АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми. на методичній нараді

Прочитайте:
  1. III. Базові знання
  2. III. Вивчення нового матеріалу – 50 хв.
  3. Базові знання
  4. Базові знання , вміння , навички , необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція).
  5. Базові знання, вміння, навички необхідні для вивчення теми.
  6. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми
  7. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми
  8. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграцію)

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

 

“Затверджено”

на методичній нараді

____________________________

(назва кафедри)

Завідувач кафедри

професор______________________

(ПІП, підпис)

“______” _______________ 2007 р.

 

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ

 

 

Навчальна дисципліна Загальна хірургія
Модуль №1 Введення у хірургію. Невідкладні хірургічні стани. Основи анестезіології та реаніматології
Змістовний модуль №2 Кровотеча, крововтрата. Основи гемотрансфузіології.
Тема заняття 8 Вчення про кров. Проби при переливання крові. Переливання крові, препаратів крові, кровозамінників. Ускладнення при гемотрансфузії. Переливання крові, препаратів крові, кровозамінників. Ускладнення при гемотрансфузії.
Курс  
Факультет Медичний № 1, медичний № 4

 

 

Київ 2007

1. Актуальність теми: Важливість цієї теми обумовлюють небезпечні ускладнення для життя хворого, які можуть виникнути при переливанні крові та її компонентів. Для запобігання виникнення цієї проблеми кожний лікар будь-якої спеціальності має досконало володіти методикою визначення резусу та груп крові, а також знати всі покази та протипоказання щодо переливання крові та її компонентів. В наш час проблема правильної заготівлі крові та вмілого її переливання обумовлена ризиком передачі таких захворювань, як СНІД, вірусним гепатит та ін. Слід відмітити, що на сьогоднішній день кров залишається одним найважливіших лікарських засобів при лікуванні багатьох загрозливих для житті захворювань зокрема таких, як кровотечі, сепсис, отруєння та інші.

2. Конкретні цілі:

Аналізувати ізоаглютинаційні властивості крові з урахуванням наявності в еритроцитах антигенів та в сироватці антитіл.

Класифікувати і продемонструвати методи визначення групи крові та резус-фактору.

Продемонструвати визначення індивідуальної,резус та біологічної сумісності крові донора та реципієнта.

Вміти визначати показання та протипоказання до переливання крові, методи гемотрансфузії.

Пояснювати механізм дії перелитої крові та її компонентів.

Продемонструвати визначення макроскопічних якостей донорської крові.

Класифікувати препарати із компонентів крові.

Організувати гемотрансфузію і спостереження за хворими.

Класифікувати групи кровозамінників.

Класифікувати можливі помилки і ускладнення при переливання крові та препаратів із компонентів крові.

Узагальнити профілактичні засоби щодо ускладнень при гемотрансфузії.

Скласти алгоритм особливих дій в разі появи реакцій або ускладнення при гемотрансфузії.

Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми

(міждисциплінарна інтеграція)

назви попередніх дисциплін Отримані навики
Гістологія   Описати склад крові, визначити вплив лікарських речовин на структурні елементи крові та на весь організм у цілому, порівняти гістологічні зміни компонентів крові до та після використання різних лікарських засобів.  
Хімія Описати хімічні елементи, що входять у структурні клітини крові та плазму, продемонструвати їх дію з залежності від концентрації у крові, вміти схематично зобразити хімічну структуру останніх, знати про наслідки їх взаємодії з іншими органічними та неорганічними сполуками та зміни властивостей крові під дією факторів зовнішнього та внутрішнього середовища.  
Біофізика   Описати вплив ультрафіолетового спектру опромінення, температурного режиму на життєдіяльність компонентів крові та визначити бактеріоцидну, гемостатичну дію опроміненої крові, володіти правилами користування приладами, що мають характеристику та дію на біологічні рідини (кров) ультрафіолетового опромінення, ультразвуку, володіти порівняльною характеристикою фізколоїдних та кристалоїдних властивостей крові з другими біологічними рідинами  
Імунологія Описати антигенні властивості крові та її різновиди, що мають відношення до виділення груп крові, класифікувати імуноглобуліни та ідентифікувати специфічні антитіла, що сприяють склеюванню еритроцитів, визначати та правильно застосовувати стандартні сироватки чи цоліклони для встановлення груп крові, порівняти вплив стабілізуючих факторів(цитрату натрію, кальцію хлориду) на життєдіяльність складових крові, терміни пригодності крові до переливання.  

Завдання для самостійної праці під час підготовки до заняття.

4.1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін Визначення
1. Група крові   Група крові - генетично обумовлений біологічний признак який характеризується набором антигенів, які містяться у формених елементах крові (еритроцитах, лейкоцитах, тромбоцитах) та білках плазми даного індивідуума.
2. Резус фактор Це сильний антиген який успадковується і знаходиться в еритроцитах, лейкоцитах тромбоцитах різних органах та у рідинах, навколоплідних водах.
Антирезус аглютиніни Специфічні антитіла, що можуть утворюватись якщо кров з позитивним резус-фактором попадає людині з резус-від'ємною кров'ю, наприклад у резус-негативної вагітної утворюються специфічні антитіла від резус позитивного плода. Доведено, що приблизно 85% людей резус-позитивні, решта 15% - резус-негативні.
3.Проба на групову сумісність До 0,1 мл сироватки крові реципієнта (кров в пробірці центрифугують) додають в 10 разів менше донорської крові Реакцію читають через 5 хв. Як що реакція не наступила, то кров сумісна. Хворому три рази переливають по 15 мл. крові, з інтервалами між переливанням по 3 хв. В цей час спостерігають чи нс з'явилось у хворого симптомів переливання несумісної крові. При відсутності ознак несумісного переливання процедуру продовжують.
4. Проба на резус сумісність Методичні прийоми такі самі, як при визначенні груповій сумісності, тільки після змішування донорської крові з сироваткою суміш ставлять на водяну баню при температурі 42-48°С і спостерігають 10 хв. При появі аглютинації кров переливати не можна.  
5.Проба на біологічну сумісність Хворому три рази переливають по 15 мл. крові, з інтервалами між переливанням по 3 хв. В цей час спостерігають чи нс з'явилось у хворого симптомів переливання несумісної крові. При відсутності ознак несумісного переливання процедуру продовжують.
6.Універсальний донор Донорів з 0(І) групою крові нерідко називають "універсальними донорами" Аглютиніни донорської крові розводяться в крові реципієнта і не здатні аглютиновати його еритроцити, останні аглютинують тільки еритроцити перелитої донорської крові, а не реципієнта Ця обставина дозволяла на рівні з одногрупною кров'ю переливати кров іншої групи сироватка якої не аглютинувала еритроцити реципієнта.
Універсальний реципієнт Реципієнтів з АВ(ІV) групою - називають "універсальними реципієнтами".
Пряме переливання Переливання крові виконується безпосередньо від донора до реципієнта. Покази: афібринемія, важка післяродова кровотеча, порушення коагуляційної системи крові .  
Непряме переливання Використовується консервована, стабілізована кров.
Автотрансфузія Заготівля автогемокультури та плазми методом плазмафарезу  
Реінфузія Переливання хворому його крові, яка вилилася в серозні порожнини (грудна, черевна).  
Обмінне переливання крові Виконується при отруєннях. Випускається частини крові та одночасно переливається кров з деяким перевищенням об'єму.
6.Компоненти крові Окремі фракції, що виділені з цільної крові, які мають специфічні покази до свого використання.
7.Кровозамінники Фізично однорідні трансфузійні засоби з ціле направленою дією на організм, що має властивість замінити певну функцію крові.
Кристалоїді розчини Сольові розчини які переважно використовуються для поповнення крововтрати з метою стабілізації ОЦК, для регуляції води, сольового та кислотно-основного стану. Вони також приймають участь у виведені токсинів. Ізотонічний розчин хлориду натрію (0,9%), Рінгера-Локка, розчини максимально наближені до сольового складу плазми (лактосол).
Кровозамінники геодинамічної дії Це найчастіше низько- (реополіглюкін) та середньомолекулярні (поліглюкін) декстрани, які після внутрішньовенного введення підвищують артеріальний тиск на довготривалий термін підвищують тонус кровоносних судин. Желатиноль (8% розчин желатину), полівіноль (2,5% полівініловий спирт). Показами до їх використання є травматичний, опіковий та операційний шоки, гостра крововтрата, гостре порушення гемодинаміки, перитоніт, кишкова непрохідність
Дезінтоксикаційні засоби Використовуються при різноманітних інтоксикаціях, сепсис, важких опіках. Ці препарати сприяють діурезу. Провідну роль відіграють препарати низькомолекулярного полівінілпіролідону (гемодез, перистон, неокомпенсан) та полівінілового спирту (полідез). До цієї групи відносяться такі препарати, як реополіглюкін, реоглюман.
Препарати парентерального харчування Препарати які використовуються для поповнення гіпопротеінемії при важких опіках, гнійних ї захворюваннях. Зокрема це альбумін, синтетичні амінокислоти, гідролізні, амінопептид, амінозол. Широке використання для парентерального білкового харчування отримали збалансовані амінокислотні суміші, в склад яких включені вільні амінокислоти (поліамін, маріамін, левамін, амінон, альвезін). Вуглеводи та жири є ведучими джерелами енергії 10% ліпофундін, інтраліпід, Лімозин; сахара - глюкоза, фруктоза, багатоатомні спирти (сорбітол)
8.Аглютиногени   9. Аглютиніни Антигени (аглютиногени А і В та антиген 0, який є слабим антигеном в еритроцитах і групи та не дає реакції аглютинації) є термолабільними органічними сполуками. Вони знаходяться в еритроцитах, як і у всіх інших тканинах організму окрім мозку. Практичні значення мають аглютиногени, розташовані на поверхні формених елементів крові, вони є причиною ізоіммунізації і з ними з'єднуються антитіла, викликаючи аглютинацію та гемоліз.     Аглютиніни (α та β) - термолабільні глобуліни плазми крові; вони знаходяться такім в лімфі, ексудаті та транссудаті Групові аглютиніни крові представляють собою молекули гамма-глобулінів, які відрізняються від інших глобулінів здатністю специфічно з'єднували і з однойменними антигенами крові.  
Цоліклони Продукти гібридомних клітинних ліній, що одержані в результаті зливання мишинних антитіло утворюючих В лімфоцитів з клітинами мишинної мієломи. Це розведена асцитична рідина мишей –носіїв відповідної гібридоми, у якій містяться специфічні імуноглобуліни класу І g М, що направлено діють проти антигенів А або В людини.

4.2. Теоретичні питання до заняття:

1. Початок сучасного періоду у вченні про переливання крові.

2. Автори відкриття изоаглютинаційних властивостей крові.

3. Що таке резус фактор?

4. Як визначити групу крові і резус фактор?

5. Що представляють собою стандартні сироватки та цоліклони?

6. Які помилки спостерігаються при переливання крові?

7. Яку кров можна назвати свіжоцитратною, гепаринізованою?

8. Штучна кров це кровозамінник чи компонент крові?

9. Куди краще переливати кров?

10. Як переливати кров?

11. Що називаєм прямим, обмінним,непрямим переливанням крові?

12. Реінфузія і аутогемотрансфузія – це утотожненні чи різні поняття?

13. Як макроскопічно оцінити придатність крові, що переливається?

14. Послідовність дій при переливанні крові.

15. Які проби слід провести перед переливанням крові?

16. Механізм дії перелитої крові.

17. Що входить у підготовку хворо до переливання крові?

18. Які показання та протипоказання до гемотрансфузії?

19. По яких параметрах оцінюється пригодність консервованої крові до переливання?

20. Перечислити гемотрансфузійні реакції та ускладнення механічного, реактивного, аллергічного характеру.

21. Що називається синдромом гомологічної крові?

22. Коли можливий гемотрансфузійний, цитратний шок при гемотрансфузії?

23. Які необхідно провести профілактичні заходи щодо ускладнень при гемотрансфузії?

24. Як класифікувати препарати із компонентів крові?

25. Які рідини слід назвати кровозамінниками?

26. Що входить у поняття кровозамінники гемодинамічної, дезінтоксикаційної дії?

27. Які викоритосвуються низько- середньомолекулярні декстрани?

28. Який механізм дії коллоїдних, кристаллоїдних розчинів?

29. Як розподіляються препарати парентерального харчування?

30. Які кількісні та якісні значення враховують перед переливанням важким хворим препаратів парентерального харчування?

31. Перерахувати показання та протипоказання при використання препаратів парентерального харчування?

32. Що лежить в основі принципу парентерального харчування?

33. Чи можливі ускладнення при переливанні коллоїдних, кристалоїдних розчинів та препаратів парентерального харчування?

 

4.3. Практичні роботи (завдання), які виконуються на занятті:

1. Студенти відпрацьовують один на одному методику визначення груп крові.

Забезпечення: ампули з стандартними сироватками 0(1)αβ, А(ІІ)β, В(ІІІ)α, АВ(ІV)0, тарілочка з поділками або чашка Петрі, скляні скельця, стерильні перфоратори, піпетка, скляні палички, вата, спирт.

2. Демонстрація техніки забору крові у донорів в пункті переливання крові, а також хворих яким виконується переливання крові, або підготовка до переливання Забезпечення: хворі і патологією, яка вимагає переливання крові

3. Обговорення техніки виконання проб перед переливанням крові, а також, самостійне виконання проб перед переливанням крові

Забезпечення: ампули з стандартними сироватками 0(1)αβ, А(ІІ)β, В(ІІІ)α, АВ(ІV)0, тарілочка з поділками або чашка Петрі, скляні скельця, стерильні перфоратори, піпетка скляні палички, вата, спирт, центрифуга, чисті пробірки, стерильні шприци, посуд для водяної бані, нагрівач.

 

 

Зміст теми:

Актуальність теми: Важливість цієї теми обумовлюють небезпечні ускладнення для життя хворого, які можуть виникнути при переливанні крові та її компонентів. Для запобігання виникнення цієї проблеми кожний лікар будь-якої спеціальності має досконало володіти методикою визначення резусу та груп крові, а також знати всі покази та протипоказання щодо переливання крові та її компонентів. В наш час проблема правильної заготівлі крові та вмілого її переливання обумовлена ризиком передачі таких захворювань, як СНІД, вірусним гепатит та ін. Слід відмітити, що на сьогоднішній день кров залишається одним найважливіших лікарських засобів при лікуванні багатьох загрозливих для житті захворювань зокрема таких, як кровотечі, сепсис, отруєння та інші.

 

Історія розвитку переливання крові.

Цілющі властивості крові люди виявили дуже давно. Ще в стародавні часи кров вважали джерелом життєвої сили та з її допомогою шукали позбавлення від важких хвороб. Численні випадки смерті хворих від великої крововтрати внаслідок поранення на війні або на полюванні в самі віддалені від нас часи створювали уяву про кров, як про "оселю життєвої сили та души". Перше описання переливання крові, яке дійшло до наших часів, відноситься до XVI століття. Його спробував зробити молодий ватиканський лікар, щоб поновити сили папи Інокентія VIII. У 1638 році лондонський богослов Поттер, спостерігає за рухом крові по судинам під час одного з дослідів У Гарвей виказав думку про можливість переливання крові відодної тварини до другої. Перше в історії успішне переливання крові людині було проведено в 1667 році у Франції. Професор математики, філософії та медицини Деніс та хірург Еммерец перелили 9 унцій крові ягня 16-річному юнакові послабленому через кровопускання. Однак наступні невдало проведені переливання крові від тварини до людини призвели до заборони цього метода і до думки о раціональності використання тільки людської крові. У 1819 році було проведено перше переливання крові від людини до людини. Його виконав англійський фізіолог та акушер Бланделл. Він же запропонував перший в історії медицини апарат для переливання крові У 1900 році віденський бактеріолог К Ландштейнер звернув увагу, що сироватка крові здорової людини склеює еритроцити іншої людини. Він відкрив закон ізогемоаглютинації і поділив усіх людей на три групи: А, В, і 0 на основі властивості аглютинації їх сироватки та еритроцитів. Пріоритет відкриття в 1907 році четвертої групи, а також створення повної класифікації груп крові належить Чеському лікарю Я.Янському В гігієнічній комісії Ліги Націй в 1928 році була затверджена буквена номенклатура А, В, 0, прийнята тепер у всьому світі.

Основні поняття об антигенних властивостях крові, групи крові, резус фактор та їх практичне значення.

Група крові - генетично обумовлений біологічний признак який характеризується набором антигенів, які містяться у формених елементах крові (еритроцитах, лейкоцитах, тромбоцитах) та білках плазми даного індивідуума. Поняття про групи крові, якими користуються в клінічній практиці, включає тільки еритроцитарні антигени системи АВО та резус - фактор, так як вони самі активні і виступають найчастішою причиною несумісності мри гемотрансфузіях. Ландштейнер (1901) відніс до І групи людей, у яких сироватка аглютинує з еритроцитами II та ІІІ груп, а еритроцити в сироватці інших груп не аглютинують; в II групі сироватка аглютинує з еритроцитами ІІІ групи, а еритроцити II групи аглютенують з сироваткою І та II груп. Однак виявилось, що окремі люди ніби не підкорялись цьому закону. Так Янським (1907) була відкрита IV група, в якій сироватка не аглютинує з еритроцитами інших груп, а еритроцити викликають аглютинацію з сироваткою людей трьох інших груп.

Вищенаведені групи крові строго об'єднані в єдину систему, яку назвали системою А, В, О. В Європі 42-44% людей мають групу крові А(ІІ); група 0(І) є другою по частоті і складає 38-39%, група В(Ш) зустрічається у 12-14% та група АВ(ІV) у 4-6%. Кожну групу крові характеризують окремі антигени (аглютиногени) і аглютиніни.

Антигени (аглютиногени А і В та антиген 0, який є слабим антигеном в еритроцитах і групи та не дає реакції аглютинації) є термолабільними органічними сполуками. Вони знаходяться в еритроцитах, як і у всіх інших тканинах організму окрім мозку. Практичні значення мають аглютиногени, розташовані на поверхні формених елементів крові, вони є причиною ізоіммунізації і з ними з'єднуються антитіла, викликаючи аглютинацію та гемоліз.

Аглютиніни (α та β) - термолабільні глобуліни плазми крові; вони знаходяться такім в лімфі, ексудаті та транссудаті Групові аглютиніни крові представляють собою молекули гамма-глобулінів, які відрізняються від інших глобулінів здатністю специфічно з'єднували і з однойменними антигенами крові.

Повні позначення груп крові:

I група - 0(І) α β,

II група - А(ІІ) β,

ІІІ група - В(Ш) α,

ІV група - АВ(ІV)

Раніше дотримувались закону Отеyберга, згідно якому аглютинують тільки еритроцити перелитої донорської крові, а не реципієнта. Вважалось, що аглютиніни донорської крові розводяться в крові реципієнта і не здатні аглютиновати його еритроцит Ця обставина дозволяла на рівні з одногрупною кров'ю переливати кров іншої групи сироватка якої не аглютинувала еритроцити реципієнта. Донорів з 0(І) групою крові нерідко називають "універсальними донорами", а реципієнтів з АВ(ІV) групою - "універсальними реципієнтами". За останні роки доведено, що існує декілька підгруп аглютиногенів і підгруп аглютиногена А найбільш важливі А1 та А2 А1 - сильний антиген, його знаходять приблизно у 88% людей з А (II) групою крові, а реакція аглютинації перебігає швидко її різко виражена А2 - слабий антиген, його знаходять у 12% людей; реакція аглютинації перебігає слабо та є важко помітною. Антигени А3, А4, Ао та ін). Аглютиноген В також має декілька підгруп. їх відмінність тільки кількісна і до уваги вони не приймаються. В наш час дозволено переливати хворим тільки одногрупну кров.

Резус-фактор (Rh) відкрили у 1940 році К.Ландштейнер та А.Вінер., Це сильний антиген який успадковується. Його знаходять в еритроцитах, лейкоцитах тромбоцитах різних органах та у рідинах, навколоплідних водах. Якщо кров з позитивним резус-фактором попадає людині з резус-від'ємною кров'ю, то утворюються специфічні антитіла – антирезус-аглютиніни; вони можуть утворюватись у резус-негативної вагітної від резус позитивного плода. Доведено, що приблизно 85% людей резус-позитивні, решта 15% - резус-негативні. Практичне значення мають 6 антигенів системи Rh-Нг (D, С, Е, d, с, e). При переливанні кровіслід суворо при гримуватись принципу використання крові однорідної за резус фактором.Перед переливанням крові слід встановити резус-належність донора та реципієнта |І провести пробу на резус-сумісність.

Визначення резус-фактору основане на використанні 50% суміші еритроцитів у власній сироватці. Суміш еритроцитів та сироватка анти-резус наносять на чашку Петрі, яку пізніше поміщають на водяну баню при температурі 45-48° С на 10 хвилин По закінченню терміну чашку нехтують та читають результат по наявності чи відсутності аглютинації еритроцитів.

Експрес-метод визначення резус-фактору використовують в екстрених випадках Під відповідними позначками по 1 краплі 0,1 мл. тестової та контрольної сироваток. Додають половинний об'єм дослідної крові та перемішують. Тарілку похитують 3-5 хвилин, потім читають результат. При наявності аглютинації еритроцитів з сироваткою антирезус кров резус-позитивна, при відсутності аглютинації - резус-негативна.

Визначення групи крові Зазвичай групу крові в клініці визначають прямим методом дослідження з використанням стандартних гемаглютинуючих сироваток, аглютиніни яких відомі. В спірних питаннях випадках групу крові можна визначити зворотнім методом, використовуючи стандартні еритроцити відомої групи

Для прямого визначення групи крові необхідні стандартні сироватки 0(1)αβ, А(ІІ)β, В(ІІІ)α двох серій та АВ(ІV)0 стандартна сироватка. Ампули стандартних сироваток слід зберігати в холодильнику при температурі 4-6 °С, суворо дотримуючись терміна зберігання. Перед використання ампули перевіряють. Вміст має бути прозорим, без осаду. Відкриту ампулу можна зберігати 1 добу.

Необхідно мати тарілочку з поділками та позначенням усіх груп, ізотонічний розчин глюконату натрію, скляна паличка, предметні скельця, піпетка, вата та дезинфікуючий розчин. Оптимальна температура для визначення групи крові 20-25 °С.

Спочатку на тарілочку навпроти відповідних позначок капають стандартні сироватки - по дві краплі кожної групи (використовують ампули двох різних серій). Потім за допомогою перфоратора з пальця хворого беруть кров та куточком предметного скельця кров з’єднують зі стандартними сироватками та змішують. Кількість крові хворого має бути в 10 раз менше від сироватки. Скляну паличку використовувати двічі забороняється.

Тарілочку помалу похитують, чекають 3 хвилини. Після чого до кожної краплі додають одну краплю ізотонічного розчину, чекають ще 2 хвилини, похитуючи періодично тарілочку. і тільки після цього читають результат. Як що аглютинація, утворення конгломератів еритроцитів не наступила в жодній краплі, у хворого 0(І) група крові. Як що у хворого А(ІІ) або В(ІІІ) групи аглютинація буде у всіх сироватках за винятком ідентичної групи. Як що аглютинація відбулася у всіх стандартних сироватках, досліджувана кров АВ(ІV) групи. В даному випадку кров додатково перевіряють стандартною сироваткою. АВ(ІV) групи, з якою аглютинація не маг відбутись Можуть бути наступні помилки і виявляють аглютинацію гам де вона фактично відсутня - неспецифічна (псевдоаглютинація, навпаки, 2) аглютинацію не помічають там, де вона фактично відбувається.

Причинами неспецифічної реакції може бути:

1. Температура в приміщені де виконується дослід нижче 15 °С, що може призвести до утворення холодових аглютиніни;

2. Реакцію читають пізніше ніж через 5 хв., сироватка починає висихати та симулює аглютинацію;

3. Псевдоаглютинація пов'язана з утворенням монетних стовпчиків еритроцитів (особливо у хворих з підвищеним ШОЕ), які розпадаються при енергійним похитуванні тарілочки;

4. Згущена стандартна сироватка може викликати неспецифічні злипання еритроцитів;

5. Кров може бути інфікованою та викликати аглютинацію;

6. При наявності у хворих автоімунних антитіл (пухлини, іммунодепресія) які можуть призводи їй до аглютинації.

Аглютинацію можна не помітити:

1. Визначають групу крові при температурі вище ніж 30°С

2. Спостерігають реакцію менш ніж 5 хв. та в випадках коли в еритроцитах слабші антиген.

3. Аглютинація може запізнюватись або взагалі не проходити при низькому титрі аглютинінів в стандартній сироватці (нижче 1:32);

4. Аглютинація може не наступити як до стандартної сироватки добавлена дуже велика крапля крові.

При поступленні в лікарню кожному хворому визначають групу крові та резус і фіксують в історії хвороби та скріпляють підписом лікаря. Групу крові додатково визначають перед кожним переливанням. Дані о групи крові заносять в паспорт хворого (стандартний штамп)

Як що при визначені групи крові виникли сумніви, то в таких випадках проводять зворотну реакцію (до сироватки хворого додають стандартні еритроцити).

Дія перелитої крові на організм:

1. Замісна (субституція) (при гострий та масивній крововтраті.

2. Стимулююча дія крові за рахунок білків плазми (піднімається тиск, покращується дихання та ін).

3. Гемостатична дія (пряме переливання 100-200 мл. крові або плазми).

4. Імунобіологічна дія при лікуванні інфекційних хвороб, септичних станів

5. Дезінтоксикаційна дія (знезаражуюча дія) глобуліни крові.
Покази до переливання крові.

Існують абсолютні та відносні покази.

Абсолютні:

1. Головним показом до переливання крові є гостра крововтрата (геморагічний шок). Зменшення гемоглобіну на чверть та падіння артеріального тиску нижче 80 мм рт.ст. вимагають негайного переливання крові. При хронічній крововтраті кров переливають в менших дозах (відносний показ)

2. Шоки (опікові або травматичні).

3. Операції великого об'єму.

Всі інші покази до переливання є відносними.

Протипоказання до переливання крові.

1. Важкі функціональні порушення печінки та нирок, гостра серцева недостатність та захворювання пов'язані з застоєм в малому колі кровообігу; абсолютне протипоказання - набряк легень.

2. Тромбофлебіти, тромбози, емболії, інфаркти, травми головного мозку еклампсії, ревматизм.

3. Алергічні стани та захворювання (гостра екзема, бронхіальна астма)

4. Активний туберкульоз (процес в стадії інфільтрату).
Методи та проби перед переливанням крові.

Розрізняють прямий, непрямий, зворотній, обмінний та екстракорпоральний методи переливання.

Пряме переливання виконується безпосередньо від донора до реципієнта. Покази: афібринемія, важка післяродова кровотеча, порушення коагуляційної системи крові.

Непряме переливання - використовується консервована, стабілізована кров. Переливання може бути внутрішньовенне, внутрішньоартеріальне, в губчасту тканину кістки. Показом для внутрішньоартеріального переливання крові є тиск нижче 70 мм рт ст.; внутрішньокісткове переливання крові використовують у виняткових випадках (опіки, при неможливості виконати пункцію вени).

Автотрансфузія заготівля автогемокультури та плазми методом плазмафареза

Реінфузія - переливання хворому його крові, яка вилилася в серозні порожнини (грудна, черевна).

Обмінне переливання крові - виконується при отруєннях. Випускається частини крові та одночасно переливається кров з деяким перевищенням об'єму.

Безпосередньо перед переливанням крові виконують наступні проби:

1. Визначають групу крові донора та реципієнта.

2. Виконують пробу на групову сумісність для чого до 0,1 мл сироватки крій реципієнта (кров в пробірці центрифугують) додають в 10 разів менше донорської крові Реакцію читають через 5 хв. Якщо реакція не наступила, то кров сумісна.

3. Резус сумісність - методичні прийоми такі самі, як при груповій сумісності, тільки після змішування донорської крові з сироваткою суміш ставлять на водяну баню при температурі 42-48°С і спостерігають 10 хв. При появі аглютинації кров переливати не можна.

4. Біологічна проба - виконується на початку переливання. Хворому три рази переливають по 15 мл. крові, з інтервалами між переливанням по 3 хв. В цей час спостерігають чи нс з'явилось у хворого симптомів переливання несумісної крові. При відсутності ознак несумісного переливання процедуру продовжують. Ускладнення при переливанні крові

1. Переливання несумісної крові

2. Переливання неякісно заготовленої крові.

3. Помилки в техніці переливання крові

4. Перенос інфекцій

5. Недооцінка стану реципієнта (недооблік даних обстежень, показань та протипоказань).

В окремих випадках після переливання виникають пірогенні, анафілактичні, алергічні реакції.

Кровозамінники

Кровозамінники, які використовуються в практиці, по своїй дії поділяються на чотири групи. Кристалоїдні (сольові) розчини. Як кровозамінники малоефективні, впливають на артеріальний тиск мінімально і на короткий термін. Для поповнення крововтрати з метою стабілізації ОЦК кристалоїдними розчинами їх необхідно використовувати в кількості, що п 3-4 рази перевищує крововтрату. Кристалоїди використовуються для регуляції води.. сольового та кислотно-основного стану. Підвищуючи діурез, вони також приймають участь у виведені токсинів. Ізотонічний розчин хлориду натрію (0,9%), Рінгера-Локка, розчини максимально наближені до сольового складу плазми (лактосол).

Кровозамінники геодинамічної дії. Більшість з них є низько- (реополіглюкін) та середньомолекулярними (поліглюкін) декстранами, які після внутрішньовенного або внутрішньоартеріального введення підвищують артеріальний тиск на довготривалий термін підвищують тонус кровоносних судин. Желатиноль (8% розчин желатину), полівінол (2,5% полівініловий спирт). Показами до їх використання є травматичний, опіковий та операційний шоки, гостра крововтрата, гостре порушення гемодинаміки, перитоніт, кишкова непрохідність

Дезінтоксикаційні. Використовують при різноманітних інтоксикаціях, сепсис, важких опіках. Ці препарати сприяють діурезу. Провідну роль відіграють препарати Низькомолекулярного полівінілпіролідону (гемодез, перистон, неокомпенсан) та полівінілового спирту (полідез). До цієї групи відносяться такі препарати, як реополіглюкін, реоглюман.

Препарати для парентерального харчування. Білкові гідролізати, які використовуються для поповнення гіпопротеінемії при важких опіках, гнійних ї захворюваннях. Зокрема це альбумін, синтетичні амінокислоти, гідролізні, амінопептид, амінозол. Широке використання для парентерального білкового харчування отримали збалансовані амінокислотні суміші, в склад яких включені вільні амінокислоти (поліамін, маріамін, левамін, амінон, альвезін). Перед введенням білкових гідролізатів необхідно провести біологічну пробу, враховуючи можливість виникнення алергічних реакцій.

Вуглеводи та жири є ведучими джерелами енергії 10% ліпофундін, інтраліпід, Лімозин; сахара - глюкоза, фруктоза, багатоатомні спирти (сорбітол)

 

 

Матеріали для самоконтролю:

А. Завдання для самоконтролю (таблиці, малюнки):

           
 
     
 
 

 


1.

2.

Стандартні

сироватки

Визначення резус фактору

 


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 548 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.024 сек.)