АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вітамін А (ретинол)

Прочитайте:
  1. D-гіповітаміноз (рахіт)
  2. Авітаміноз D
  3. Авітаміноз РР
  4. Антивітаміни та антагоністи вітаміну В6
  5. Біотин ( вітамін Н, антисеборейний ).
  6. Біохімія ферментів та коферментні вітаміни
  7. В5-гіповітаміноз (недостатність нікотинової кислоти, гіповітаміноз РР, пелагра, «чорний» язик)
  8. В6-гіповітаміноз (недостатність піридоксину)
  9. Вивчення адекватності та збалансованості харчування. Методика оцінки харчового статусу та вітамінної забезпеченості організму людини.
  10. Визначення вітаміну С у настої шипшини

Я Яку роль в організмі відіграє вітамін А?
Найвідоміша з усіх численних функцій ретинолу пов’язана із зором. Він обумовлює утворення світлочутливих пігментів сітківки ока (ретина), виконує провідну функцію у денному та нічному сприйнятті кольору. Окрім цього, вітамін А необхідний для цілісності епітелію (шкіра, слизова оболонка) та інших функцій життєдіяльності (розмноження, стійкий імунітет).

Він значно підвищує опірність організму до інфекційних хвороб. Вітамін спричиняє значний вплив на стан клітинних мембран, тканинне дихання, функціонування ендокринних залоз.

Аня У яких продуктах міститься вітамін А?
Джерелом, багатим на вітамін А, є печінка, яєчний жовток, молоко, молочні продукти. Попередники вітаміну А (так звані провітаміни) – це каротиноїди. Найвідоміший серед них – це β-каротин. З провітамінів організм здатний синтезувати вітамін А. β-каротин міститься у таких овочах та фруктах, як морква, савойська капуста, шпинат, гарбуз, абрикос, диня.

Він міститься в деяких продуктах тваринного походження - риб'ячий жир, печінка, нирки, молочні продукти (сметана, вершкове масло), курячі яйця, ікра осетрових риб. Але тільки половина необхідної для організму людини добової норми вітаміну А задовольняється після їх вживання.

Найбагатші на каротин ті частини рослин і плоди, які забарвлені у оранжево-червоний або зелений колір. Багато цієї речовини в моркві, червоному перці, помідорах, кропиві, шпинаті, салаті, гарбузі, зеленій цибулі, петрушці, щавлі, персиках, абрикосах, плодах обліпихи і шипшини.

Марина Чим загрожує брак вітаміну А і на що впливає його дефіцит?
Брак вітаміну А загрожує тим, хто не вживає чи вживає в невеликих кількостях молочні продукти, печінку, овочі (наприклад, вегетаріанцям). У розвинутих країнах в наш час досить рідко зустрічається серйозний брак вітаміну А, при якому розвивається нічна (куряча) сліпота, сухість та розм’якшення рогової оболонки очей. У той же час варто зазначити, що у багатьох районах країн Азії, Африки та Південної Америки найпоширенішою причиною дитячої сліпоти і на сьогодні є дефіцит вітаміну А. За даними досліджень, в Угорщині надходження з їжею вітаміну А коливається в межах добової потреби, часто знаходиться трохи нижче а норму або майже на її межі. Надходження вітаміну А у кількості нижче норми викликає так званий стан граничного дефіциту, яке можна підтвердити лише за допомогою лабораторних методів, але нестача вітаміну навіть у мінімальних розмірах уже впливає на функції життєдіяльності.

Я Яка добова потреба вітаміну А?
Добова потреба вітаміну А для дітей складає, в залежності від віку, – 1400-3333 МО (=420-1000 мікрограм/добу), для дорослих – 2666-3333 МО (=800-1000 мікрограм/добу).

Наприклад, якщо добова норма для організму вітаміну А 1,5 мг, то каротину необхідно 4,5 мг.

Аня Які можливі наслідки передозування вітаміну А?
У разі тривалого перевищення добової потреби у 100-125 разів (100000 МО) може виникнути передозування вітаміну А (інтоксикація). Ймовірність цього надзвичайно мала, оскільки надходження вітаміну А у такій кількості протягом тривалого часу просто неможливе. У той же час, слід звернути увагу на дві речі. По-перше, на те, що в період вагітності високий рівень вітаміну А може виявити негативний вплив на розвиток зародка, тому в цей час добове надходження вітаміну А не повинно перевищувати 5000 МО. По-друге, за даними найновіших досліджень, надходження в організм вітаміну А в кількості, що перевищує рекомендовану, збільшує небезпеку розрідження кісткової тканини. Тому доцільно дотримуватись рекомендованої норми.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 233 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)