверхню голови.

 

Алгоритм № 29

 

Накладання пов’язки «шапочка Гіпократа»

 

Пов’язка використовується для закріплення перев’язочного матеріалу на склепінні голови.

Для цієї пов’язки застосовують бинт з двома головками. При бинтуванні закріплюючі тури проводять як при накладанні зворотної пов’язки. Одну головку бинта беруть в одну руку, другу головку – в другу руку. Вільну частину бинта між двома головками укладають нижче потиличного бугра. Головки бинта ведуть назустріч друг другу, ходами бинта захоплюють лобні бугри і в середині лоба перехрещують. Головкою бинта, яка знаходиться в правій руці, роблять циркулярні ходи, закріпляючи зворотні ходи другої головки, яка знаходиться в лівій руці. При цьому кожний зворотній хід прикриває попередній на 1/2 або 2/3 його ширини до тих пір, доки склепіння голови повністю не закриється ходами бинта.

 

 

Алгоритм № 30

 

Накладання пов’язки «чепець»

 

Пов’язка застосовується для закріплення перев’язувального матеріалу на склепінні голови.

Ця пов’язка найбільш технічно проста, зручна і надійна, тому що виключається можливість її зміщення. Накладають її таким чином. Беруть кусок бинта довжиною 80 – 90 см (бинт-зав’язка), кладуть його на тім’яну ділянку так, щоб кінці спускались вертикально вниз перед ушних раковинами. Обидва вільних кінця бинта утримує в натягнутому стані сам хворий або помічник. В праву руку беруть головку бинта і роблять 2 циркулярні закріплюючі ходи навколо голови. Після цього головку бинта ведуть до зав’язки, обертають навколо неї, переводять на потилицю або лоб, а потім направляють в протилежний бік до другої зав’язки, обертають навколо неї і ведуть в протилежну сторону, при чому кожен наступний хід прикриває попередній на 1/2 або 2/3 до тих пір, доки не буде покрита вся поверхня голови. Після цього бинт закріплюють одним або двома циркулярними ходами, обертають навколо одного із кінців зав’язки і зв’язують з другим кінцем зав’язки під підборіддям.

 

 

Алгоритм № 31

 

Накладання пов’язки «вуздечка»

 

Застосовується для іммобілізації нижньої щелепи при її переломах, пошкодженнях обличчя, а інколи і при пошкодженнях волосяної частини голови.

 

Накладають 2 закріплюючих тури як при зворотній пов’язці. Потім ведуть бинт під нижню щелепу і роблять 2-3 вертикальних тури навколо обличчя. Далі з підборіддя проводять бинт через тім’яні бугри позаду вух. Наступний хід проводять з підборіддя горизонтально через потиличні бугри, фіксуючи нижню щелепу. Потім накладають вертикальний хід навколо обличчя, потім 2 закріплюючих горизонтальних хода через потиличні та лобні бугри і закріплюють пов’язку.

 

Таким чином можливо закрити всю голову або обидві щоки, або підборіддя, або шию.

 

 

Алгоритм № 32

 

Накладання пов’язки на одне око (монокулярна)

 

Пов’язка використовується при травмах ока та після операцій на очах для закріплення перев’язувального матеріалу.

 

Бинтування починається з двох закріплюючих турів, як при накладанні зворотної пов’язки з боку хворого ока. Потім ззаду бинт опускають вниз і ведуть його під мочкою вуха з хворої сторони, потім через щоку вверх, закриваючи цим ходом хворе око. Потім роблять циркулярний закріплюючий хід, і знову повторюють другий хід. Так повторюють ходи, прикриваючи хворе око.

 

 

Алгоритм № 33

Пов’язка на обидва ока (бінокулярна)

 

Застосовують при пораненнях обох очей

 

Бинтування починають як при накладанні пов’язки на одне око. Після накладання 2-х циркулярних закріплюючих ходів, спускають головку бинта з потилиці під мочку лівого вуха, проводять бинт на ліве око і роблять закріплюючий тур. Наступним ходом бинт опускають з лоба, закриваючи друге око. Проводять бинт під мочкою вуха і знову роблять закріплюючий циркулярний хід. Таким чином повторюють ходи доки не закриють очі.

 

 

Алгоритм № 34

 

Накладання пов’язки на одне вухо

(неаполітанська пов’язка)

 

Пов’язка застосовується при захворюваннях вуха та після операцій.

 

Спочатку накладають циркулярні фіксуючі тури, як при накладанні поворотної пов’язки. Потім продовжують бинтувати таким чином, що кожний наступний тур розташовується нижче попереднього на половину або 2/3 аж до повного закриття вуха і соскоподібного відростка.

 

 

Алгоритм № 35

 

Накладання хрестоподібної пов’язки на потилицю

 

Пов’язки на шию легко збиваються і сповзають. Єдиний прийнятий спосіб це хрестоподібна, або 8-подібна пов’язка, коли хрестоподібні ходи чергуються з циркулярними.

Пов’язка застосовується для закріплення перев’язувального матеріалу на задній поверхні шиї.

 

Накладають 2 закріплюючих тури навколо голови, як при накладанні зворотної пов’язки. Після накладання другого туру бинт опускають по задній поверхні шиї і ведуть навколо її. Потім по задній поверхні шиї піднімають бинт і роблять закріплюючий тур. Так повторюють ходи, прикриваючи попередні ходи бинта на шиї на половину або 2/3. Закріплюють бинт двома закріплюючими турами навколо голови.

 

 

 

Алгоритм № 36

 

Накладання пращоподібних пов’язок на ніс та підборіддя

 

Застосовується для іммобілізації нижньої щелепи та для закріплення перев’язувального матеріалу на носі.

 

Пращею називають кусок марлі або широку стрічку тканини з розрізаними поздовж кінцями. Середню частину пращі застосовують для закриття ушкоджених ділянок тіла, кінці перехрещують і зав’язують. Пращоподібну пов’язку накладають на ніс, підборіддя, на ділянку нижньої щелепи.

 

 

 

Пов’язки на верхню кінцівку

 

 

Алгоритм № 37

 

Пов’язка на кисть «рукавичка»

 

Пов’язку накладають по типу зворотної. Роблять 2 закріплюючих тури вище променево-зап’ястного суглоба. Потім роблять 3-4 зворотних ходи, закриваючи пальці. Потім закріпляють зворотні ходи циркулярними, закриваючи попередній на половину або 2/3, залишаючи відкритим великий палець.

 

 

Алгоритм № 38

 

Накладання пов’язки «лицарська рукавичка»

 

Накладається при травмах пальців, опіках і для укріплення суглобів кисті.

 

Використовується вузький бинт.

У будь-якому випадку бинтують за стрілкою годинника. При бинтуванні лівої кисті першим бинтують 5-й палець, а при бинтуванні правої кисті – перший.

Накласти 2 закріплюючих тури на зап’ясток.

Потім спрямувати бинт косо по тильній поверхні кисті на перший палець і зворотнім ходом закрити нігтьову фалангу.

Потім циркулярними турами забинтовують палець до основи.

Спрямовують бинт на зап’ясток і роблять закріплюючий тур.

Потім спрямовують бинт по тильній поверхні кисті на другий палець і бинтують його також, як і перший.

Останні пальці бинтують як і попередні.

Закінчують пов’язку двома закріплюючими турами на зап’ястку.

Якщо пов’язка накладена правильно кисть залишається відкритою.

 

 

 

Алгоритм № 39

 

Накладання колосоподібних пов’язок

на передпліччя та плечовий суглоб

 

Накладання колосоподібної пов’язки на передпліччя (мал. а)

 

Пов’язку починають двома закріплюючими турами на зап’ястку. Потім ведуть бинт під кутом приблизно 45°, прикриваючи долонну поверхню передпліччя, обертають його навколо тильної поверхні і повертаються до низу. Потім повторюють ходи, прикриваючи попередні на половину або 2/3. Закінчюють пов’язку двома закріплюючими турами у верхній ділянці передпліччя і закріплюють бинт.

 

 

Накладання колосоподібної пов’язки

на ділянку плечового суглоба (мал. б)

 

Бинтування починають від здорової сторони. Перші (циркулярні) тури є закріплюючими. Їх накладають на грудну клітку, закриваючи верхню третину плеча. Наступними ходами, закриваючи попередні на 1/2 або 2/3, обходять плече, до задньої підпахвинної лінії, проходять в підпахвинну западину і далі закривають ділянку плечового суглоба. Далі роблять закріплюючий тур і повторюють ходи доки не закриють всю ділянку плечового суглоба.

 

 

Алгоритм № 40

 

Накладання пов’язки Дезо

 

Застосовується під час надання першої медичної допомоги при переломах ключиці. Руку до тулуба фіксують так.

Хворого садять і згинають руку в ліктьовому суглобі під прямим кутом. Починають від здорової сторони. Проводять два закріплюючих тури через нижню третину плеча, фіксуючи його до грудної клітки.

Потім бинт ведуть з-під здорової пахви на хворе надпліччя, далі донизу по задній поверхні спини й плеча, огинають ліктьовий суглоб хворої сторони і спрямовують бинт у здорову пахвову ділянку. Потім ведуть його по спині на хворе надпліччя і по передній поверхні хворого плеча знову під ліктьовий суглоб, огинають його спереду назад і йдуть по спині у здорову пахвову ділянку. Після цього роблять закріплюючий тур вище попереднього на половину або 2/3 і повторюють ходи бинта, поки кінцівка не буде добре зафіксована.

 

 

Алгоритм № 41

 

Накладання пов’язки Вельпо

 

Пов'язка застосовується після вправлення вивиху плеча.

Хвору руку укладають так, щоб кисть лежала на здоровому надпліччі і прибинтовують її до тулуба.

Починають від хворої сторони. Два закріплюючі тури проводять через середню третину плеча у підпахвинну западину. Потім знову проводять бинт до підпахвинної западини, звідти скісно по спині у напрямку хворого над­пліччя. По передньо-зовнішній поверхні плеча проводять бинт до нижнього краю закріплюючого тура і повернувши проводять між плечем і грудною кліткою у підпахвинну западину здорової сторони. Звідти знову скісно на хворе надпліччя медіальніше, прикриваючи попередній хід на половину або 2/3. На­ступні тури бинта ведуть у горизонтальному напрямку, так, щоб вони ляга­ли нижче попередніх, а вертикальні – медіально до попередніх. (мал. б).

 

 

Алгоритм № 42

 

Накладання пов’язки на молочну залозу

 

Застосовується після операції, при лікуванні різних захворювань молочної залози.

Бинтування починають з боку хворої залози. Після двох закріплюючих турів нижче залози охоплюють нижню і внутрішню частини її, далі ведуть бинт на здорове надпліччя, спускають скісно по спині до пахвової ділянки хворої сторони. Потім роблять закріплюючий тур і повторюють ходи бинта доки не закриють всю залозу.

 

 

 

Алгоритм № 43

 

Накладання спіральної пов’язки на

на грудну клітку

 

Для накладання цієї пов’язки відрізають кусок бинта і накладають на надпліччя, як показано на малюнку. Потім накладають 2 закріплюючі тури нижче мечоподібного відростка груднини. Потім спіральними ходами, прикриваючи попередні на половину або 2/3, забинтовують грудну клітку. Зверху також накладають 2 закріплюючі тури. Кінці бинта, які вільно звисають, закріплюють на протилежному плечі.

 

 

Пов’язки на нижню кінцівку

 

Алгоритм № 44

Накладання колосоподібної пов’язки на ділянку

кульшового суглоба

 

Бинтування починають від хворої сторони. Роблять 2 закріплюючі тури в поперековій ділянці. Потім спускають бинт косо на стегно, обходять його по внутрішній поверхні і піднімають на поперекову ділянку і роблять закріплюючий тур. Наступним ходом бинт спрямовують косо на стегно, прикриваючи попередній хід на половину або 2/3. Знову обходять стегно по внутрішній поверхні і, спрямувавши бинт наверх, роблять закріплюючий тур. Так повторюють ходи доки не закриють всю уражену ділянку. Бинт закріплюють у поперековій ділянці дома закріплюючими турами.

 

 

 

Алгоритм № 45

 

Накладання черепашачої збіжної пов’язки

на колінний суглоб

 

На межі верхньої та середньої третини гомілки накладають 2 закріплюючі тури, починаючи від передньої поверхні. Потім проводять бинт через підколінну ямку і, обходячи скісно задню поверхню стегна спрямовують бинт на межу його нижньої і середньої третини. Обходять передню поверхню стегна і скісно через підколінну ямку ведуть бинт на верхню третину гомілки. Обходять її спереду прикриваючи попередній тур на половину або 2/3. Потім повторюють ходи доки вони не зійдуться на коліні. Останнім туром закривають коліно і закріплюють бинт у верхній третині гомілки.

 

 

 

Алгоритм № 46

Накладання пов’язок на

гомілково-ступневий суглоб та на стопу

 

Ділянку гомілковостопного суглоба закривають за допомогою восьмиподібної пов’язки. В разі потреби закрити ділянку п’ятки застосовують черепашачу пов’язку. Якщо потрібно закрити пов’язкою всю стопу, вдаються до поворотної пов’язки. Після колового ходу в ділянці кісточок бинт ведуть поздовжньо, від п’ятки до великого пальця, роблячи ходи по бічних поверхнях стопи. Потім, починаючи від кінчиків пальців, стопу бинтують коловими ходами.

 

 

 

 

Підготовка наборів інструментів

 

Алгоритм № 47

 

Накриття великого інструментального столу

 

 

Одягти стерильний одяг.

Приготувати бікс зі стерильною білизною, стерильний інструментарій.

Продезінфікувати великий інструментальний стіл.

З бікса з білизною взяти стерильну простиню і накрити нею інструментальний стіл у 2 шари.

Дістати з бікса другу простиню.

Накрити нею стіл, звернувши половину її рулоном на дальньому кінці стола.

Розкласти стерильний інструментарій.

Накрити стіл складеною удвічі пристинею так, що б її краї звисали зі столу.

Накласти на вуглах цапки. На одному вуглі закріпити цапкою бірку з вказанням дати і часу накриття столу.

 

 

                                         
         
           
Шприці та голки
             
 
           
Шовний матеріал
 
           
Цапки для білизни
 
 
 
   
Жоми Пайра, кишечні жоми, зшивальні апарати
 
Кісткові інструменти
       
       
Перев’язувальний матеріал
 
 
     
Загальний інструментарій
 
 
   
Шнур для коагуляції та електроди
 
     
Голкотримачі, пінцети, вікончасті затискачі, корнцанги, ножиці
       
Лоток з дезрозчином, скальпелі, голки
       
Гумові рукавички
 
   
Накінечники для відсмоктувача та трубки до нього
 
 
 
 

 

 

 


Схема розташування інструментів на великому інструментальному столі.

 

 

Алгоритм № 48

Підготовка набору інструментів

для венесекції

 

Для венесекції готують:

 

Корнцанги – 2 шт.

Цапки – 4 шт.

Скальпелі:

черевцевий – 1 шт.;

гострокінцевий – 1шт.

Кровоспинні затискачі:

Більрота – 4-6 шт.;

Кохера – 4-6 шт.

Затискачі „москіт” – 2 шт.

Голки Дешана – 2 шт.

Катетер в/в – 1 шт.

Гачки Фарабефа – 2 шт.

Гачки зубчаті гострі – 2 шт.

Ножиці хірургічні гострокінцеві – 1 шт.

Пінцет хірургічний – 2 шт.

Пінцет анатомічний – 2 шт.

Голкотримач Гегара – 1 шт.

Голки хірургічні:

ріжучі – 2 шт.;

колючі –2шт.;

Шприци, шовкові лігатури.

 

 

Алгоритм № 49

 

Підготовка набору інструментів

для первинної хірургічної обробки рани

 

Для ПХО готують:

 

Корнцанги – 2.

Цапки – 4.

 

Скальпелі:

черевцевий – 1;

гострокінцевий - 1

Ножиці:

Купера – 1;

прямі гострокінцеві хірургічні – 1;

 

Кровоспинні затискачі:

Кохера – 4;

Більрота – 4;

затискач типу “москіт” – 2 шт.

 

Гачки:

а) Фарабефа – 2;

б) трьохзубі - 2;

Голки:

ріжучі – 2;

колючі – 2;

Голкотримач Гегара - 2.

Пінцети:

хірургічний –2;

анатомічний - 2;

Шприц та голка – 2.

Зонд жолобкуватий – 1.

Зонд гудзиковий – 1.

 

 

Алгоритм № 50

 

Підготовка набору інструментів

для трепанації черепа

 

Для трепанації черепа готують:

 

Корнцанг – 2.

Цапки – 4.

Шприц та голка – 2.

 

Зонди:

жолобкуватий – 1.

гудзиковий – 1.

 

Пінцети:

анатомічний – 2;

Пінцет хірургічний –2;

 

Скальпель черевцевий – 1

Ножиці:

Купера – 1;

Прямі гострокінцеві хірургічні – 1;

 

Кровоспинні затискачі:

Кохера – 8 – 10;

Більрота – 8 – 10;

Затискач типу “москіт” – 4-6 шт.

 

Гачки Фарабефа – 2.

 

Спеціальний інструментарій:

Коловорот – 1.

Ручний трепан із фрезами – 1.

Дротяна пилка Джиглі – 1.

Провідник Поленова для пили – 1.

Кісткові щипці Люера –1.

Кусачики Дальгрена – 1.

Прямий распатор Фарабефа –1.

Шилоподібне долото –1.

Жолобкувате долото – 1.

Пряме долото – 1.

Молоток з накладкою – 1.

Кісткова ложка Фолькмана – 1.

Гумова груша - 1.

Мозковий шпательт - 1.

Голкотримач Гегара – 2.

Голки ріжучі – 2.

Голки колючі – 2.

 

 

Алгоритм № 51

 

Підготовка набору інструментів

для ампутації нижньої кінцівки

 

Для ампутації нижньої кінцівки готують:

 

Корнцанг – 2 шт.

Цапки – 4 шт.

 

Скальпель черевцевий – 2 шт.

Ножиці прямі гострокінцеві зігнуті – 1.

Ножиці тупокінцеві - 1.

 

Затискачі:

Більрота – 8;

Кохера – 8;

 

Гачки трьохзубі – 2.

Гачки Фарабефа – 2.

 

Голкотримач Гегара – 2.

Голки хірургічні:

ріжучі – 8-10;

колючі –2;

Пінцет хірургічний - 2;

 

Спеціальний інструментарій:

Ніж ампутаційний великий – 1.

Распатори Фарабефа:

прямий –1;

зігнутий –1;

Пила листова або дугова – 1.

Ложка Фолькмана – 1.

Ретрактор – 1.

Рашпіль -1.

Джгут Есмарха -2.

Лезо бритви (з’ємне лезо скальпеля).

Кусачки Люера - 1.

 

 

Алгоритм № 52

 

Підготовка набору інструментів

для скелетного витягнення

 

Для накладання скелетного витягнення готують:

 

Корнцанг – 1 шт.

Цапки – 4 шт.

Шприц 10,0 або 20,0; 1-2 шт.

 

Спеціальний інструментарій:

Дуга для витягнення – 1.

Гвинт для компресії дуги – 1.

Торцевий ключ – 1.

Апарат ЦИТО - 1.

 

Додатковий матеріал:

Гумові корочки – 2-4 шт.

Шнурок з гирями та бокові тяги – 1 шт.

Шина Белера – 1 шт.

 

 

Алгоритм № 53

 

Підготовка набору інструментів

для трахеостомії”

 

Для трахеостомії готують:

 

Корнцанги прямі та зігнуті – 2.

Цапки для утримання білизни - 4.

Шприц 20 мл – 1.

Голки ін’єкційні – 5.

Скальпелі:

черевцевий – 1.

гострокінцевий – 1.

 

Ножиці гострокінцеві хірургічні – 2.

 

Кровоспинні затискачі:

Кохера – 4;

Більрота – 2;

затискач типу “москіт” – 2;

 

Пінцети:

хірургічні – 2;

анатомічні – 2;

 

Інструменти для розширення ран:

гачки гості двозубі - 2;

гачки Фарабефа – 2;

 

Голкотримач Гегара - 2.

Голки ріжучі – 4.

 

Спеціальний інструментарій:

Трахеостомічна трубка з канюлею різних розмірів - 4.

Гачки однозубі трахеостомічні – 2.

Розширювач трахеї Труссо – 1.

Товстий гумовий катетер – 1.

 

 

Алгоритм № 54

 

Підготовка набору інструментів

для розкриття панарицію

під місцевою анестезією по Лукашевичу-Оберсту

 

Для розкриття панарицію готують:

 

Корнцанг – 1.

Цапки – 2.

Шприц та голка – 1 (2 мл.).

 

Пінцет хірургічний – 2.

Зонд жолобкуватий – 1.

Зонд гудзиковий - 1.

 

Скальпель черевцевий – 1.

Ножиці - 1.

 

Кровоспинні затискачі прямі та зігнуті:

Кохера – 2;

Більрота – 2-4;

затискач типу “москіт” - 1.

 

Гачки двозубі гострі – 2.

 

Спеціальний інструментарій.

Кусачики Люера – 2.

Ложечка Фолькмана – 1.

Імпровізований джгут - 1.

 

 

Алгоритм № 55

 

Підготовка набору інструментів

для апендектомії

 

Для апендектомії готують:

 

Корнцанг – 2.

Цапки – 4.

Шприц та голка – 2.

 

Пінцети:

анатомічний – 2;

анатомічний довгий - 1;

хірургічний – 2.

 

Скальпель черевцевий – 1.

Ножиці:

тупокінцеві – 1;

гострокінцеві - 1;

 

Кровоспинні затискачі прямі та зігнуті:

Кохера – 8-10;

Більрота – 10-12;

 

Інструменти для розширення ран:

Гачки Фарабефа – 2.

 

Інструменти для зшивання тканин:

Голки ріжучі – 10-12;

Голки колючі – 8-10;

Голкотримач Гегара - 2;

 

Алгоритм № 56

 

Підготовка набору інструментів

для лапароцентезу

 

Корнцанг прямий – 1.

Шприц 20 мл – 1.

Голки ін’єкційні – 2.

Пінцети хірургічні – 2.

Скальпель - 1.

Ножиці гострокінцеві хірургічні – 1.

Кровоспинні затискачі Більрота – 2.

Голкотримач Гегара - 1.

Голки ріжучі – 2.

 

Спеціальний інструментарій:

Троакар – 1.

Блукаючий катетер - 1.

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 2991 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.077 сек.)