АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Травна Система і Травлення

Прочитайте:
  1. I' Система кровм
  2. I. Остеология (кости, система скелета)
  3. I. ПЕРЕДНЯЯ СПИНАЛЬНАЯ СИСТЕМА
  4. II. Соединения; система соединений
  5. III. Нервная система
  6. IV. Система изложения
  7. IX. Дыхательная система
  8. IX. Система HLA
  9. VI Система навчаючих завдань для перевірки кінцевого рівня знань
  10. VIII.4.2. Сердечно-сосудистая система

Людському тілу потрібна енергія для його функціонування. Наш організм засвоює білки, жири, вуглеводи і інші поживні речовини. Травлення крохмалистих частин їжі починається в роті, де вони зволожуються слиною. Сосочки язика (мовні сосочки) є смакові рецептори. В слизовій оболонці ротової порожнини є багато хто тактильних, температурних і больових рецепторів. Зуби, ясна, м'яке і тверде поднебіння і слинні залози - важливі структури, розташовані в ротовій порожнині. У ротовій порожнині їжа повинна добре перетиратися між зубами. Потім їжа проходить через глотку (горло) і вниз через стравохід (стравохід) в шлунок який являє собою розширену частину травного тракту грушоподібної форми.

У шлунку компоненти їжі розчиняються і гідролізуються шлунковим соком. Різні шлункові залози знаходяться в шлунку. Вони виробляють хлоридну кислоту і пепсин, щоб перетравити їжу. Шлунковий сік в шлунку має антибактеріальну дію. Пепсин перетворює білки на більш менші субстанції під назвою пептони. Але їжа не потрапляє в кровотік через шлунок.

Далі перетравлення та всмоктування їжі в кров відбувається в тонкій кишці. Після того, як порції вмісту шлунка поступає в дванадцятипалу кишку, він повертають кислоту, але тоді реакція швидко змінюється, тому що хлоридну кислоту шлункового соку нейтралізує жовч, сік підшлункової залози, сік дуоденальних залоз і криптів. Жовч постуває від печінки і жовчного міхура за допомогою спеціальних проходів. Панкреатичний сік, безбарвна прозора рідина містить натрій, хлорид калію і багатий ферментами, які перетравлюють білки, жири і вуглеводи.

Їжа проходить за допомогою перествльтики від дванадцятипалої кишки до порожнистої і клубової кишки, й відтак у товстий кишечник. Вся тонка кишка має багато виростів які називаються ворсинками. В тонкій кишці проходить так званий cavital і мембранний гідроліз поживних речовин. Продукти травлення всмоктуються в кров і лімфу.

Частина їжі що залишилася (рідина, побічні продукти травлення) з тонкої кишки переходить в товсту кишку, що складається з сліпої кишки та товстої (у порядку зростання, поперечна, спадна), сигмовидної кишки і прямої. Червоподібний відросток звисає від сліпої кишки. Пряма кишка закінчується відхідником. Процес травлення завершується у товстій кишці за рахунок поглинання води. Непоглинені і неперетравлені компоненти їжі, залишки перетравлюючих рідин виводяться з організму.

 

Дайте відповідь на наступні питання по тексту.

1. Де перетравлення крохмалю частин їжі почати?

2. Які важливі структури в порожнині рота?

3. Що рецептори є над слизової оболонки порожнини рота?

4. Їжа проходить через глотку і вниз по стравоходу в шлунок, чи не так?

5. Яким чином травлення відбувається в тонкій кишці?

6. Що таке зміст панкреатичного соку?

7. Де продукти травлення поглинається?

8. Що висить від сліпої кишки?

9. Де процес травлення завершено?


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 287 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)