АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Гречкові – Polygonaceae. Як виглядає? Однорічна трав'яниста рослина а розпростертими галузистими стеблами

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора
  10. Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Як виглядає? Однорічна трав'яниста рослина а розпростертими галузистими стеблами. Стебла колінчасті, квітки дуже маленькі, непоказні, білуваті, інколи блідо-рожеві, розміщені по 1 – 5 в пазухах дрібних листків. Рослина кущиста, витривала проти витоптування. Цвіте з травня до кінця осені.

Де росте? Поширена по всій території УРСР – по подвір'ях, на стежках, при дорогах, на вигонах, постійних сухих пасовиськах (толоках), на валах, на засмічених місцях, коло жител тощо.

Що й коли збирають? Всю рослину, під час цвітіння (липень – серпень), поки стебла ще не встигли затвердіти. Сушать швидко.

Коли застосовують? При хворобах нирок і печінки, зокрема при каменях в них, при гастритах з підвищеною і недостатньою кислотністю, при проносах, хронічному запаленні сечового міхура (дія флавонового глікозиду авікуларину), при маткових кровотечах після пологів, аборту і при ранах як свіжих, так і задавнених (тамує біль і сприяє розвиткові грануляцій), а також при малярії, туберкульозі легень, гіпертонії (дія слизу, вітамінів С і К, каротину, кремнієвої кислоти, дубильних речовин, антралових глікозидів).

У спориші міститься залізо, що зумовлює терапевтичний ефект при лікуванні гіпохромних анемій.

Застосовують у вигляді чаю. На 2 склянки окропу беруть 1 столову ложку споришу і настоюють 10 хвилин. П'ють теплим 1 – 2 склянки на день. При жовчнокам'яній хворобі І столову ложку суміші трави споришу, кори крушини ламкої і ягід ялівцю в співвідношенні 8.5:1:1.5 кип'ятять у 2 склянках води 30 хвилин, відціджують і п'ють по 1 – 2 склянки на день.

При каменях нирок і жовчного міхура 1 столову ложку суміші трави споришу, звіробою, листків меліси і трави чистотілу в співвідношенні 10:3:2:5 беруть на 2 склянки окропу і настоюють 1 годину. П'ють по півсклянки 3 – 4 рази на день.

При гастриті з недостатньою кислотністю 2 столові ложки суміші трави споришу, листків розмарину і м'яти холодної в співвідношенні 6:3:2 напарюють 2 години в 2 склянках окропу, відціджують і випивають протягом дня, ковтками.

При проносах беруть 1 столову ложку суміші трави споришу і хвоща в співвідношенні 2:1 і варять у 1 склянці міцного червоного вина 3 хвилини. П'ють по1/3 склянки кожні 4 години (дія дубильних речовин споришу). При запаленні легень, бронхіті, плевриті 1 столову ложку суміші (порівну) листків підбілу звичайного, квіток бузини чорної і трави споришу настоюють на 2 склянках окропу 10 хвилин і випивають за день. Спориш зміцнює і тонізує нервову систему людей у похилому віці.

При запаленні кишок і болях у попереку 1 столову ложку суміші трави споришу, трави звіробою і трави меліси в співвідношенні 10:6:4 напарюють у 1 склянці окропу 10 хвилин і п'ють по 2 – 3 склянки на день. З напару свіжої рослини роблять примочки на свіжі й задавнені рани. Спориш діє кровоспинно (вміст вітамінів С і К), протизапально, гоїть рани.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 595 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)