АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Практичні навички. 1. Шляхи проникнення інфекції в рану

Прочитайте:
  1. Базові знання , вміння , навички , необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція).
  2. Базові знання, вміння, навички необхідні для вивчення теми.
  3. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми
  4. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми
  5. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми
  6. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми
  7. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграцію)
  8. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Питання

1. Шляхи проникнення інфекції в рану. Поняття про внутрішньолікарняну інфекцію; її профілактика.

 

2. Поняття про пов’язку та перев’язку. Види пов’язок.

 

3. Класифікація кровотеч. Гостра крововтрата, її критерії, клінічні ознаки. Кровотечі в порожнини та порожнисті органи, їхні клінічні ознаки. Методи тимчасової та остаточної зупинки кровотечі. Лабораторні та інструментальні методи діагностики кровотеч.

 

4. Загальна гнійна хірургічна інфекція. Види сепсису. Клінічна картина та лікування. Септичний шок, клініка, перша допомога, реанімаційні заходи.

 

5. Поняття про доброякісні та злоякісні пухлини, їхня класифікація. Клінічна картина доброякісних та злоякісних пухлин, профілактика та лікування. Організація онкологічної служби в Україні. Значення загальної диспансеризації в ранній діагностиці пухлин.

 

6. Перелом хребта. Діагностика ушкоджень хребців і спинного мозку. Перша допомога, транспортування та лікування. Клініка та діагностика. Переломи кісток таза. Ускладнення при переломах кісток таза. Діагностика, перша допомога, транспортування і лікування, догляд за хворими.

 

7. Наркоз: поняття, види. Схеми інгаляційного наркозу. Стадії ефірного наркозу. Ускладнення масочного інгаляційного наркозу.

 

8. Опіки стравоходу. Клініка. Тактика медичної сестри під час надання першої допомоги. Принципи лікування хворих з опіками стравоходу. Особливості догляду за хворими з гастростомою.

 

9. Травматизм. Види й профілактика травматизму. Поняття про ізольовані, змішані та комбіновані травми. Принципи надання першої медичної допомоги. Закриті механічні травми тканин (забій, розтягнення, розрив, струс і роздавлювання). Синдром тривалого роздавлювання. Симптоми, надання першої допомоги, транспортування. Особливості лікування.

 

10. Гострий холецистит. Гострий панкреатит. Клініка, діагностика, особливості лікування. Тактика медичної сестри в разі гострого холециститу та панкреатиту.

 

11. Вклад М.І. Пирогова в хірургію.

 

12. Черевна грижа: клініка, діагностика, лікування, догляд за хворими. Перша допомога і показання до госпіталізації, особливості транспортування. Показання до оперативного лікування.

 

13. Переломи кісток. Види, клінічні симптоми переломів. Роль медичної сестри у наданні першої допомоги в разі переломів. Принципи лікування у випадку переломів кісток. Хірургічний шок. Причини, патогенез, клінічна картина, діагностика. Фази й стадії хірургічного шоку. Зміст протишокових заходів в умовах військових дій та екстремальних ситуацій.

 

14. Ускладнення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки. Діагностика, перша допомога, показання до госпіталізації, консервативне та оперативне лікування хворих. Особливості догляду за хворими з дренажем черевної порожнини.

 

15. Поняття про антисептику та асептику. Наказ № 720. Фізична антисептика. Стерилізація, її методи. Контроль за стерильністю. Оброблення операційного поля.

 

16. Види холодової травми. Класифікація відморожень за ступенем ушкодження. Клініка. Тактика медичної сестри в наданні першої медичної допомоги. Лікування та догляд за хворими з відмороженнями. Профілактика холодової травми.

 

17. Місцева анестезія. Види. Речовини для анестезії. Провідникова анестезія. Анестезія змазуванням чи оприскуванням. Інфільтраційна анестезія за методом Вишневського. Спинномозкова і перидуральна анестезія. Методика, можливі ускладнення.

 

18. Травми шиї, відкриті та закриті ушкодження м’яких тканин та органів шиї. Діагностика ушкоджень. Профілактика повітряної емболії при пораненнях вен шиї.

 

19. Поняття про групи крові. Поняття про резус-фактор. Показання та протипоказання до гемотрансфузій.

 

20. Закрита черепно-мозкова травма. Діагностика струсу і здавлення головного мозку. Перша допомога, транспортування. Принципи лікування хворих. Перелом склепіння та основи черепа. Діагностика та перша допомога. Особливості транспортування хворих.

 

21. Поняття про рани. Види ран. Принципи надання першої медичної допомоги в разі поранення. Активно-пасивна профілактика правця у випадку ушкодження. Транспортування потерпілого. Первинне хірургічне оброблення поверхневих ран м’яких тканин, показання та протипоказання до операції. Можливі помилки під час оброблення ран. Принципи й техніка дренування ран.

 

22. Методика обстеження хірургічного хворого. Документація. Деонтологічні аспекти в роботі.

 

23. Профілактика зараження СНІДом в умовах стаціонару.

 

24. Поняття про пневмоторакс. Види пневмотораксу. Тактика медичної сестри в наданні першої медичної допомоги хворим з пневмотораксом. Лікування та догляд за хворими.

 

25. Опіки. Класифікація, визначення площі та клінічна картина опіків. Тактика під час надання першої допомоги. Принципи лікування хворих з опіками. Опікова хвороба. Принципи лікування.

 

26. Хірургічний туберкульоз та його форми. Клініка, діагностика та лікування кістково-суглобного туберкульозу.

 

27. Гострий перитоніт. Причини, симптоми, діагностика. Перитоніт місцевий та загальний. Догляд за хворими після операції. Перша допомога й показання до оперативного лікування. Особливості транспортування.

 

28. Захворювання стравоходу, рак стравоходу. Варикозне розширення вен стравоходу. Клініка. Лікування, догляд за хворими. Надання першої допомоги в разі кровотечі з вен стравоходу.

 

29. Ускладнення при переливанні крові.

 

30. Гострий апендицит. Клініка, діагностика, лікування. Догляд за хворими в післяопераційний період.

 

31. Уявлення про некроз. Причини. Суха та волога гангрена. Місцеві й загальні прояви. Профілактика та лікування, догляд захворими після операції.

 

32. Консервація і зберігання крові.

 

33. Кровозамінники. Характеристика їх.

 

34. Запальні захворювання верхньої кінцівки. Панарицій. Принципи оперативного лікування, догляд за хворими.

 

35. Догляд за хворими до, під час і після гемотрансфузій.

 

36. Доброякісні та злоякісні пухлини грудної залози. Симптоми, диференціальний діагноз. Лікування хворих з пухлинами грудної залози. Профілактика онкологічних захворювань грудної залози.

 

37. Поняття про хірургічну операцію. Види хірургічних опе­рацій.

 

38. Шлунково-кишкові кровотечі. Причини кровотечі в порожнинні органи. Діагностика кровотеч. Невідкладна допомога. Консервативні та оперативні методи лікування, догляд за хворими.

 

39. Поняття про передопераційний період. Підготовка хворого до планової та екстреної операції.

 

40. Електротравма. Загальна та місцева дія електричного струму, перша допомога у випадку електротравми. Показання до проведення серцево-легеневої реанімації.

 

41. Препарати крові. Характеристика. Показання до викорис­тання.

 

42. Загальні та місцеві ознаки нагноєння ран. Основні принципи місцевого лікування. Догляд за хворими з гнійними ранами залежно від перебігу раневого процесу.

 

43. Механічна травма живота. Діагностика. Гострий живіт у разі травми живота. Перша допомога й показання до госпіталізації. Особливості транспортування. Показання до оперативного лікування, догляд за хворими.

 

44. Поняття про анаеробну інфекцію. Газова гангрена, правець. Клінічна картина.

 

45. Вивихи. Клінічна картина. Діагностика. Принципи лікування хворого з вивихом.

 

46. Запальні захворювання грудної залози. Симптоми, лікування хворих, догляд, профілактика маститу.

 

47. Шляхи і методи введення інфузійних розчинів.

 

48. Пухлини товстої і прямої кишок. Діагностика та лікування. Роль профілактичних обстежень у ранній діагностиці пухлин. Особливості догляду за хворими зі штучними норицями.

 

49. Загальна схема трансфузій.

 

50. Механічна травма грудної клітки: забій, струс, здавлення. Діагностика. Тактика медичної сестри під час надання першої медичної допомоги хворим з травмою грудної клітки. Лікування.

 

51. Гостра непрохідність кишок. Діагностика, перша допомога, особливості транспортування, показання до оперативною лікування, догляд за хворими.

 

52. Поняття про післяопераційний період. Профілактика ранніх та пізніх ускладнень.

 

53. Гостра гнійна хірургічна інфекція. Шляхи зараження. Профілактика та лікування окремих видів гнійно-запальних захворювань – фурункула, карбункула, абсцесу, флегмони, бешихи, остеомієліту, тромбофлебіту тощо.

 

54. Закриті й відкриті ушкодження легень, серця, магістральних судин. Діагностика, перша допомога, особливості транспортування хворих, догляд за хворими.

 

55. Переломи ребер. Симптоми множинних і подвійних переломів ребер. Перша допомога, особливості транспортування.

 

56. Запальні захворювання прямої кишки та прилеглих до неї тканин. Клініка і діагностика, консервативне та оперативне лікування. Геморой. Діагностика та лікування. Особливості догляду за хворими в проктологічному відділенні.

 

57. Переломи кісток плеча. Клініка, перша допомога, лікування. Особливості надання першої допомоги у випадку відкритих переломів.

 

58. Аденома передміхурової залози. Клініка, діагностика, лікування. Перша допомога в разі гострої затримки сечі. Особливості догляду за хворими з надлобковою сечовою норицею.

 

59. Переломи кісток гомілки та пальців стопи. Особливості надання першої допомоги у випадку відкритих переломів.

 

60. Запальні захворювання нижньої кінцівки. Гнійний артрит. Діагностика, перша допомога, лікування, догляд за хворими. Остеомієліт кісток нижньої кінцівки.

 

61. Закриті й відкриті ушкодження сечових та статевих органів. Клініка, перша допомога й лікування. Особливості транспортування хворих з урологічними травмами, догляд за хворими.

 

62. Облітеруючі захворювання судин нижньої кінцівки. Діагностика, клініка, перша допомога, принципи лікування, догляд за хворими.

 

63. Перелом стегна. Клінічна картина, перша допомога в разі відкритих переломів.

 

64. Вогнепальні поранення. Ушкодження тканин тіла в разі вогнепального поранення.

 

65. Переломи кісток передпліччя, кисті і пальців. Перша допомога, транспортування і лікування, іммобілізація.

 

66. Неінгаляційний наркоз, його переваги, недоліки. Речови­ни для наркозу.

 

 

Задачі

 

1. Задача.

У хворого опік полум’ям в ділянці правого плечового суглоба із захопленням верхньої третини плеча, надключичної та надлопаткової ділянок. Опікова поверхня вкрита некротизованими тканинами.

Визначте глибину і площу опіку, надайте першу допомогу.

 

2. Задача.

Під час Вашого чергування в хірургічному відділенні прооперований хворий поскаржився на неможливість сечовиділення, біль над лобком. При пальпації Ви виявили збільшений сечовий міхур.

Визначте проблеми пацієнта, надайте допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

3. Задача.

Вас викликали до хворого, у якого раптово виник кинджальний біль у черевній порожнині. При огляді стан хворого тяжкий. Він лежить на правому боці, ноги зігнуті в колінах і приведені до живота. Пульс частий, слабкого наповнення і напруження, АТ 100/60 мм рт. ст. При пальпації визначається болісність в усіх ділянках живота, дошкоподібне напруження м′язів передньої черевної стінки, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга.

Визначте проблеми пацієнта, надайте допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

4. Задача.

До Вас звернулася сусідка з проханням надати допомогу її чоловіку. Хворий поскаржився на загальну слабкість, шум у вухах, потемніння і мерехтіння в очах. Останні 2 доби помітив кал чорного кольору. Об′єктивно: хворий блідий, шкіра вкрита холодним липким потом. Пульс 100 уд/хв., слабкого наповнення і напруження, ЧД 28 р/хв.

Назвіть проблеми пацієнта, надайте першу допомогу.

 

5. Задача.

В хірургічному відділенні лікується хворий після розкриття флегмони правого стегна, проведеного 5 днів тому. Під час перев’язки Ви помітили, що краї і дно рани виповнені грануляціями, з незначною кількістю ранових виділень.

Вкажіть вид загоєння рани. Проведіть перев’язку.

 

6. Задача.

До медичного пункту, де Ви працюєте, доставлений хлопчик 12 років, якого 2 години тому вкусив невідомий собака. При огляді правої гомілки Ви виявили укушену рану зі слідами зубів, навколо рани помірний набряк шкіри.

Назвіть проблеми пацієнта, надайте першу допомогу. Вкажіть ваші подальші дії.

 

7. Задача.

Під час ремонту лінії електропередачі працівник внаслідок порушення техніки безпеки отримав електротравму. Ви прибули на місце події через 2 хвилини. При огляді потерпілий без свідомості, не дихає, пульс і АТ не визначаються.

Надайте першу допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

8. Задача.

До травматологічного пункту доставлений постраждалий з вивихом лівого плеча. Після вправлення лікар доручив Вам накласти іммобілізаційну пов’язку.

Виконайте призначення лікаря.

 

9. Задача.

До Вас звернулася хвора 48 років зі скаргами на сильний біль у правій нижній кінцівці, який з’явився 3 години тому. При огляді Ви виявили різку блідість правої кінцівки, відсутність пульсу на підколінній артерії та артеріях правої стопи. Кінцівка холодна на дотик.

Визначте проблеми хворої, надайте першу допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

10. Задача.

Ви працюєте в медпункті заводу. Вас викликали до робочого у цеху, який отримав травму живота під час роботи на токарному станку. При огляді Ви виявили відкриту рану, в яку випала петля кишечника.

Надайте допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

11. Задача.

Ви надаєте допомогу на місці події постраждалому, який був збитий автомобілем. Хворий в свідомості, скаржиться на біль у лівій гомілці. При огляді Ви виявили деформацію лівої гомілки в середній третині та крепітацію.

Вкажіть проблеми пацієнта, надайте допомогу.

 

12. Задача.

Ви працюєте в травматологічному пункті, куди звернувся чоловік 20-ти років зі скаргами на біль в лівому гомілково-ступневому суглобі, неможливість стати на ногу, яку підвернув декілька хвилин тому. При огляді визначається набряк в ділянці лівого гомілково-ступневого суглоба, болісність при його пальпації. Кінцівка не вкорочена, суглоб не деформований, рухи в ньому болісні.

Вкажіть проблеми пацієнта, надайте допомогу.

 

13. Задача.

В хірургічний кабінет поліклініки звернувся постраждалий, який годину тому під час бійки отримав удар у нижню щелепу. Скаржиться на біль в місці травми. При огляді нижня щелепа деформована, при пальпації визначається крепітація.

Накладіть іммобілізаційну пов’язку.

 

14. Задача.

Ви надаєте допомогу хворому з множинним переломом ребер. Стан хворого тяжкий. При огляді виявлені флотуючі рухи в ділянці перелому.

Накладіть необхідну пов’язку.

 

15. Задача.

В нейрохірургічному відділенні, де Ви працюєте, лікується хворий з черепно-мозковою травмою і скальпованою раною в ділянці лівої тім’яної кістки. В операційній була проведена декомпресійна трепанація черепа.

Накладіть пов’язку, якою Ви зафіксуєте перев’язувальний матеріал.

 

16. Задача.

У медпункт, де Ви працюєте звернувся хворий, який скаржиться на біль у нижній щелепі, неможливість закрити рот. При огляді Ви виявили, слинотечу, деформацію обличчя.

Вкажіть проблеми пацієнта, надайте допомогу.

 

17. Задача.

До Вас у медичний пункт звернувся чоловік, який на вулиці впав на ліву руку. Скаржиться на біль в ділянці лівого передпліччя. При огляді Ви виявили деформацію лівого передпліччя в середній третині, крепітацію.

Назвіть проблеми пацієнта, надайте першу допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

18. Задача.

Внаслідок порушення техніки безпеки прибиральниця цеху отримала опік тильної поверхні лівого передпліччя соляною кислотою. Звернулася до медпункту, де Ви працюєте, зі скаргами на сильний біль в ділянці опіку.

При огляді встановлено: опікова поверхня вкрита щільним струпом, больова чутливість у ділянці опіку відсутня.

Назвіть проблеми пацієнта, надайте першу допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

19. Задача.

До Вас у медпункт доставили хворого з ножовим пораненням грудної клітки. При огляді Ви виявили рану на правій боковій поверхні грудної клітки, через яку при диханні повітря вільно входить і виходить.

Визначте проблеми пацієнта, надайте першу допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

20. Задача.

До Вас у медпункт звернувся чоловік, який 30 хв. тому впав на вулиці на праву руку. Непокоїть біль у правому надпліччі. При огляді: праве надпліччя вкорочене деформоване, рухи правої руки обмежені, болісні. В ділянці ключиці визначається крепітація.

Назвіть проблеми пацієнта, надайте першу допомогу. Вкажіть Ваші подальші дії.

 

21. Задача.

Внаслідок травми у чоловіка відбувся частковий відрив вушної раковини. Він звернувся до Вас у медпункт.

Надайте першу допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

22. Задача.

До Вас у медпункт доставили чоловіка з місця аварії зі скаргами на біль у правому плечі. При огляді Ви виявили деформацію плеча в ділянці хірургічної шийки і крепітацію.

Визначте проблеми пацієнта, проведіть транспортну іммобілізацію, вкажіть Ваші подальші дії.

 

23. Задача.

Ви працюєте в медпункті школи, куди звернувся учень 9-го класу, який поранив склом праве передпліччя. При огляді Ви виявили на передній поверхні правого передпліччя різану рану 12×2 см, глибиною 1 см.

Надайте допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

24. Задача.

Ви в медпункті надаєте допомогу жінці, яку доставили з місця автотранспортної аварії. Вона поскаржилася на біль у лівому передпліччі. Ви виявили в середній третині передпліччя рану 3×4 см, в якій видно уламки кісток.

Надайте першу допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

25. Задача.

До Вас звернувся чоловік зі скаргами на біль у правій паховій ділянці, який виник раптово після фізичного навантаження годину тому. При огляді ви побачили випинання у правій паховій ділянці, яке не вправляється.

Визначте проблеми пацієнта, надайте допомогу. Вкажіть Ваші подальші дії.

 

26. Задача.

Хворому призначене переливання крові. Ви взяли з холодильника флакон з кров’ю, визнали її придатною до переливання, підігріли її, перевірили групу і резус-фактор.

Проведіть наступний етап підготовки до переливання крові.

 

27. Задача.

До Вас у хірургічний кабінет поліклініки доставили хворого з ножовим пораненням у верхній ділянці бокової поверхні шиї. Після зняття пов’язки кров з рани витікає пульсуючим струменем.

Вкажіть проблеми пацієнта, здійсніть зупинку кровотечі.

 

28. Задача.

Під час проведення перев’язки хворому після ПХО рани на лівій гомілці Ви помітили, що краї рани набряклі, тьмяні, визначається підшкірна крепітація.

Вкажіть можливе ускладнення і Ваші подальші дії.

 

29. Задача.

У хірургічний кабінет поліклініки звернувся хворий, якого непокоїть біль у великому пальці правої кисті, який не дав заснути останню ніч. Тиждень тому хворий проколов палець голкою. При огляді палець збільшений, набряклий, при доторканні пуговчастим зондом різко болісний.

Вкажіть проблеми пацієнта. Підготуйте все необхідне для анестезії та операції.

 

30. Задача.

У відділенні, де Ви працюєте, хворого терміново готують до переливання крові. Визначили групу крові.

Проведіть наступне дослідження експрес методом.

 

31. Задача.

Ви працюєте у травматологічному пункті, куди звернувся хворий з переломом передпліччя. Вчора у травматологічному відділенні була накладена гіпсова лонгета. Скарги на біль у передпліччі, відчуття „тісної пов’язки”. Кінчики пальців синюшні.

Назвіть проблеми пацієнта, надайте допомогу.

 

32. Задача.

Ви опинилтсь на місці транспортної події. Побачили чоловіка, який стоїть підтримуючі ліву руку за ліктьовий суглоб. При огляді суглоба Ви побачили на зовнішній поверхні рвану рану розміром 4×2 см, в глибині якої видно діафіз плечової кістки. Рана помірно кровоточить, суглоб не деформований.

Визначте проблеми пацієнта. Надайте допомогу.

 

33. Задача.

Вас попросили допомогти починаючій медсестрі визначитии групу крові стандартними сироватками. Ви помітили, що Вона нанесла у заглибину для 0(І) групи сироватку рожевого кольору, а у заглибину для А(ІІ) групи прозору безколірну сироватку.

Виправте помилку медсестри.

 

 

Практичні навички

 

1. Зупинити артеріальну кровотечу у верхній третині плеча.

 

2. Накласти пов’язку «лицарська рукавичка».

 

3. Накласти пов’язку „чепчик”.

 

4. Накласти пов’язку «рукавичка».

 

5. Підготувати набір інструментів для скелетного витягання.

 

6. Накласти колосоподібну пов’язку на передпліччя.

 

7. Накласти пов’язку «вуздечка».

 

8. Підготувати набір для венесекції.

 

9. Надайте допомогу у разі перелому кісток передпліччя в середній третині.

 

10. Надайте допомогу у разі перелому стегна.

 

11. Підготувати набір інструментів для ампутації кінцівок.

 

12. Підготувати набір інструментів для первинного хірургічного оброблення рани.

 

13. Одягніть стерильний халат на себе і на хірурга.

 

14. Здійснити оброблення рук за методом Спасокукоцького-Кочергіна.

 

15. Надайте допомогу у разі перелому діафіза правого плеча.

 

16. Підготувати набір для трепанації черепа.

 

17. Надайте допомогу в разі відкритої травми голови.

 

18. Підготувати набір для розтину гнояка.

 

19. Провести біологічну пробу на муляжі.

 

20. Накладіть пов’язку на ніс.

 

21. Накладіть хусткову пов’язку при травмі передпліччя.

 

22. Здійснити пальцеве притискання плечової артерії.

 

23. Визначте групу крові за допомогою стандартних сироваток.

 

24. Накладіть пов’язку на обоє очей.

 

25. Підготувати набір інструментів для трахеостомії.

 

26. Надайте допомогу у разі розтягнення зв’язок суглобів.

 

27. Провести пробу на індивідуальну сумісність крові донора та реципієнта.

 

28. Надайте першу допомогу у разі поранення вен шиї.

 

29. Визначити групу крові за допомогою цоліклональних регентів.

 

30. Зняти вузлові шви на муляжі.

 

31. Обробіть руки сучасним препаратом.

 

32. Одягніть стерильний халат на себе.

 

33. Підготуйте набір інструментів для первинної хірургічної обробки ран (ПХО).

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 950 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.033 сек.)