АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Брусничні – Vacciniaceae

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора
  10. Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Як виглядає? Дрібний багаторічний гіллястий кущик 15 – 50 см заввишки. Стебла й гілки з гострими гранями Яйцевидні листки шкірясті, з обох боків світло-зелені, зісподу – з сітчастими жилками, з країв – дрібнопилчасті. Квітки зібрані в небагатоквіткові китиці. Віночок з чотирма зубчиками дзвоникуватий, білий або блідо-рожевий. Плід – соковита чорна ягода, яка достигає в липні-серпні. Цвіте чорниця у травні- червні.

Де росте? У хвойних лісах, на лісосіках, у зеленовільхових заростях і на полонинах, у великій кількості – в Карпатах, у Розточчі-Опіллі, на Поліссі, зрідка в північній частині лісостепових районів.

Що й коли збирають? Листки – під час цвітіння; ягоди – цілком стиглі, сушать їх у звичайних печах або в плодових сушарнях.

Коли застосовують? Ягоди чорниці, багаті на дубильні речовини, в поєднанні з пектинами, блакитним антоціаном, вітамінами С і каротином та органічними кислотами – цитриновою, яблучною, янтарною, молочного, щавлевою, які діють антиспастично, в'яжуче і дещо сечогінно, використовують при лікуванні багатьох хвороб шлунково-кишкового тракту. Діють вони як в'яжучий засіб при проносах, допомагають при нестравності шлунка (диспепсії), болях у шлунку та кишках*, при гастритах з недостатністю шлункового соку, при гострих і хронічних ентероколітах у дітей, при дизентерії. Відвар ягід вбиває бактерії черевного тифу. Ягоди чорниці припиняють кишкові кровотечі. В суміші з суницями лісовими дуже ефективні при подагрі, ревматизмі та інших хворобах, бо лікують запори, регулюють перистальтику кишок та нормалізують шлунково-кишкові функції; сушені ягоди допомагають при проносах і недокрів'ї (вітаміни С, В,, Вг, РР, дубильні речовини).

*Для лікування катарів кишок (ентероколітів), ангін і виразкових стоматитів у дітей рекомендують як нешкідливий і освіжувальний засіб настій чайного гриба (Medusomyces Gisevii), що його вирощують у скляних банках при температурі 20о на підсолодженому цукром (50 – 60 г на 1 л) напарі справжнього чаю.

В драглистій масі в симбіозі живуть дріжджовий гриб (Torula) і оцтовокислі бактерії (Bacterium Xylium), які зброджують цукор, утворюючи спирт і вуглекислий газ, а потім переводять спирт в оцтову кислоту.

Семи-восьмиденний кислуватий настій культури чайного гриба має антибіотичну активність, містить в собі речовину, подібну до аскорбінової кислоти, вітамін В2 і стимулює секрецію шлункового і підшлункового соків. Всередину вживають для лікування хронічних ентероколітів – у дозі 100 мл, тричі на день (кожного разу після вживання слід полежати 1 годину), при атеросклерозі, підвищеному тиску крові, а при ангінах та виразкових стоматитах у дітей застосовують для полоскання горла і рота. Лікування настоєм чайного гриба тривале.

При тривалих проносах С.А. Томілін рекомендує вживати так зване «чорничне вино»: 25 г сухих ягід чорниці варять протягом 20 хвилин у невеликій кількості води, додають 250 мл червоного вина і суміш варять ще 10 хвилин; п'ють по 1 столовій ложці тричі на день, до їди, поки не поліпшиться стан шлунка. Ягоди чорниці посилюють зір (нічне бачення).

В листках чорниці містяться гіркі глікозиди ериколін і арбутин, пірогалові та пірокатехінові дубильні речовини, церил алкоголь, тритерпеналкоголь, смолисті кислоти, антоціанові глікозиди неомиртилін і миртилін, які під назвою речовини гліко кініну зменшують у хворих на цукровий діабет кількість цукру в крові та лікують функцію підшлункової залози (проте ужиті тривалий час можуть зумовити небезпечне отруєння гідрохіноном, похідним арбутину).

Застосовують у вигляді чаю. На 1 л води беруть 60 г листків чорниці, настоюють 12 годин, варять 5 хвилин, напарюють І годину і п'ють по 3/4 склянки 5 разів на день через півгодини після їди. При проносах 1 повну чайну ложку суміші листків чорниці, ягід чорниці, кореневища перстачу прямостоячого і квіток ромашки в співвідношенні 1.5:1.5:2:5 настоюють 6 годин у склянці холодної води, варять 5 хвилин і випивають ковтками протягом дня. Або беруть 1 чайну ложку суміші ягід чорниці, квіток ромашки, трави ісландського моху і кореневища перстачу прямостоячого в співвідношенні 2.5:2.5:1.5:1.5, настоюють 6 годин в 1 склянці води і вживають так само. Або ж 1 столову ложку суміші ягід чорниці, листків подорожника, кореневища гірчака зміїного, трави ісландського моху, кореневища перстачу прямостоячого і квіток ромашки в співвідношенні 1.5:1.5:1.5:1:1:1 варять 5 хвилин в 1 склянці води і випивають за кілька прийомів протягом дня. З суміші (порівну) листків чорниці, листків холодної м'яти, листків кропиви доводомної, листків горіха волоського, квіток ромашки і кореня перстачу прямостоячого беруть 1 столову ложку на одну склянку окропу, настоюють 10 хвилин, випивають 2 – 3 склянки на день. При проносах слід дотримувати належної дієти.

При глистах застосовують суміш (порівну) по 50 г ягід чорниці, кореня оману високого, квіток пижма звичайного (в порошку) вранці (натщесерце), два рази по півдози, через 2 години.

З відвару листків (60 г листків в 1 л води) роблять клізми при гемороїдальних кровотечах, з трохи обварених свіжих ягід чорниці роблять щоденно компреси, товстим шаром, на уражені екземою місця.

Сирим соком з листків лікують цинготні ясна, лишаї, кропив'янку; змішаним з водою полощуть рот, горло. Порошком з коріння чорниці посипають «дике м'ясо».

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 565 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)