АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Капустяні – Brassicaceae, або Хрестоцвіті – Cruciferae. Як виглядає? Багаторічна трав'яниста рослина 50 – 120 см заввишки

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора
  10. Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Як виглядає? Багаторічна трав'яниста рослина 50 – 120 см заввишки. Листки хропу великі, прикореневі, довгочерешкові, довгасто-овальні, дещо серцевидні, по краях зубчасті. Квітки дрібні, білі, чотирипелюсткові. Плоди – стручки, які рідко коли у нас достигають. Розмножується коренями. Цвіте у червні-липні.

Де росте? На городах. У дикому стані поширений по мокрих луках, біля струмків. Цінний бактерицидний засіб.

Що й коли збирають? Корені викопують восени (вересень-жовтень), промивають їх і зберігають як інші коренеплоди.

Коли застосовують? Тертий хрін застосовують як приправу до страв, особливо до м'яса. В коренях містяться вуглеводи, лужні, азотисті речовини, жири, в них є багато вітаміну С, фітонциди, глікозид синігрип, який надає хрону гострого смаку, летка алілгірчична олія, яка подразнює шкіру.

Як лікувальний засіб хрін вживають при цинзі, недокрів'ї і через те, що діє сечогінно, – при водянці, затриманні сечі та при каменях сечового міхура, також при хронічному ревматизмі, подагрі, жовтяниці. Хрін збуджує апетит, посилює виділення шлункового соку. Діє він також як відхаркувальний засіб при кашлі з харкотинням. Спиртову настоянку коренів уживають при малярії. Витиснутого з тертого хрону соку з цукром, хлібом чи медом вживають не більше 1 чайної ложки на день, бо в більших дозах можна спричинити подразнення слизової оболонки шлунка і кишок (тяжкі явища гастроентериту) і збуджувати нервову систему. Тому не рекомендують застосовувати його як приправу до страв при гастритах, ентероколітах і нефритах.

При цинзі, схильності до кровотеч, також при виснажливій розумовій і фізичній праці вживають настоянку на вині або пиві (1 чайну ложку тертого хрону на 1 склянку вина чи пива) – по 1 чайній ложці тричі на день протягом тривалого часу. Хрін у вигляді кашки в мішечку або настоянки на оцті чи горілці застосовують для компресів, він посилює кровообіг при різних захворюваннях подібно до гірчичника. Використовують його для лікування ішіасу, при болях у попереку (компрес тримати неповну годину). Хрін виявляє сильну протимікробну дію, і тому водний настій його коренів "вживають для промивань, полоскань і компресів при запальних процесах – прискорює гоєння застарілих гнійних ран і виразок. При зубному болю, ангіні соком, витиснутим з тертого хрону, розведеним водою, полощуть рот і горло. У випадку гнійного витікання з вуха нерозведений сік закапують у вухо.

В косметиці водним настоєм коренів хрону виводять веснянки (ластовиння), плями й засмагу на обличчі.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 471 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)