АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Росичкові – Droseraceae

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора
  10. Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Як виглядає? Багаторічна трав'яниста рослина 10 – 15 см заввишки. Пластинки листків округлі, 0.5 – 1 см у поперечнику, відразу переходять у черешок. Листки зібрані в розетку, вони здаються червонястими завдяки залозкам на війках. Комахи, сідаючи на листки, прилипають До крапельок липкої рідини на війках листків. Війки листка згинаються і покривають комаху. Рідина, виділювана залозками, перетравлює речовини тіла комахи, і рослина засвоює їх.

Після цього війки випрямляються, і через кілька днів листок набуває попереднього вигляду. Стебло рослини дуже вкорочене, квіткова стрілка вдвічі-втричі довша за листки. Квітки п'ятипелюсткові, білі, зібрані в однобоке гроно на верхівці стрілки. Цвіте у червні – серпні.

Де росте? На Поліссі і в північній частині Лісостепу, в Карпатах і в північній частині Лівобережного Степу – зрідка. На торфових сфагнових болотах (білий мох на Поліссі), а також на перехідних, на низинних осоково-мохових купинястих болотах зустрічається рідко.

Що й коли збирають? Усю рослину під час цвітіння. Збираючи, залишають на рослині бодай два листочки. Відщипують рештки минулорічних розеток і сушать у затінку на папері або дикті.

Коли застосовують? При сильному судомному кашлі, коклюші, приступах астми, переміжній пропасниці, ларингітах, запаленнях легень і захворюваннях кишок, атеросклерозі (спазмолітична дія оксинафтохінонових сполук). Антибіотична речовина плюмбагін, що є в росичці, припиняє розвиток патогенних грибків і бактерій. Рослина містить протеолітичний фермент, ензим дрозерин, сполуки оксинафтохінону, яблучну, бензойну, бутову, пропіонову, цитринову, мурашину кислоти, флавоноїди, дубильні та інші речовини.

Вживають у вигляді чаю. На 1 склянку окропу беруть 1 чайну ложку з верхом подрібненої росички і настоюють 10 хвилин. П'ють по 1 – 2 склянки на день, ковтками, з інтервалами. Сильніша доза не зменшує, а, навпаки, посилює кашель. При судомному кашлі беруть 1 чайну ложку суміші (порівну) трави росички, трави подорожника ланцетолистого і трави фіалки триколірної на 1 склянку води, хвилинку варять, остуджують і п'ють по півсклянки двічі на день.

При коклюші 1 столову ложку суміші трави росички, квіток калачиків лісових, первоцвіту весняного, квіток триколірної фіалки, локричного кореня в співвідношенні 3:2:2:2:1 настоюють 30 хвилин на 300 мл окропу і п'ють по 1/2 – 1 склянці двічі-тричі на день.

Соком свіжої росички мажуть плями на шкірі, бородавки, мозолі і затзерділості шкіри, закапують в очі з більмом. Свіжий сік. доданий до питної води, виводить веснянки (ластовиння) на обличчі.

 



Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 782 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)