АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Макові – Papaveraceae

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора
  10. Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Як виглядає рутка лікарська? Однорічна трав'яниста рослина 15 – 30 см заввишки. Стебло повзуче, галузисте, з квітконосними гілками, які тягнуться вгору, соковите. Листки складні, перистороздільні, з вузькими частками. Квітки зібрані у волоть, блідо-рожеві. Віночок пурпурний з тємнозабарвленою верхівкою. Плід однонасінний, на верхівці майже прямолінійно зрізаний або навіть вдавлений. Цвіте у травні-жовтні.

Де росте? По всій території УРСР; в степових районах та в Криму – рідко Росте на городах, у садах, на полях, засіяних яровою культурою колоскових, на свіжих могилах сільських цвин тарів і взагалі на вироблених добрих грунтах, засмічених місцях (бур'ян). Там, де росте вона густо, поле здається сизим.

Що й коли збирають? Усю рослину, під час цвітіння.

Коли застосовують рутку лікарську? Як протиспазмагичний засіб, при гастритах із недостатньою кислотністю, здутті, спазматичних запорах, при хворобах печінки і жовчного міхура, як засіб, що збуджує апетит і знеболює при виразці шлунка, трохи проносить; як потогінний і такий, що очищує кров при фурункулах, лишаях, прищах, висипах на тілі, поліпшує діяльність серця (алкалоїд протопин, «родич» алкалоїдів опію, прискорює пульс). Рутка лікарська також корисна при іпохондрії, істерії, різі у животі.

Вживають у вигляді чаю. На 1 склянку окропу беруть непевну чайну ложку рутки і настоюють 10 хвилин. П'ють 1 склянку на день, ковтками (при гастритах із недостатньою секрецією вживають відвар суміші рутки лікарської, дикого цикорію, звіробою звичайного, золототисячника, тирличу жовтого і трави деревію у співвідношенні 2:1.5:1:1:1:1 – беруть 2 столові ложки з верхом суміші на 1 л холодної води, настоюють цілу ніч, вранці кип'ятять – 5 – 7 хвилин – і п'ють 1 склянку натщесерце, а решту – по півсклянки за 4 рази, через 1 годину після їди, протягом цілого дня – М.А. Носаль).

Сирий сік вживають при переміжній пропасниці, гемороїдальних кровотечах, після сильних кровотеч, при туберкульозі легень, після тяжких хвороб і взагалі тоді, коли потрібно підтримати сили після тривалої виснажливої хвороби. На 1 склянку пива або сироватки беруть 1 – 2 ложки сирого витиснутого соку з рутки і вживають по 2 – 3 чарки на день (дія фумарової кислоти, гіркоти, слизу, смолистих речовин, вітамінів С і К, алкалоїдів – протопіну, стилопіну і синактину).

Взимку вживають відвар (протягом 7 – 10 хвилин) 2 чайних ложок сухої трави 2.5 склянки сироватки або пива – по півсклянки 5 разів на день.

Свіжим соком мажуть лишаї, різні висипи на тілі, знищують також коростяного кліща у шкірі в початковій стадії корости.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 725 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)