АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Виразкова хвороба. Виразкова хвороба є чітко визначеною круглої або овальної болить, де стінки шлунка або дванадцятипалої кишки були розїджені кислотою шлунка і травними

Прочитайте:
  1. Алкоголізм не звичка, а хвороба.
  2. АЛКОГОЛЬНА ХВОРОБА ПЕЧІНКИ
  3. Артеріальні гіпертензії. Гіпертонічна хвороба
  4. БРОНХОЕКТАТИЧНА ХВОРОБА
  5. Варикозна хвороба нижніх кінцівок
  6. Виразкова хвороба
  7. Виразкова хвороба
  8. ВИРАЗКОВА ХВОРОБА ШЛУНКА і 12-ТИ ПАЛОЇ КИШКИ
  9. Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки

Виразкова хвороба є чітко визначеною круглої або овальної болить, де стінки шлунка або дванадцятипалої кишки були розїджені кислотою шлунка і травними соками.

Пепсин є ферментом, який працює разом з соляною кислотою, виробленою в стінці шлунка щоб перетравлювати їжу, особливо білки. Виразкова хвороба розвиватися в травному тракті що піддається дії кислотних і травних ферментів - в першу чергу в шлунку і дванадцятипалій кишці. Імена виразок визначають їх анатомічні місця або обставини, при яких вони розвиваються.

Виразки дванадцятипалої кишки, найбільш поширений тип виразкової хвороби що відбувається у дванадцятипалій кишці, перші кілька дюймів в тонкому кишечнику трохи нижче шлунка. Виразки шлунка, які зустрічаються рідше, як правило, відбуваються вздовж верхньої кривої шлунка. Якщо частина шлунка видалена хірургічним шляхом, маргінальні виразки можуть розвиватися, в тому місці де шлунок зєднюється з кишкою. Повторні відригування кислоти в нижній частині стравоходу можуть викликати запалення (езофагіт) і відносяться до стравохідних виразок. Виразки, що відбуваються під впливом важкої хвороби, опіків або травм називаються стресові виразки.

Причини. Виразки розвиваються, коли захисні механізми захисту дванадцятипалої кишки або шлунку від шлункової кислоти ламаються - наприклад, коли змінюється кількість вироблення слизу.

В кожного виробляється шлункова кислота, але тільки в 1 з 10 людей розвивається виразка. В різних людей виділяється різна кількості шлункової кислоти, і картина секреції кислоти кожної людини має тенденцію зберігатися протягом всього життя. Висока секреція має більшу тенденцію до розвитку виразкової хвороби, ніж низька секреція. Проте, більшість людей, у яких висока секреція ніколи не розвиваються виразки, і в деяких людей з низькою секрецією можуть розвиватися. Очевидно, що і інші фактори, крім секреції кислоти беруть участь.

Багато людей з виразками дванадцятипалої кишки мають бактерії Helicobacter Pylori в шлунку, і ці бактерії в даний час вважаються основною причиною виразкової хвороби. Як бактерії сприяють виразкам - невизначено. Виразки дванадцятипалої кишки майже ніколи не стають злоякісними пухлинами.

Виразки шлунка відрізняються від виразки дванадцятипалої кишки тим, що вони мають тенденцію до розвитку в більш пізньому віці. Деякі препарати - зокрема, аспірин - причина ерозій і виразок у шлунку. Ці ерозії і виразки мають тенденцію гоїтися, коли препарати не приймати і, ймовірно, не повториться, якщо людина почине приймати препарати знову.

Симптоми. Типові виразки можуть виліковуватися і повторювалися. Симптоми можуть змінюватися в залежності від розташування виразки і віку людини. Діти і літні люди можуть не мати звичайних симптомів або можуть взагалі немати ніяких симптомів. У цих випадках, виразки виявляються лише тоді, коли розвиваються ускладнення.

Тільки близько половини людей з виразками дванадцятипалої кишки мають типові симптоми: постійний ниючий біль, печіння, біль, болючість, відчуття порожнечі і голоду. Біль зазвичай буває тоді коли шлунок порожній. Вживання молока, їжі, або прийняття нейтралізуючих засобів, загалом знову спричиняє біль, але вона зазвичай буває на 2 або 3 години пізніше. Часто біль спалахує один або кілька разів на день протягом декількох тижнів, а потім може зникнути без лікування.

Симптоми виразки шлунка, часто не дотримуються того ж шаблону, як дванадцятипалої кишки; їжа може викликати пекучий біль, замість того щоб її полегшити. Виразки шлунка можуть викликати набряк тканин, що знаходяться в тонкому кишечнику, що може перешкоджати проходженню їжі зі шлунка. Це може викликати здуття живота, нудоту, блювоту після їжі.

При стравохідній виразці, людина відчуває біль при ковтанні або лежанні.

Діагностика. Лікар опридіряє виразок, коли є характерні болі в животі. Тести можуть бути необхідні для підтвердження діагнозу, оскільки рак шлунка може викликати подібні симптоми. Для діагностики виразки і виявлення основних причин, лікар може використовувати ендоскопію, рентген контрасту барію, шлунковий аналіз, і аналіз крові.

Лікування. Один з аспектів лікування дванадцятипалої кишки або виразки шлунка є нейтралізація або зниження кислотності шлунка. Цей процес починається з усунення можливих подразників шлунка, такі як нестероїдні протизапальні препарати, алкоголь та нікотин. Люди також повинні уникати їжі, яка посилює біль і здуття живота.

Хірургія для виразок потрібна рідко, оскільки медикаментозна терапія є дуже ефективною. Хірургія використовується в основному при ускладненнях виразкової хвороби, таких як перфорація, дві або більше виразкові кровотечі, виразки шлунка, підозра у раці, важкі і часті повтори виразкової хвороби.

Дайте відповідь на наступні питання по тексту.

1. Що таке виразкова хвороба?

2. Які види виразок ви знаєте?

3. Де маргінальні виразки шлунка розвиватися?

4. Що таке стрес виразки?

5. Які бактерії в даний час вважається основною причиною виразкової хвороби?

6. Які основні симптоми виразкової хвороби? 7. Як може бути виразкова хвороба діагностується?

8. Як правило, виразкова хвороба лікувати?

9. Кращий спосіб лікування виразкової хвороби є операція, чи не так? Чому?


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 444 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)