АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Прочитайте:
  1. Витяг з навчальної програми практики
  2. Дисципліни
  3. До проведення навчальної практики під керівництвом викладача №5
  4. З ДИСЦИПЛІНИ – ФАРМАКОТЕРАПІЯ З ОСНОВАМИ ФАРМАКОКІНЕТИКИ
  5. Завдання контрольної роботи з дисципліни
  6. КІНЦЕВІ ЦІЛІ ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
  7. Копрограма
  8. Лікувальна програма
  9. МЕТА ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
  10. Мета та вимоги до виконання контрольної роботи з дисципліни

 

Змістовний модуль 1 Ультраструктурна патологія. Дистрофії.

Тема 1. Ультраструктурна патологія (17 год).

Визначення поняття “альтерація” або пошкодження. Причини пошкоджень, зворотні та незворотні зміни. Послідовні стадії альтерації: патологія органел, дистрофії, некрози. Пошкодження структури та функції мембран (транспортні, зміни проникності, зміни комунікації клітин та їх «упізнавання», порушення біогенезу мембран, структурні, патологія міжклітинних контактів). Варіації щільності цитозолю. Патологія цитоплазматичних включень та елементів цитоскелету. Характеристика та класифікація патології ендоплазматичної сітки, комплексу Гольджі та рибосом. Лабілізатори та стабілізатори мембран лізосом. Лізосомні хвороби накопичення. Зміни кількості, нуклеоїду і матриксу пероксисом. Пероксисомні хвороби (акаталаземія, цереброгепаторенальний синдром Целлвегера і системна недостатність карні тину). Характеристика та причини пошкоджень мітохондрій. Хвороби порушення мітохондріального транспорту. Патологія ядра та ядерець (зміни структура і розмірів ядер;“гетерохроматизація” та “еухроматизація” ядер; типи пошкоджень ядер (пікноз, каріорексис, каріолізіс); зміна форми та кількості ядер та ядерець; поява ядерних включень; зміна ядерної мембрани). Хромосомні аберації та хромосомні хвороби.

Тема 2. Загальна характеристика дистрофій (17 год.).

Означення терміну “дистрофія” як однієї з форм пошкодження. Причини порушення клітинного (тканинного) метаболізму. Морфогенез дистрофій (інфільтрація, декомпозиція, трансформація, спотворений синтез). Класифікації дистрофій.

Порушення білкового обміну. Добова потреба організму в білках. Особливості травлення та всмоктування білків. Азотистий баланс. Паренхіматозні білкові дистрофії: зерниста, гіаліново-крапельна, гідропічна та рогова дистрофії. Спадкові білкові дистрофії. Механізми виникнення білкових дистрофій. Морфологічні прояви та значення диспротеїнозів для організму.

Порушення ліпідного обміну. Добова потреба організму в жирах. Розлади травлення та всмоктування. Порушення проміжного обміну жирів. Зміни у метаболізмі холестерину. Причини та механізми виникнення жирової дистрофії. Характеристика гострої та хронічної жирової дистрофії печінки, дрібнокрапельної та крупнокрапельної жирової дистрофії міокарда. Системні ліпідози. Наслідки жирових дистрофій.

Порушення вуглеводного обміну. Характеристика етапів вуглеводного обміну людини. Добова потреба. Рівень цукру в крові. Гіпо- та гіперглікемія, глюкозурія. Паренхіматозні вуглеводні дистрофії, пов’язані з обміном глікогену або глікопротеїдів, їх морфологія і патогенез. Спадкові глікогенози та їх прояви.

Класифікація, морфологічна характеристика, патогенез, локалізація в органах стромально-судинних дистрофій. Характеристика білкових диспротеїнозів. Характеристика ліпідозів. Характеристика вуглеводних дистрофій.

Змішані дистрофії, які виникають внаслідок порушення обміну складних білків (нуклепротеїдів, хромопротеїдів, ліпопротеїдів). Морфогенез, наслідки та значення.

Порушення мінерального обміну. Основна характеристика розподілу та вмісту мінеральних речовин в організмі.

Мінеральні дистрофії, що пов’язані з порушенням обміну кальцію (кальциноз, петрифікація), міді, калію. Утворення каменів, їх класифікація та наслідки.

Змістовний модуль 2 Компенсаторно-пристосувальні реакції. Некроз. Атрофія. Порушення крово- та лімфообігу. Імунопатологічні процеси та запалення.

Тема 3. Гіпертрофія, гіперплазія, регенерація, організація, метаплазія. Атрофія. Склероз. Апоптоз. Некроз (17 год.).

Сутність пристосування та компенсації, біологічне значення цих процесів. Види регенерації: фізіологічна, репаративна, патологічна. Форми регенерації. Морфогенез регенеративного процесу, фази проліферації та диференціювання, їх характеристика. Регенерація окремих тканин та органів: крові, судин, сполучної тканини, хряща, кістки, епітелію, головного мозку, периферичних нервів. Види гіпертрофії: робоча (компенсаторна), вікарна, гормональна (нейрогуморальна), гіпертрофічні розростання, патологічна гіпертрофія. Захисна, гормональна, замісна гіперплазія. Причини, механізми виникнення, морфологічна характеристика організації та метаплазії.

Причини, механізми виникнення і види атрофії, морфологічна характеристика та значення. Поняття про склероз й апоптоз, їхні відмінності від некрозу. Причини, механізми розвитку, морфологічна характеристика некрозу та його наслідки. Класифікація некрозу в залежності від причини, що його викликала (травматичний, токсичний, трофоневротичний, алергічний, судинний) та механізму дії патогенного фактора (прямий та непрямий некроз). Морфологічні форми некрозу: коагуляційний (сухий) та колікваційний (мокрий. Поняття про некробіоз, парабіоз, паранекроз.

Тема 4. Прояви порушення крово- та лімфообігу та їх наслідки (17 год.).

Поняття про загальні та місцеві розлади кровообігу. Зміни в органах та тканинах при загальному порушенню кровообігу (загальне артеріальне повнокров’я, загальне венозне повнокров’я, загальне недокрів’я – гостре і хронічне, згущення крові, розрідження крові, шок, дисеміноване внутрішньосудинне зсідання крові (ДВЗ-синдром)). Морфогенез застійного склерозу: буре ущільнення легень, мускатна печінка (мускатний фіброз печінки). Характеристика місцевого розладу кровообігу (артеріальне повнокров’я, венозне повнокров’я, стаз крові, кровотеча і крововилив, тромбоз, емболія, ішемія (місцеве недокрів’я), інфаркт. Порушення лімфообігу і лімфовідпливу. Поняття про лімфедему. Місцевий та загальний набряк: види та їх характеристика

Вчення І.І.Мечникова та Р.Вірхова про запалення. Етіологія та патогенез, місцеві та загальні ознаки запалення. Морфологія запалення: альтерація, ексудація та проліферація. Класифікація запалення: звичайне та специфічне, гостре та хронічне, ексудативне та продуктивне запалення. Гуморальні та клітинні імунні реакції за умов патології. Морфологічна характеристика стану центральних та периферичних органів лімфоїдної тканини. Роль системи мононуклеарних фагоцитів у патогенезі запалення. Первинна і вторинна імунологічна недостатність. Синдром набутого імунодефіциту. Морфо- і патогенез алергії.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 385 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)