АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Етіологічні чинники, клініка та фармакотерапія гострих бронхітів.

Прочитайте:
  1. Алгоритми лікувально-діагностичних заходів при гострих порушеннях мозкового кровообігу на госпітальному етапі
  2. Білет 29 ЗАГАЛЬНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ І НАВКОЛО ПРЯМОКИШКОВИХ ТКАНИН.КЛІНІКА. ДІАГНОСТИКА. ЛІКУВАННЯ.ГЕМОРОЙ.ОСОБЛИВОСТІ ДОГЛЯДУ ЗА ПРКТОЛОГІЧНИМИ ХВОРИМИ
  3. Гонорея жіночих статевих органів, класифікація. Клініка, діагностика, методи провокації.
  4. Діагностика гострих отруєнь
  5. ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ ГОСТРИХ РЕСПІРАТОРНИХ ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙ У ДІТЕЙ
  6. ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ ГОСТРИХ РЕСПІРАТОРНИХ ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙ У ДІТЕЙ
  7. Доброякісні пухлини яєчників.Клініка,діагностика,лікування
  8. Додаток №18. Провокуючі фактори розвитку гострих станів ЦД.
  9. Етіологія, класифікація та клініка бронхіальної астми.

Бронхіт гострий — гостре запалення слизової оболонки бронхів, зумовлене інфекцією або вдиханням подразнюючих речовин.

Серед етіологічних чинників гострого бронхіту можна виділити наступні:

  • фізичні (надмірно сухе, гаряче або холодне повітря);
  • хімічні (різного роду хімічні сполуки типу кислот і лугів, двоокису сірки, окислів азоту, кремній тощо);
  • інфекційні (віруси, бактерії та інші мікроорганізми);
  • алергічні (органічний пил, пилок рослин та ін.)

· Встановлено, що гострий бронхіт часто починається як спільна застуда, а потім захворювання «локалізується» в грудній клітці.

· При запаленні в клітинах, розташуванням в бронхах, відбувається посилення секреції в'язкого слизу, яка закупорює дихальні шляхи, що призводить до утруднення дихання і викликає інші характерні симптоми.

· Кашель виникає як реакція на присутність слизу в бронхах, яку необхідно видалити. При гострому бронхіті під час кашлю виділяється сірувата або світло-жовтувата мокротиння. Бронхіт також може супроводжуватися болями у верхній половині грудної клітки, які посилюються при кашлі.

· При гострому бронхіті також спостерігаються підвищення температури тіла, свистяче дихання.

· Запальний процес при гострому бронхіті починається, як правило, з ураження носоглотки, поширюючись в подальшому на дихальні шляхи, які розміщені нижче - гортань, трахею, бронхи, бронхіоли. Вірус, що потрапив у дихальні шляхи, проникає в клітини епітелію, порушуючи обмінні процеси в них, що призводить до загибелі клітин. Кількість зруйнованих епітеліальних клітин звичайно пропорційна патогенності вірусу.

· Загибель пошкодженого епітелію відкриває дорогу вглиб тканин бактеріальної інфекції - найбільш часто пневмококи та гемофільної палички, рідше - стафілококу. Бактеріальна флора звичайно приєднується до вірусного ураження дихальних шляхів з 2-3-го дня. Це визначає подальший перебіг запалення, якому сприяють зміни в судинах (порушення мікроциркуляції, мікротромбози) і нервових клітин (порушення трофіки).

· Затяжний перебіг гострого бронхіту найчастіше спостерігається при його вірусно-бактеріальній природі. Йому сприяють також і порушення бронхіальної прохідності в результаті попереднього ураження бронхів. Ускладнення бронхіту (гостра пневмонія та ін.) обумовлені, як правило, бактеріальною інфекцією (пневмокок, гемолітичний стрептокок, золотистий стафілокок та ін.).

При утрудненому диханні для лікування гострого бронхіту можуть бути призначені бронхорасширюючі препарати. Зазвичай після інгаляції цих препаратів настає швидке полегшення дихання. При бактеріальній інфекції слід призначити антибіотики.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 409 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)