АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Характеристика первинної структури білка

Прочитайте:
  1. I.I. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА
  2. II. Лебон и его характеристика массовой души
  3. III. Мотивационная характеристика темы
  4. III. Мотивационная характеристика темы
  5. III. Мотивационная характеристика темы
  6. III. Мотивационная характеристика темы
  7. III. Мотивационная характеристика темы
  8. III. Мотивационная характеристика темы
  9. III. Характеристика на интерна
  10. III.3.5. ХАРАКТЕРИСТИКА ИММУНГЛОБУЛИНОВ — АНТИТЕЛ

· Первинна структура білка стабілізується пептидними (ковалентни­ми) зв'язками. Поліпептидний ланцюг з характерною для нього первинною структурою має N- і С-кінцеві амінокислоти.

· N-Кінцевою амінокислотою називається амінокислота поліпептидного ланцюга з вільною аміно­групою, а С-кінцевою амінокислотою — з вільною карбоксильною гру­пою.

· Нумерацію залишків амінокислот починають з N -кінцевої аміно­кислоти і закінчують С -кінцевою амінокислотою.

· Встановлено, що в поліпептидних ланцюгах білків, а також на різних ділянках одного і того самого поліпептидного ланцюга зустрічаються фрагменти (ди-, три-, тетрапептиди) однакові або подібні за порядком чергування амінокислот, тобто для первинної структури білків характерним є принцип структурної подібності.

Первинна структура білків може мати до 50 % тотожних пептидних фрагментів.

 

· У первинній структурі білків реалізується також принцип взаємо­замінності амінокислот. Взаємозамінними є амінокислоти, що містять радикали, подібні за структурою та властивостями, зокрема гліцин -серин, лейцин — ізолейцин, лейцин — валін, глутамінова кислота — аспарагінова кислота. Амінокислоти з полярними радикалами не мо­жуть замінити в складі поліпептидного ланцюга амінокислот з непо­лярними радикалами, тобто без втрати білком характерних біологіч­них функцій.

· Білки, що подібні за первинною структурою і виконують у різних видів організмів одні і ті самі функції, називаються гомологічними.

· Дослідження первинної структури гомологічних білків, виділе­них з різних видів живих організмів, є важливим критерієм таксономії.

- Крім того, було встановлено, що ступінь подібності послідовнос­тей амінокислот знаходиться у прямій залежності від філогенетичної спорідненості.(Цитохроми вищих тварин і дріжджів відрізняються між собою 48 амінокислотними залишками, а цитохром с людини і приматів — лише одним.)

- Відмінність у первинній структурі білків, що виконують однакові функції в різних видів живих організмів, називається видовою специфічністю білків.

(Так, інсулін різних видів тварин і людини складається з 51 амінокислотного залишку. Ланцюг В в усіх видів тварин ідентичний, відмінність за амінокислотним складом характерна для ланцюга А і стосується залишків амінокислот, що знаходяться в положеннях 4, 8, 9, 10, 13, 14, 15, 18. Інші амінокислот­ні залишки ідентичні в усіх видів тварин.)

- Залишки амінокислот, за якими відрізняються білки з однаковими функціями у різних видів тварин, називаються варіабельними

 

Вивчення первин­ної структури значної кількості білків дало змогу з'ясувати на моле­кулярному рівні причини виникнення багатьох спадкових захворювань (серповидно-клітинна анемія).


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 737 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)