АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Монокарбонові (карбоциклічні)

Диаміномонокарбонові Із первинною Іміно кислоти

Моноамінодикарбонові аміногрупою

Диамінодикарбонові в боковому ланцюзі

1. Моноаміномонокарбонові – гліцин, аланін, сирин, цистеїн, треонін, метіонін, валін, лейцин, ізолейцин.

2. Диаміномонокарбонові – лізин, аргінін

3. Моноамінодикарбонові – аспарагінова і глютамінова кислоти

4. Гомоциклічні – фенілаланін, тирозин.

5. Гетероциклічні – триптофан, гістидин.

У свою чергу аліфатичні амінокислоти, залежно від наявності ті­єї чи іншої групи в радикалі, підрозділяють на такі підгрупи: гідро­кси-, сірко-, амідовмісні та інші амінокислоти.

 

Сучасна раціональна класифікація амінокислот основа на полярності радикалів, тобто їх здатності взаємодіяти з водою.

1. Неполярні або гідрофобні – аланін, лейцин, ізолейцин, валін, пролін, фенілаланін, триптофан, метіонін.

2. Полярні або гідрофільні, але незаряджені – гліцин, серин, треонін, цистеїн, тирозин, аспарагін, глутамін.

3. Позитивно заряджені - лізин, аргінін, гістидин.

4. Негативно заряджені – аспарагінова кислота, глютамінова кислота.

 

ІІ Білки

1). Загальна характеристика

Білки — високомолекулярні органічні сполуки, азотовмісні нерегулярні біополімери, побудовані з великої кількості залишків амінокислот, сполучених пептидним та іншими видами зв'язків.

Свою назву білки дістали від яєчного білка, що з давних-давен використовувався як харчовий продукт. Уперше термін «білки» було застосовано за ана­логією з яєчним білком французьким фізіологом Ф. Кене в 1747 р. Піз­ніше, в 1838 р., дослідником Н. Мульдером білки були названі протеї­нами (від грец. — перший, найважливіший).

Білки є найважливішими в біологічному відношенні і найскладні­шими за своєю хімічною структурою сполуками. Вони становлять структурну і функціональну основу всіх живих організмів.

 

2).Функції білків

1.Структурна функція.

А. Білки в середньому становлять 18—21 % загальної сирої маси організму людини і тварин і до 45—50 % їх сухої маси.

Б. Найбільша кількість білків міститься в па­ренхіматозних органах — селезінці, легенях, нирках та м'язах. Най­менша кількість їх міститься у кістковій тканині. Білки входять до складу усіх органів і тканин.

В. Вони беруть участь в утворенні струк­турної основи клітин і їх органел — мембранних структур, мітохондрій, рибосом, цитоплазми.

Г. Людині і вищим тваринам білки необхідні для утворення стінок судин, формування покривних, м'язових і спо­лучних тканин організму, вони становлять основу органічної частини кісткової тканини, хрящів, зв'язок і сухожилля.

2. Каталітична - одна з головних функцій білкових сполук. Вона полягає у прискоренні хіміч­них перетворень розпаду і синтезу речовин, перенесенні окре­мих груп атомів, електронів, протонів від однієї речовини до іншої тощо. Як біокаталізатори ферменти-білки беруть участь у тисячах взаємопов'язаних і взаємозумовлених перетворень, які відбуваються в живій клітині і складають основу її метаболізму. Ця функція дозволяє вважати білки найважливішим класом біорегуляторів.

3. Рухова (механічна) функція. Будь-які форми руху в живій при­роді забезпечуються білковими структурами клітин. Білки беруть участь у забезпеченні різних форм механічного руху - у скороченні і розслабленні м'язів, у роботі внутрішніх органів (серця, легенів, шлунка та ін.). Ці процеси відбуваються за участю таких білків, як актин, міозин, тропоміозин і ряду інших.

4. Транспортна функція. Окремі групи білків здатні взаємодіяти з різноманітними сполуками і переносити їх. Так транспортуються в організмі нерозчинні у воді речовини (кисень (гемоглобін), діоксид вуглецю, іони металів, ліпіди та ін.) і токсичні продукти (білірубін та ін.). Перене­сення багатьох речовин через клітинні мембрани здійснюється за ра­хунок особливих білків-переносників.

5. Захиснафункція. Ряд білкових сполук допомагає організму бо­ротися зі збудниками хвороб та деякими патологіями (інтерферони). Процес зсі­дання крові, який захищає організм від надмірної її втрати, прохо­дить за участю багатьох білкових факторів (протромбін). Внутрішні стінки органів травлення вистелені захисним шаром слизових білків- муцинів. Основу шкіри, що охороняє організм від багатьох зовнішніх впливів, складають білки (колаген).

6. Регуляторнафункція. Вона забезпечує регуляцію обміну речо­вин у клітинах та інтеграцію обміну в різних клітинах цілого органі­зму. Ряд гормонів за своєю будовою належать до білків або продук­тів їх перетворення; вони беруть участь у регуляції різноманітних процесів, які протікають в організмі (окситоцин, інсулін).

7. Рецепторна функція. Багато білкових сполук виконують важ­ливу функцію вибіркового розпізнавання і приєднання окремих речо­вин. На поверхні клітинних мембран, а також усередині клітини роз­ташовуються рецептори - білкові утворення, здатні вибірково взає­модіяти з різноманітними регуляторами (гормонами, медіаторами й іншими біологічно активними сполуками), зумовлюючи цілу низку специфічних ефектів.

8. Поживна функція. Цю функцію виконують так звані резервні, запасні білки, які є джерелом живлення плоду, клітин, які розвиваю­ться (овальальбумін). Білки - найважливіша складова частина їжі людини і корму тварин. Білку та його компонентам відводиться центральне місце і в проблемі створення синтетичної їжі, над розв'язанням якої працю­ють багато лабораторій світу.

9. Знешкоджувальна функція. Завдяки різноманітним функціо­нальним групам білки можуть зв'язувати різні токсичні сполуки (важкі метали, алкалоїди, токсини та ін.) і знешкоджувати їх. На цьому засноване їхнє застосування як антидотів.

10. Енергетична функція. При повному розпаді одного грама біл­ка виділяється 17,1 кДж енергії, що вказує на здатність білків брати участь у забезпеченні організму енергією. Але використання білків із цією метою відбувається тільки у випадку нестачі основних джерел енергії - вуглеводів і ліпідів.

11. Когенетична функція (префікс «ко» в перекладі з латин­ської означає сумісність дії). Ця функція виконується складними білками - нуклеопротеїнами. Самі білки - це негенетичний (неспадковий) матеріал, але вони допомагають нуклеїновим кислотам реалізувати здатність до перенесення генетичної інформації і відтворення.

 

Значний внесок щодо будови білків вніс німецький учений Е. Фішер. При проведенні кислотного і ферментативного гідролізу білків він встановив, що основними продуктами гідролізу білків є амінокис­лоти.

Ці зв'язки Е. Фішер назвав пептидними.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 485 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)